THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Tuesday, July 29, 2008

OUTSTANDING for value: Apa yang aku selalu kata?

Assalamualaikum..

Please be happy!❤️

When you happy,
you smile.
: )
You feel brand new.

And it all i want.
Happy inside and outside.
And my smiling face will not fake.

Lalallalala...

Saturday, July 19, 2008

PLKN: Bukan sekadar pengalaman, tetapi pengajaran.

Assalamualaikum.



Program Latihan Khidmat Negara (PLKN), korang pernah dapat tak??

Okay now, aku nak bagi tau betapa kejamnya PLKN nih.
Choi.
Aku nak gitau cam ner experience aku sepanjang betapa over there lah.
Really interesting actually.
Aku ingat aku takkan dapat 'cause my two older sisters dah pergi.
And maybe this time not my turn... and before SPM, i got letter panggilan.
And here the stories. 

First thing, aku kena daftar nama sebelum naik bus.
This is first time aku jauh daripada family. Freaking three months okay.
I'm alone!
Aku bajet-bajet, if tak tahan. Aku larik jek.

On bus, lepas ayah aku pastikan destinasi yang betul. Aku duduk kat seat paling tengah.
Jadik, tak adalah orang cop aku skema yang dok depan sentiasa.
And bad person, if dok paling belakang.
Aku rasa semua orang asing dalam bus tuh.
Kami bagai alien jumpa alien.
Pelik.
Ada yang nanges. Aku sedih tapi tak de la nanges.

Aku naik from Terminal Kota Tinggi ke PLKN Ledang. About four hours perjalanan.
Sampai jek kat saner, aku kena angkat beg masing-masing masuk dorm.
Okay, sebut pasal beg, ayah aku time tu beli bag yang dua tali atas tu jek.
No language beroda time tuh.
Rasa berjuta kalau beli.
So, you know what i do with bag yang bertan-tan berat tuh.
Seret... aku seret jer atas jalan tar tuh.
Unbelievable!
Aku memang tak larat.
Masa masuk dalam bus pun, ayah aku yang tolong sumbat.
Balik nanti konfirm ayah aku marah.
Whatever.
Rabak pun rabak la..apa aku kesah.
Jangan berterabur barang aku dahlah.

Pastu kena tunggu other participants, so time ni diorang kasik makan.
Sebab lapar, kita yum-yum dulu.
Bab makan aku okey jer.
Then, petang tuh kena berkumpul kat dataran utama.
At here, adalah pembahagian korang masuk kumpulan maner.
Setelah berselang-selang india, cina barulah terjadiknya kumpulan korang alias roomate satu dorm.
Aku kumpulan ‘Bravo’. Bravo la sangat!

Kemudian kemas barang, and kami kena buat pemeriksaan kesihatan asas dan mek baju seragam yang cam askar, boot yang berat sebeban, topi hitam, beg berat daripada beg sekolah dulu dan pakaian tambahan lain. 
Huhuuh.. setiap sorang diberi plastik hitam dan kerana kepandaian bak Einstein lagi,...
Semua aku sumbat masuk dan akibatnya macam nak terkehel 380 darjah bahu aku nie. 
Tahan jek la. 
Pastu aku seret lagi... Hhahhaha...
Utuh jugak plastik dia. 


Hasil carian imej untuk plkn malaysia

So, aku punya katil adalah tepi pintu paling hadapan.
Mungkin sebab nama aku A.
No bother. 
Lagi aku suka sebab jiran aku hanya ada dua... sebelah cina yang aktif gegila.
Dan depan katil aku si india singh yang tahu enam bahasa.
My life is so great.

Sepanjang berada sana, aku boleh ringkaskan yang kerahan tenaga adalah seperti berikut.

Pagi-pagi dalm kol 5 pagi. korang kena bangun sembahyang Subuh kat surau (berebut bilik air la kan). Ustaz lak tunggu depan surau jadik guard. Hari-hari kena dengar ceramah agama (saper tidur kena berdiri). Bagus cara tegas gini. Pastu gi dataran utama wat ‘exercise’ pulak. Melompat-lompat, berpeluh beribu, dan breakfast. Balik bilik tok mandi dan bersiap pakai baju kelas. Berbaris gi dataran utama dan pembahagian kelas pun bermula.

10.00 pagi
-Rehat makan pagi. Makan kuih la biasanya. Simple-simple gitu. Pastu masuk kelas balik sampai makan tengahari kol 12.00. Korang mungkin rasa macam budak sekolah tadika, belajar melukis, menulis dan bermain. Tapi, setiap kesimpulan bermakna akan diterangkan oleh cikgu mengajar di akhir kelas. Pengalaman paling teruk adalah, aku tertidur dalam kelas, dan esoknya cikgu tu wat penyangkut manila yang tertulis ‘saya tak akan tidur lagi’, khas tok orang cam aku. Ahhahah..automatik segar mata aku. Malu aku nanti, woo..

2.00 petang
-Aktiviti petang seperti selepas solat Zohor:
>        Flying Fox
-masa ini, belakang aku adalah komander kem. So, dia tanya aku ada wasiat terakhir tak. Aku cakap la der. ‘Okey, jerit wasit anda tu!’. Aku pun jerit la segala wasiat cam orang gila talak atas nun sebelum di flyingkan oleh fox. Bebudak-budak ni lagi hebat, wat aksi superman sambil jerit ‘saya sayang mak saya’ pun der. Hahahha…best.
>        Tempur Tanpa Senjata
-banyak cara yang dipelajari dalam mempertahankan diri daripada serangan musuh. Tak kira dari depan, belakang, atas dan tepi... Bila sudah penat, ia juga dikenali dengan lebih rapat sebagai ‘Tidur Tempat Sendiri’.
>        Berenang/Apungan
-bagi pandai berenang, best la. Kalau tak terapung la korang (cam aku) ikut tali sampai ker destinasi penamat. Dan juga memakai jaket keselamatan ya. Water confident dia panggil. 
>        Rakit/kayak
-ini paling aku suka. Ketua yang bagi arahan kena betul dan semangat sepasukan juga amat penting. Sebagai pengemudi untuk membelok dan mengimbangi rakit.
Memanah
-Unbelievable yang aku pandai gak panah ni. Hehheh, dok la dapt kosong okay.

Aktiviti petang sampai kol 5.30 sebelum makan petang dan sembahyang Asar. Pastu rilek sebelum bersiap untuk riadah dan makan malam. Aku paling suka setiap hari jumaat, diorang akan wat makanan ala barat (sedap wa cakap lu).

7.00petang
-mandi dan bersiap untuk solat Maghrib dan Isyak serta pakai baju kelas untuk kelas malam. Kadang-kadang boleh dikatakan ‘mandi kerbau’ aja. Hahha..

8.45petang
-kelas malam pun bermula sampai kol 10.00 malam untuk minum malam. Sebelum masuk bilik tidur, segala aktiviti tuk esok akan di bagitau di ruang makan time tu gak. Ia belum tamat begitu aja. 
Bagi yang kena denda tambahan hari tu,korang kena tukar baju seragam dan terimalah dengan hati terbuka korang kena wat per. Aku pun pernah kena gak, sampai kol 2.00 pagi wooo.. huhuhuh… tapi, memang mencabar.

Selain itu, korang juga kena wat bendera dan lagu kumpulan sendirik.
Kebetulan, ada dua tiga yang pakar lukisan dan sorang cina pakar rapper. 
Keseluruhannya, kumpulan kami menang besar dalam anugerah ala Oscar itu!. Lagu kitaorang pun memang cam best!

Tambahan lain, katil korang cadarnya kena ‘clean’ tanpa renyuk (macam nak tidur atas lantai jek), kasut kena berkilat sampai boleh tengok muka sendirik (kalau tak, kena pijak)  dan bilik kemas tanpa rambut hatta sehelai.
Aku pernah kena denda: bawak bantal dan selimut seharian. 
Malu wooo.. ingat aku ni budak bawak bantal busuk ker??

Selain daripada ini, kitaorang juga belajar hidup dalam hutan. 
Sebelum tu, kitaorang kena merentas segala bukit bukau menggunakan kompas untuk ke tempat khemah. Sesat tak sesat la. 
Bina khemah, masak dan makan pun sendirik-sendirik. 
Dan jeng, jeng… Jalan malam menggunakan tali dan hanya diterangi bulan mengambang pun aku pernah lalui gak (paling tak tahan, boleh pulak diaorang lilit tali  dari atas ke bawah kat pokok nun, tak pernah seumur hidup aku peluk pokok cam tu sekali). 
Seram sampai nak menangis woo…

Emm.. oleh kerana satu kejadian tidak diingini berlaku, kumpulan lanun telah diwujudkan (siap bendera tengkorak, beb). 
Sentiasa berpakaian seragam dan kena bawak beg belakang yang berat, bertambah berat dengan ditambah dua paket pasir sorang. 
Tangan pulak diikat dangan orang yang korang gaduh. Pasang-pasang berlainan bangsa aku tengok. Kesian pun der diorang ni. 
Tapi paling mengharukan apabila dah nak bes tu diorang cakap sambil menangis, inilah kem terbaik yang diorang pernah belajar seumur hidup dan kawan yang kena ikat dengan diorang pun da jadi kamceng. 
Sampai der yang tak nak balik rumah masa tamat latihan!

Malam terakhir, kitaorang dihidangkan dengan daging ala Chicken Chop, dan makanan barat tambahan yang lain.
Memang gempak. 
Siap der persembahan daripada setiap kumpulan lagi dan nyanyian pelbagai. 
Meriah bangat!. Kalah Anugerah Bintang Popular, yelah siap import hantu daripada bandar Jogja lagi. 
Heheh..

Walaupun penat dan makin hitam, pengalaman mengikuti PLKN adalah kenangan paling manis. Selain daripada dapat ramai kawan, korang akan pelajari banyak benda.
Jadi, jangan tangguhkan PLKN korang, pergilah dan hadapilah ia dengan berlapang dada.

*tip elak malu bila kena denda: terima jelah dan buat muka seposen. Sambil berkata dalam hati- pasni, bukan diorang kenal aku pun. Apa aku kesah! (over-ego-an).

>>>>real story from my real experiences at PLKN Sri Ledang, Johor (kumpulan , siri 5 2008).

Saturday, July 12, 2008

A Proven Track Record: Zaman sekolah aku

Assalamualaikum,

Today, aku nak bawak korang semua ke alam persekolahan aku.
Camner aku masa zaman kanak-kanak.
Yang dulu comot-comot, selekeh-selekeh main tepi longkang...
Makan keropok lekor daripada stock kocek baju.
Main baling selipar, baling tin sampai Maghrib.

I miss those days , when homework was just... coloring!

It just like a dream, and when you wake up.
No more school.
No more schoolmate.
No more teachers.
No more uniform.

The precious moments yang memang takkan boleh dapat mana-mana.
Jikalau aku tak lalui semua ini, aku tak akan berada where i'm now.
Even aku hanyalah pelajar biasa-biasa.
I'm proud of it.
Proud jadahlah sangat. Itu la, masa cikgu ajar, hang dok main kat belakang kelas.
Agak-agak dulu kalau aku rajin belajar...
Mesti boleh jadik tukang cop duit, kan.

No more excuse, teruskan hidup and maybe in future.
Allah ada plan lebih baik for me.
Aamin.

So, 
Enjoy everything from pengakuan terbesar admin blog nih.
Kalau rasa cerita nih dekat-dekat sama ngan korang punya.
Mana tak sama, nih true story kot.
Exclusive lagi.

Tadika. Kindergarten.
The thing yang aku ingat masa ini adalah ada aku dapat high score in exam and tak masuk team yang kena basuh toilet.
And memory of tentang seorang budak lelaki ni.
Dia lembap sikit, ayat tak boleh cover.
Muka lima sen, memang kalau tengok mengundang rasa kasihan pada siapa-siapa.
Kerana itu, aku sanggup put away my crown... tolong ajar dia, buat kerja sekolah yang bagi aku masa tu macam makan kacang ajek. Berlagak tak aku time tuh.
And aku tolong dia everytime kami exam.
Sekarang, aku masih tak ingat muka budak tu, apalagi nak menjejakinya.
Moga-moga dia sudah pandai baca ABC.
Hehehhe…


Darjah Tiga.
Nih tahap kegilaan aku dah start dah.
Aku pernah kejar abang rakan sekelas aku. Satu sekolah.
Ganas kan aku, satu sekolah okay aku lari.
Just because dia rembat buku teks Matematik aku punya.
Aku kejar dengan pakai baju kurung sekolah lagi tuh. Memang unbelievable!
Last sekali, dia campak jek daripada tingkat dua bangunan sekolah tu kerana tak larat nak lari lagi dah, bayangkan.
Memang kalau aku dapat budak tuh. Aku sekeh-sekeh kepala dia.
And, kalau aku ingat muka dia sekarang ni, nak jek aku bagi sebuku penumbuk.
Bro, nak ngurat pun berpada-pada la.
Ingat nih couple runaway project?
Geli.

Darjah Empat. Aku rasa aku paling tinggi sekali.
Hohoho.
Yelah sebab budak perempuan kan cepat matang. Kembang kempis hidung aku. Bangga okay.
And aku time nih pernah kutuk lukisan cikgu aku depan-depan dia.
Berani mati tak, sabar jek la cikgu tu yang tengah dok cat bangunan sekolah.
Even dia sendirik adalah art teacher...
Wah, mungkinkah itu kembaran aku yang hilang.
Nasib baik cikgu tu tak lancarkan perang senapang peluru berpandu denkat aku.
Maka, andai cikgu berkenaan si pulan bin si pulan terbaca ni:
Anak muridmu ni ingin memohon bebanyak kemaafan.
Harap maafkan lah yek.
Peace.


Darjah Enam. Panjang lagi aku nak cerita rupanya.
Aku pernah buat budak lelaki sekelas aku jatuh meja kerana hal remeh temeh. 
Just because of the stupid book. 
I dunno dia ada fracture any bone, but esoknya dia okay jek. 
Tak ada pakai arm sling or what. 
Nasib baik gak, kang tak pasal-pasal aku kena saman nanti. 
Akibatnya, kami gadoh besar... even dia duk meja belakang aku jek.
Seriously, korang tak akan percaya apa dia buat next.
My bag belakang balik daripada kelas, penuh dengan dangan sampah gula-gula dia.
Urgh!
No moral ini budak.
But, we're quiet cool after day by day... because kami pernah sama-sama berani mati jalan kaki balik daripada kelas malam.
Dan, sampai rumah aku kena marah, tapi what to do. Ayah ambil lambat.
Takut aku nak tunggu lama-lama. Sorang-sorang kat sekolah tuh.
And it's freaking 10 pm kot.
Scary mary! Hahahha..
Seb bek dulu zaman aku, orang sekelililng baik-baik aja tak cam sekarang, bahaya amat.

Form Two. Tingkatan Dua.
Aku pernah gelakkan cikgu aku masa kat dia slip lagi sikit nak tergolek kat tangga.
Masa tu aku datang lambat ke kelas, dan dalam kelam kabut.
Ada orang rupanya yang sama kelam kabutnya dengan aku.
Ntah macam mana dia yang tengah control macho, nak terjatuh. Seb bek cikgu tu dapat tahan, Hahahha....
Paling best,  gaya tahan cikgu tu memang kelakor.
Tak dapat diceritakan dengan lebih lanjut kerana boleh menambah keaiban cikgu tersebut.
Tapi kalau nak sambung gelak boleh.
Pastu, cikgu tu terus masuk bilik dia, malu ah tu. 
Aku pun selamba ketawa sampai masuk ke kelas. Minta map yek cikguku. 

Tingkatan Lima.
Even though time ni is my SPM. Jiwa gila-gila tak pernah padam. 
Aku pernah kawan dengan seorang sepupu kepada kawan aku. Dan paling tak leh lupa adalah nak dekat raya. 
Dia bagi la kad. 
Nak tau tak, kad tu bertulis tangan dan siap ditutup dengan paku ketip.
Cer korang imagine, woit, nih surat ngurat ke surat ugutan.
Sure, terus aku tak layan dia pastu dah. Nak cakap per, cakap la. 
Other relationship is aku pernah diserang ulat gatal sekali lagi...
Aku accept long term friend dengan pembantu politik negara... dan bila akal da centre, aku segera putuskan dengan helah rakan lelaki kelas sebelah sebagai pembantu. 
Hahahah….lawak-lawak. 
Moga-moga dia tak ingat muka aku dah. 

Bruhh...
Itulah dia sok-sek cerita serba sedikit tentang aku dan zaman sekolah.
A lot actually benda yang menarik, tak dapat dilupakan.
Nak taip part best lain macam kena face to face, open table kat kafe terdekat sambil pekena teh O dan mee goreng sedap gak.
Penat nak taip lagi.
Then, as penutup...

Dengan ucapan Bismillah, aku ingin memohon maaf zahir dan batin ikhlas daripada hati paling dalam.
Pada all my teachers, BFF, Non BFF, mak cik kantin, tukang kebun, pak guard, and all yang related sepanjang aku belajar di dua sekolah ini.
Forgive me, please.
And thanks a lot for the knowledge and memories.
Love you all.

Ni aku masa time Form Five, aku sebenarnya tak minat uniform yang aku pakai tuh. Rimas kot.
Urgh.
Tapi sebab ada pegang title dalam organisasi kenalah pakai smart-smart.
Whatever.