THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Sunday, July 22, 2012

Matluthfi90 : A young man with the kesempoi-an melampau.


Assalamualaikum.
Hai. Pose tak arini? Orait.. Another story tentang link kesempoi-an melampau yang aku nak share. Link superb lawak versi penuh makna mendalam di balik mee ini dah lama dah wujud (pengasas-Matluthfi90). Aku dah follow gak daripada blajo kat kolej dulu-dulu sampai sekarang (kawan aku yang perkenalkan). Kawan aku cakap dia ni blajo kat obersi- Australia. Okey la tu kan. Rezeki masing-masing. Aja-aja fighting !! 

First time aku tengok video ini-versi hari ibu. Best amat la. Dalam dok senyum sampai ke telinga. Tetiba, budak lelaki sesat maner kat kerusi sebelah maser tu pun join sekali. Nyebok jek, kan. Yelah, public services-aku pn bagi la. Ti dia cakap aku gila kuasa tahap dewa pulak kan (aku kan baik hatinya). 

Yek la, ramai dah buat video-video nih-(vlogging). Tapi pengertian+++isi pengajaran tu...tak pasti la. Bagi aku, try la tengok benda yang de hasil. Baru berbaloi-baloi-baloi (triple). Ye dak? Hehehheh... 

Ok lah... nak tahu lebih lanjut?? tengok sendiri la kiddo.

t1enacious-gila best!


Assalamualaikum.

Korang pernah liked tak group band nih? t1enacious--(dengar pun tak, rasanya). Tapi-diorang nih walaupun tak sehandsome Orlando Bloom maner kan, tapi superb best gila bab main alat musikal. Keterujaan melampau sesangat!.

First time i falling in love with this group is when i listen to the Train song-marry me versi piano... Gila ah. Melankonik yang melampau-lampau. Diaorang punya video pun da watching lebih 150,+++. 

.................................

Dan kebetulan carik punya carik-jumpa lah FB diorang nih.  See??


Nilah diorang yang mampu membunuh deria rasa korang sampai ke penghujung nyawa. Ahaks! metafora yang melampau amat, ya. But seriously, best!

So, cekikdaud kalau nak tau lebih lanjut. Okeh.

Saturday, July 21, 2012

Travelog persahabatan bersama Shu Hamid

Assalamualaikum.

Small anger,
Silly fights,
Simple texts,
Serious jokes,
Sensitive feelings,
Senseless speeches,
Million sorry's,
Billion thanks,
Few questions,
Unlimited answers,
No hesitation,
Full trusted..


Mixture of all the above is what i call............... Great friendship, shu!

Personally, our friendship about 13 years plus minus.
Since i standard three.
At that time, we seated beside each other.
Both of us are "pengawas versi mawas".
Hahhaha....

Time Form one, not too close.
'Cause this year, we're had lots of friends.
Only a high school in my place.
So, still der aura kamceng-kamceng lah.
And FYI, we're not in same class.

Paling aura kekamcengan melampau tahap petala ketujuh adalah time Form four dan five.
Yup! Again we seat side by side.
And at the last row.
Kahkahkah.
And again, " pengawas versi mawas".
And don't called me, bajet bagus.

After SPM, we separated.
She took STPM at Johor and i go to Nilai College at Negeri Sembilan.
Jumper pun ala tak sempat menyempat.
Pas dia STPM, fly pulak ke Sarawak.
Lagi la teruih susah nak berjumper.

Kekadang bila aku cuti sem, dia tak cuti.
Bila dia cuti, aku pulak tak cuti.
Gitu la.
Next, bila aku dah bes blaja dan keja.
Kitaorang try-try la curik masa yang ada untuk berjumpa.

Yesterday, on the way to my hometown
Friday, half day.
Aku mesej dia ajak jumpa.
Dia pun on-ok!.
Sampai rumah dalam kol dua petang, then siap-siap. 
Sembahyang zohor dan lepak ngan mak kejap. 
Around 3 o'clock, aku start motor dan teruih gi uma dia. 

First time we meet.
Gila kurus dah dia ni.
Dah anak dara da pun. Ahaks!. Maka dengan hati yang baik lagi mulia, aku pun ajak la lepak kat warung area-area sini (no McD, KFC ok-just ABC plus keropok lekor).
Dia pun layan jek. Borak-borak...gosip-gosip...update pasal diri memasing.
Gila best.

But, at that small stall tu tak boleh la nak gelak sampi terburai isi perut coz ada la geng lelaki pun lepak situ (nyebok jek kan diorang nih).
So, kitaorang pun move-lepak kat taman Botani (tepi masjid).
Heaven giler beborak sambil pekena pisang goreng plus jejemput pisang.

Dalam story mory, hujan rahmat pun turun la.
Kejap jek la (dalam 3, 4 Minit). Der gak bebudak sesat mane gi main bedak bersama aura balingan manja ngan kengkawan diorang.
Secalit gak la kena motor ayah den.
Dimaapkan la.

Pas ujan, kitaorang pun siap-siap nak balik.
Yela-asar tak gi nih.
Round ala kadar, then anta Cik Shu ni balik rumah dia.

Sedih versi goodbye la nak berpisah.
Tapi-harap-harap before dia fly semula ke Sarawak seminggu pas raya.
Dapat la kitaorang jumpa lagi. Yeehhhaaa..!!



Friendship make prosperity more shining and lessens adversity by dividing and sharing it.
[info][add][mail]
Cicero (106 BC - 43 BC)On Friendship, 44 B.C.


Friday, July 20, 2012

Salam Ramadhan al- Mubarak 1433 H

Assalamualaikum..

As the crescent moon is sighted?
And the holy month beings?

Welcome Ramadhan.
Walk humbly, talk politely.
Dress neatly, treat kindly.
Pray attentively and donate generously.
May Allah bless us with peace, joy and good fortune. 

Amin.


................................................................................................................

Pejam celik, pejam celik. Dah nak puasa kan. 

Gila best (best pun tak gila camnih) dan keamanan abadi bila tadi gi terawih kat masjid berdekatan (pas lapan rakaat). Walaupun tak la ramai sangat, tapi keberkatan tu diambil kira. Semangat teruih! Dan next story is bila balik jek terawih, sist Tira ajak gi bedal buah durian. Gila kentang... layan dan cuma sebijik jek la. Heaven sesangat rasanya.

Esok pagi da kena bangun awal tok sahur. Tadi nampak gak mak rebus daging. Wat sup katanya. Feveret tuh. Bagi seru semangat makan makin bertambah la sahur tih. Hahahha... Sayang mak lebih camni la kan. Tahu apa pembakar semangat juang feveret makan si anak. Hidup mak!! Ahaks.

Lastly.. Selamat berpuasa kepada semua (Niat jangan lupa plak) daripada kami sekeluarga di selatan Malaysia. Pada cik jima khasnya: bebanyak bersabor yek.. hidup jejauh jangan nangis tau (pesan cik ziqa). Hhahahah... 

Friday, July 13, 2012

Dena Bahrin-Another love story

Assalamualaikum.

When others talk about their romance love story of Romeo and Juliet.
Rose and Leandro di Caprio. Eh?
Promote Titanic nampak.

Aku nak share another love story yang aku like very-very-very-very much ialah kisah Puan Dena Bahrin.
Setengah orang dah tau dah citer travelog diorang nih.
Some words yang aku likes:

"Ya ,memang lamaran dia diterima lepas aku solat istikharah. Memang aku terima sebenarnya demi mak abah. Tapi Allah itu maha besar, maha berkuasa, maha 'cinta'. Mungkin itu yang terbaik. Berkat doa ibu bapa, keluarga kawan kawan & orang ramai, dan aku yakin dengan suara hati, dengan gerak hati Allah kurniakan."


At that moment,, my heart beats sooo fast .my hands and my lips are shaking.Dengan sekali lafaz "aku terima nikahnya" . I became a wife to Mohd Soffian Ariff. It was a very sad and touching moment. Especially hearing your abah said, " Aku nikahkan dan aku kahwinkan dikau dengan anakku." ya Allah, Hati aku benar benar sudah dimiliki seorang lelaki bergelar suami." 

"Alhamdulillah. I feel good. Alhamdulillah. Excited + Sebak. I cried. Yes i did, my mum did, my grandma did. You know when you started to hug every of your family members and when it comes to your dad and He said, " Abah serahkan awak dekat soffian." Air mata oooh membasahi pipi."

 "No matter what,you'll always be our darling daughter. Dunia Akhirat. -Mak & Abah"

"I thank Allah for everything. I'm grateful for having families and friends around who never stop supporting me. Yes. Allah is the most loving. my zaman that i told you, ''zaman paling buruk , zaman paling jatuh.'' Maka Allah gantikan dengan kisah cinta yang aku sangat tak sangka. Allah gantikan dengan hidup dan perasaan bahagia yang tak terkata . I know, there will be long way to go but all these, it makes me learn better. I learn better, i can think better. Gembira orang lain mampu buat kita gembira, Bahagia ibu bapa mampu buat kita bahagia, berkat restu dan doa keluarga adalah salah satu kunci terbesar hati kita tenang  dan gembira. Allah knows what you do for yourself and others. Allah knows."



Nak tau lebih lanjut? just click sini- CLICK
Wish them- Happily together until Jannah along with Allah blessing everyday.
Amin.

Gila patung beruang? Inilah: Teddy Bear’s bus!


Assalamualaikum.
Hey ladies (ala nyanyian penyanyi seberang, si cantik Rosa). Please take a note what I want to say after this, it’s truly real and don’t scream like Pontianak harum sundal malam beside my ears.

“Teddy bears yang comel-comeh semuanya telah memiliki busnya yang tersendiri!”


Wohoo… believed it or not, aku sendiri dah merasainya. Please, jangan tunjuk muka jeles cap seposen korang tu yer. Actually, even aku ni bukanlah kipas-susah-mati sama cik Teddy Bear, but aku look so jakun kot bila naik bus ni. Dan speechless!! Like in a fairytale world when first step you inside the bus (don’t forget to bayar tambang ok). So excited dan rasa nak tampar-tampar, picit-picit jek teddy bear yang tergantung-gantung tuh. Geramnyer, apsal la korang ni semuanya comeh sangat. Muka semua ciut miut. Huhuhu…

Kat board depan pemandu tuh, penuh dengan cik teddy bears bersama kawan-kawannya. Nasib baik yang bawak bus tu adalah manusia. Kalau bear camner? Tempat nak masuk duit (bayar tambang) pun siap der monyet yang wat iklan colgate. Peh, super comel. Tapi, jangan pengsan dulu yer kerana korang sepatut lakukannya bila dah masuk ke ruangan dalaman. Dengan bear yang tergantung-gantung dan muka comeh belaka. Huhuh, rasa nak tidur situ jek. Satu lagi, kalau korang perasan bahawa bahagian belakang bus tu bearnya tak banyak sangat. Aku rasa mesti ada yang hasad dengki bawak balik and hadiahkan kat girlpren. Tak sesuai, tak sesuai!

One question: Camner la diorang dapat semua bear ni kan. Mesti teddy bear anak-anak pak cik bus , pengguna tetap public transport yang menyumbang la ni kan. One suggestion, apa kata diorang buat pulak bus untuk mainan budak lelaki. Batman, x-men, spiderman… kerana sudah tiba masanya Malaysia menaik tarafkan penggunaan public transportnyer, ye dak. Hehhe…


Dan semuanya ini hanya boleh korang rasai dan lihat ianya di sekitar bandaraya Johor Bahru. So, selain ianya menarik perhatian para wanita di luar sana, tapi juga menggalakkan korang menggunakan public transport! Kurang pencemaran udara, jimat tenaga dan murah. No sweat, nasihat percuma.

So, selamat-selamat para peminat teddy bears!
·         Some of them may be a ‘lil rimas atau tarak suka sama ini bears…

Sunday, July 01, 2012

ENJOY--if your pockets go that deep !

Assalamualaikum,

Wooohoooo... Tak citer lagi, tapi tajuk pun dah bongkak habis. Ingat ni versi billionare ala Mark Zuckerberg edisi sehandsome Orlando Bloom ker. Nak riak plus tak ingat dunia camni, hah. Sapa punya hasutan yang telah merosakkan pakai racun ular di mindaku yang suci bersih ini. Uhuks!

+ + + Bak kata mak cik Rosnah: sekarang nih semua pakai wang. Masuk tandas pun kena bayar 30sen dan air putih pun paling koman 30sen segelas. Hadoii...

Tunggu...
Aku jadik kaya la dapat merasai kenikmatan triple kebahagiaan abadi yek cik Rosnah?? Lama lagi la kabornya gitu, right?.

Tunggu...
Tapi tak semua benda boleh didapatkan hanya melalui wang ringgit yang berkepuk tu, yer. Kadang-kadang orang kaya amat pun tak bahagia gak. Pening kepala nak pikir jatuh naik saham dunia, pikir keluar masuk kewangan. Dugaan pun tinggi.

Tunggu...
Alhamdulillah syukran if korang kaya serba serbi plus poket penuh dengan limpah kasih kebahgiaan. Heaven la tahap dewa. Semua orang mesti jeles bebangat sama korang. Tapi jangan riak sangat wooo.. Tak berkat tih. Ahaks!

Tunggu...
'Please killing me now'. For sure walaupun korang kurang serba serbi-kesabaran plus kesyukuran and add some pengorbanan detik ke minit. Kelak, semuanya pasti berbaloi. Tak dapat di dunia, akhirat insyaAllah. Mudah-mudahan. Amin.


Bunga cantik serbaguna


Assalamualaikum.
Hai, apa kabo? Korang tengah buat apa tu? Masak ker?
Aku sebenarnya tak tau nak post pasal apa kali ini… idea tak mau datang pulak. Kang aku citer pelik-pelik-korang mesti boring. Tapi, memandangkan blog ini adalah milik aku sdn. Bhd. So, aku punya suka lah kan. Hahahha (ketawa besar).

Dulu zaman tahun 2010-2011, korang pernah dengar tak pasal bunga cantik serbaguna ini? Ala yang bentuk bunga sejemput besar dan boleh buat ikat rambut-ado kesampaian tak fesyen ala retro English tu. Tak pernah? Korang mesti duduk Papua New Guinea nih. Seriously, ramai kot yang beli benda alah ni time tu.


Aku ingat lagi, aku beli ni masa praktikal kat Segamat. Aku beli kat pasar malam jek kot. Dua, Rm 5.00. Murah kan??? Aku mungkin di bawah pengaruh amoi cantik yang jual benda alah ni...  kalau tak hareeemmm aku nak keluar duit. Bek aku beli ayam goreng-dapat dua tiga ketul. Kenyang pun kenyang!

Still tak dapt imagine lagi? Kesian betollah korang ni. Meh aku tunjukkan koleksi beharga itu.
Taraaa!!!

Firstly selain khusus untuk ikat rambut yang tak panjang mana, korang boleh gak buat asa bangle (kat tangan). Nak canggih lagi-kat lengan…

Selain itu, aku make it as penghias gaya perasan comel dengan meletakkan di beg. Ingat ayu penuh kelembutan la tu. Padahal-jimat…


Adious!

Cik ziqa-Si Puteri Jawa.

Assalamualaikum.

Kecomelan triple ganda di berikan kepada 'lil princess of Jawa: Cik Ziqa, atas usaha keras belajar A, B, C dan menconteng atas kertas wat garis luruih. Hehhehe.. Penat gak layan budak sorang nih.

-Hardworking kids-

-Learning back A,B,C with miss Ziqa-

Cayok!!!

Penaja: meja putih cik Maya.