THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Friday, November 30, 2012

Pameran buku di Danga Mall, Johor.


Assalamualaikum.
Pada 22 November (Keputraan Sultan Johor) lepas- aku bersama cik Ziqa, cik Jima, Ibu Yam dan Ayah Jid telah gi ke Danga Mall. Menariknya adalah tempat letak kereta yang percuma. Sayezzz…  Suratan atau kebetulan atau perancangan diaorang-adanya jualan buku terbesar daripada pihak pengeluar dan pemasaran buku terkenal, Popular.


Tengok? Keterujaan cik Ziqa pada buku. Kami pun teruja jugak… sungguh murah dan berbaloi-baloi amat! Stok penghabisan sampai 60, 70%!!!! Walaweh, saper tak meleleh air liur ye dak. Sesuatu yang sangat best untuk di kongsi adalah-maser korang masuk-korang akan di sajikan dengan satu aura kipas-susah-mati-pada-semua-spesis-buku. Fuh, bebudak kecik cina sederet duduk kat lantai sambil baca komik, buku pape. Dibuatnya ekspo tu macam bapak diorang punyer la. Dan mak ayah diorang pun senang-senang tinggalkan dan jejalan beli buku lain. Setakat nih, tiada kes penculikan di laporkan yek.


Ada la gak dalam dua jam meroyan kat dalam dewan ekspo buku tuh. Semua buku nak beli, tapi-berjimat-jimat yek… Der gak la mat saleh tua sesat sempat beborak ngan aku-sarankan aku belajor bahasa cina bagai (aku nampak dia pegang kamus cina dengan enam, tujuh buku Inggeris lain). Aku cakap la, dalam proses belajar (masuk kanan kuar kiri). Dia cakap gak bahasa Inggeris nih penting, saranakan gak kamus B.I yang terbaik kat situ. Pak cik nak belanja saya ker? Hehheeh.. Dia cakap gi, dia memang peminat buku-kat rumah dia der satu bilik penuh dengan buku (macam perpustakaan gitu la). Siap ajak bertandang rumah lagi. Aku pun cakap, lain kali la yek. Ada jodoh jumpa lagi, ye dak.


Aku borong enam, tujuh buah buku-satu aku hadiahkan kat cik Jima. Bior membaca sikit budak tuh. Ada la dalam 1++ aku belanjakan. Takper, ilmu tuh. Benda baik. Sementara tunggu proses pembayaran yang kena beratur panjang, aku layan cik Ziqa men belon di tengah laman Danga Mall-hebat tak kitaorang?.  Ada budak kecik pompuan India nih tengok-tengok. Aku pun suh la cik Ziqa lambai. Dia pun lambai balik-dalam lambai melambai. Budak India tuh terlajak ke tong sampah yang besor tuh. Seb bek tak terlanggar. Hhahaha…ayoyo…minachi!

Pas siap semua, makan dan jejalan kat dalam Danga Mall (sungguh ku tak sangka-kedai kasut pun tak der). Metrojaya adalah. Okeh, ku kechewa!. Jalan-jalan lagi dan balik.

*skema telur ayam tak ayat aku? Hhahaha…

Wednesday, November 28, 2012

Siput Babi.

Assalamualaikum.

I donno why i wanna to post something about this animal.
So, just start read and let the question faded.

Story start when aku menunggu bus di pagi hari untuk pergi kerja.
See?
Apa yang aku jumpa!
Binatang yang dulu selalu sangat aku jumpa kat daun-daun atau tanah time sapu sampah- aku ingat dah pupus di pijak orang.
Rupa-rupanya, masih wujud lagi spesis siput nih.
Inc-readable kebal.


Serious time. Wiki it:

Siput babi atau nama sainsnya Achatina fulica merupakan sejenis siput daratan. Ia adalah haiwan moluska dari kelas gastropoda (berjalan dengan perut). Berbeza dengan siput akuatik yang menggunakan insang siput babi yang menggunakan paru paru untuk bernafas (pulmonata). Ia mempunyai cenkerang yang agak besar, padat dan berbentuk piramid dengan spira. Cangkerang siput babi dewasa mempunyai panjang sekitar 10cm sehingga 12cm dan lebarnya 4 ke 5 cm dengan berat 100 ke 120 gram. Lingkar cangkerang mempunyai arah putaran ke kanan. Dari segi struktur organ pembiakan ia adalah haiwan hemafrodit atau haiwan khunsa di mana ia mempunyai kedua dua organ jantan dan betina. Siput ini berasal dari benua Afrika. Pada kurun ke 20 ia telah di bawa ke India dan kemudianya merebak ke negeri Tropika yang lain. Ia adalah haiwan nokturnal atau haiwan malam. Siput Babi seringkali dianggap sebagai perosak. Di sesetengah negara, siput babi dikatakan dimakan, malah dibuat sate.

Sate? Pergh...
Tak sanggup even FOC. 
This is too much.


Inilah dia, Gary, siput babi jelmaan kucing daripada watak Spongebob Squarepants. 
Siap der komersial nya, si siput nih. 
So, bangga la spesis korang yek.
Hero coming.
Superstar being born.

*Bagi yang suka pijak binatang nih (dulu aku pernah wat kerja nih, ngaku).
Bek korang lenyapkan segera perilaku tersebut!
Silap-silap tih, ketua diorang boleh saman tau.
Humanity i'm talking about.
: )

Tuesday, November 27, 2012

Kisah Aku dan 10 Muharram 1434 H.

Assalamualaikum.
Ini adalah kisah 10 Muharram aku, yang penuh dengan ujian dalam mempertahankan puasanya untuk mendapat keberkatan daripada Allah. Perhaps, Amin.

Seperti biasa, sahur biskut ngan air mineral and tidur balik dengan perasaan malas yang berdaki. Then, alarm clock-early wake up with a great smile and take a shower. Solat subuh, doa kepadaNya, dengar motivasi pagi di TV3 dan bersiap-siap untuk bekerja. Take a bus dan bekerja dengan extraordinary spirit (Saturday-half day). Yeah! In the mean time, my aunty called to invite me holiday at Desaru after work. 50:50 (mungkin sebab aku puasa) hard to decide. Lastly, I think why not I join them. Moga Allah selalu bersama aku.

Habis kerja, my aunt jemput dan balik bilik-solat Zohor dan capai baju (in case diorang nak stay saner), mentos (tergerak nak bawak) and perfume. Bright brown jeans, grey t-shirt and black tudung sarung. Santai. Gi rumah aunt dan dia ajak lunch (in polystyrene, nasi minyak I guess). Aku pun cakap la aku dah makan kat clinic. Ehem, ok. Aku pun layan citer cina. After 30 minute, aunt aku bagi ice plain water pulak. Adui, aku pun just letak tepi la sambil layan gelak-gelak tengok Tony Leong (padahal biasa jek). So, bila diorang dok sibuk kemas-kemas nak bersiap and line clear. Aku terus buang air tuh kat sink and wash it. Yes! Then, layan balik gelak-gelak.



After a minute, another aunt ajak aku makan buah pulak (rambutan, durian, duku, pisang, mata kucing). Banyak tuh. Aku cakap la-takper la, kenyang lagi. Hehheh… So, gerak dalam 3.30 pm-JB ke Desaru ikut jalan biasa an hour and half. Sampai jek lepak kat pulai resort dan dorang pun gi la swimming. Satu jam. Another aunt tuh ajak stay sini but her daughter pulak nak g T.G.I.F (aku pun tak tau benda alah apa). Aku tak kesah. Balik rumah aku kat Felda tuh pun ok gak. And as a last result, balik JB semula. Aku? No sense of human-coz bukan aku yang drive. Peace!


Dalam pada anak dia and aunt aku tukar baju, another aunty nih ajak aku makan kacang and fruits yang diorang tapau dari rumah. Okeh, aku pun tak leh nak elak. Aku cekau la sebijik duku (tinggal lagi 20 minute nak buka kot time tuh). Pastu aku pun buat-buat la bukak slow-slow sambil jejalan jejauh sikit-bila aunt aku cakap dia tunggu kat keta-terus aku simpan duku tadi dalam beg sandang dan gi keta. Dalam 7.00 pm gerak, Desaru ke JB ikut highway-an hour and 10 minute. Tol-RM8.20 (aku tolong back up another cent jek). Hehheh…

Pity me, bukak puasa ngan air mineral botol kecik plus sebijik duku tadi. Luckily, ada mentos (layan) sambil tengok matahari terbenam dan lalu atas jambatan ala di Pulau Pinang (another aunt aku cakap-ala di San Francissco la). Aku? Paper boleh.

Lastly, sampai jek kat Johor Bahru-we directly go to T.G.I.F(Thanks God It’s Friday) restaurant.

T.G.I Friday's Johor Bahru

Unit L2.01, Wisma Jotic,
Jalan Ayer Molek,
80000 Johor Bahru,
Malaysia.
tel: 07- 221 3380
email: usersupport@fridays.com.my

First time I came here and apa yang boleh aku cakap… it’s so fabulous! Suasana, perhiasan kat sini membuatkan aku rasa kat obersi zaman koboi (ala yang baju kotak-kotak, kuda, pistol dan topi unik tuh). Huahahahah… Coz semuanya in western foods dan ada la ‘lil mat salleh .You all should try it.

Thank you so much for another beautiful lovely aunt ‘cause treated we all on that night- semua beef steak, pizza, chocolate dessert and etc yang so perfect dan delicious! (segan nak mek picture, ti diaorang label aku jakun pulak). As a summary, aku boleh cakap la yang western food nih masin sikit (all the cheese, smash potatoes, chicken, mushroom, dip sauce) in my opinion. Luckily, I order plain water. Anyway, masin pun masin la-with own skill (nak potong daging bagai) aku layan makan sampai overloaded. Hehhehe… orang dah belanja kan. Jangan tolak rezeki dik Non oi. Totally  aku dengor-dengor RM5-7++, and aunt tuh rileks jek muka dia. Aku pun senyum sampai telinga jek la. Mekasih bebanyak kat another aunt tuh. Confirm ni pertama dan terakhir aku datang sini-lainlah rezeki aku kahwin ngan billionare, anytime bebeh!.

So, perut pun dah kenyang and it’s time to go back and take a rest after such a long journey plus kesabaran berpuasa di hari Asyura. Thank you Allah for a blessing day and a great dine. Semoga kemuliaan tahun baru ini serta keberkatan hidup akan bersama aku selamanya. Amin.

Happy reading.

Thursday, November 22, 2012

Cuti sempurna bagi rakyat Johor

Assalamualaikum.


Yeah man, cuti la kan hari ini (khamis) sempena keputraan Sultan Johor. I like. Because aku tak dok Muar (pengiktirafan sebagai Bnadar Maharani). So, antara benda yang aku planning untuk hari ini adalah:

-dapatkan tidur yang secukupnya. Tapi bukan bangun lambat yek. Dan keputusannya, semalam aku tidur awal dan bangun awal pada hari ini. Fresh! Solat subuh pun awal. Cantik!.
-puasa? mungkin tidak, kerana aku tidak se-bizi maner jadi pemikiran akan menghantui semua. Teruk kan aku nih. Please behave dear.
-Kemas bilik. Hahahah... satu option yang aku malas sesangat nak buat. Tapi, mesti dilakukan. Yes, you can do it girl.
-Finally, gunakan masa sehabis baik. 

Selamat bercuti walaupun sehari.
Adious!.

Tuesday, November 20, 2012

Selasa yang memutar belitkan

Assalamualaikum.

Hari ini, hari Selasa. Hari yang kureng sikit bagi aku. Kenapa? sebab semuanya salah sendirik. Alarm dah cantik setting-
*Sahur (bulan Muharram-bulan baik) dan godaan syaitan laknat-aku tekan snooze, snooze again, and again snooze. Keputusannya, aku sempat minum mineral water jek. Okeh la tuh, layan lagi tido. Padan muka.
*Dan, itu dia-subuh gajah. Pun alarmnya aku snooze bebanyak. Bagus sangat lah! Huhuhu... Solat Dhuha pun memang aku out hari tuh. Rugi betol.

Then, time nek bus gi keja-aku terus duduk. Tetiba, otak aku cepat-cepat berfungsi (cover malu: wat-wat layan SMS sambil bayar tambang bus). Hahhaha.. Malu saya!

In operation room, power superman aku memang dah tahap critical la gitu. Tapi, bila tengok anak aunty and uncle cina tuh handsome-handsome pepagi nih. Semangat naik level tiga. Hahhah... Jangan marah.

Habis operation, aku der a incision and curettage patient. Prepared barang dengan sehabis baik!. Siap semua-aku nak explain pun setengah nyawa. Coz tak paham-paham lady cantik tuh. Repeat ayat yang sama-aku ingat letak recorder lagi baguih la. Should I?

Maser time lunch. Aku memang bukan macam lagi-nak buka poser. Tapi, iman aku kuat! Daripada aku dok layan nak makan-cepat-cepat aku solat zohor. Kotor pemikiran aku nih... bagi cuci pakai air sembahyang la. Pas solat, ader maser lagi... Krooh..krooh..kroohh...

Habis satu hari bekerja, aku excited gila nak balik. Aku nak masak mee sup tok buka, Ngidam tahap gaban dah. And finally,  it's become reality. Alhamdulillah!.

Happy reading. Jap gi hari Rabu. Hopefully, tomorrow is better than today. Amin!.

Monday, November 19, 2012

Mamat bajet cool-si romeo cap tangga


Assalamualaikum.

Hailooo… ada orang sesat dari tanjung rambutan mana ntah-tetiba datang kat aku dan nak buat scene ala Romeo dan Juliet jatuh cinta pandang pertama kat tangga pasaraya hari tuh (two week ago). Tak suka betul- apa dia ingat aku ni pompuan yang petik jari jek dah tersungkur kat kaki dia, tunjuk muka keterujaan ala dapat rumah banglo sebijik, dengan terjerit-jerit bila ada orang nak kenal dan terus bagi nombor telepon-gitu?

Maaf la yek kamu- mamat bajet cool- si romeo cap tangga. Sangat-sangat salah orang dan lari daripada senarai !!  Tolong jauhkan diri 10 meter daripada aku ya. Bayang pun aku tak nak nampak.

Ceritanya gini,
Bila aku nak turun tangga lepas berbelanja di satu pasaraya nih, tetiba aku rasa ada makhluk ni nak naik -tetapi- saraf mana ntah yang tersumbat- alih alih dia kat sebelah aku pulak. Apa kes?

Mamat bajet cool-si romeo cap tangga: Hai, boleh berkenalan?

Op kos, aku tetiba secara automatiknya dihidapi penyakit manusia paling sibuk se-dunia. Camner? Hehehhe… aku rasa dalam setiap tiga sesaat mesti aku tengok jam tangan. Kepala terjengah-jengah mencari kereta atau orang. Padahal-kereta pun tak der rezeki lagi dan tak tahu sapa pulak aku nak jumpa... Tangan gatal-gatal mencari kunci. Kunci keta?? Kan aku dah cakap, rezeki tak der lagi-maka- kunci bilik lah. Kahkahkah…

Dan seterusnya, pot-pet-pot-pet-pot-pet-bila dia rasa cam cakap sesorang dalam lima minit gitu. Mamat bajet cool-si romeo cap tangga tu pun pergi. Alhamdulillah. Seb baik kesabaran di tahap terbawah- kalau tak, dah lama muka tu kena cap tiga botol air Cactus 1500 ml. Tak kena naya tuh.

Sorang lagi makhluk alien yang membuat pendaratan sesat telah berjaya di halau balik ke planet asal.
Fuh.

Pisstt--> tapi kalau dia hansem dan de sense of humor macam Sheldon Cooper, mungkin akan di pertimbangkan. Hahahha...

Sunday, November 18, 2012

Quotes yang pelik dan kelakar.

Assalamualaikum.

Adakah korang ini spesis yang terdiri daripada golongan macam aku. Mencari quote yang sempurna untuk hidup yang lebih sempurna. From ordinary to extraordinary person. Yeah, tidak dapat di nafikan-aku angguk tanda setuju. Aku memang even minimum one month-must get one quote sebagai pelengkap hidup. As motivation.

So, aku pun jumpa la web nih yang: 
                           baconwrappedmedia

Funny and weird quotes. Perfect! and aku suka sangat. Korang try la. Gambar yang kelakar pun der gak keh. Macam nih: 


Sungguh-aku tak akan datang balik punyer. Hahahha.. Selain dapat quote yang aku nak-gambar yang ada also menyerikan lagi otak yang berserabut dan mampu mengukir senyuman di saat power aku dah tahap critical. So, check it out!


More than that:










Lastly, satu benda yang aku minat adalah: Adanya relationship dengan  si Sheldon cooper quote (The Big Bang Theory). 

Friday, November 16, 2012

Bus: Mak cik dan pak cik yang tidak sihat


Assalamualaikum.

Masa balik daripada cuti Deepavali hari itu (13 November) aku berkesempatan melawat jiran (mak cik selang empat buah rumah) yang berada di hospital- serangan stroke. Alhamdulillah, dia sudah beransur baik sikit. Tapi tekanan darahnya masih di paras bahaya-175/113mmHg. Doakan, dia akan cepat sembuh dan tabah menghadapi dugaanNya.

Selepas melawat dan dalam pukul 4.00 petang, aku pun naik la bus ke Bandaraya Johor Bahru. Esoknya kena kerja lah kan… Awalnya, semuanya berjalan seperti biasa-menikmati hari selasa yang permai. Kemuncaknya bila ada sorang pak cik ni duduk sebelah aku. Sedikit tidak keselesaan- biasalah, nama pun naik bus. So, bila destinasi aku dah sampai. Aku pun tekan la bell dan tepuk bahu pak cik tu tiga kali (sebab pak cik tu tunduk saja sambil kepala dan tangan memangku menghala ke kerusi hadapan).

Aku: Pak cik, tumpang lalu. Kejap lagi saya nak turun, dah sampai.
Pak cik: …

Lepas aku berdiri jek, pak cik tu mintak tong sampah kat tepi pintu belakang (tadi-aku duduk tepi tingkap sebaris dengan pintu belakang). So, ada la a boy ni (may be between 19, 20-an) baik hati-hulurkanlah. Pak cik tu muntah sikit. Aku pun ke depan la-bagi ruang keselesaan. Dengan izin Allah, baru dua tapak- tersembur pak cik tu muntah kali kedua.

‘Ya Allah’, dapat aku tangkap kalimat daripada pak cik itu. Hurmm... Sempat gak aku sekilas pandang kat pak cik-habis baju kemeja corak batik kaler biru dia kena muntah dan budak lelaki terkejut dengan setengah gaya menghulur balik tong sampah. 

Alhamdulillah, tak kena aku dan sempat keluar daripada tempat duduk tadi. Chinese lady yang dok depan pak cik tu terkena la jugak. So, dia masih tak sedar-dengan baik hati aku pun bagitau la rambut  dan baju di belakangnya ada sikit kesan muntah. Masam terus muka amoi tuh. Tepat bus tu berhenti ke destinasi-aku pun tak tau nak buat apa. Untuk tidak memanjangkan cerita,  aku terus keluar daripada perut bus.

Dalam perjalanan balik sebelum mengambil teksi-aku terfikir:
Macam mana la pak cik tu nanti?
Amoi tadi akan marah dia ker?
Pemandu bus tak ader buat apa apa ker?
Budak lelaki tadi akan tolong dia ke?
Ada sesiapa akan tolong dia ke?

Kesian pak cik itu. Moga Allah akan sentiasa merahmatinya dan seseorang akan bantu dia. Amin.

Sunday, November 11, 2012

Gila shopping online?

Assalamualaikum ladies.
Sekarang nih ramai da kena shop-online-fever. Dan bagai cendawan tumbuh lepas hujan la semua shop-online nih wujud. Daripada ke baju kurung, accessories, maxi dress, shoes, tudung-tudung sekalian, beg, biskut pelbagai dan barang-barang dapur juga.

Jangan terkejut sok, atok dan nenek kita ti beli tu semua (plus barang branded lagi). Uhui. Terkezut biawak den. Hehheh... Zaman dah makin maju, manusia pun makin malas. Semua benda nak short cut. Ginilah. Selain easy, sometime ianya murah jugak. So, tak payah keluar duit nak gi butik or kedai dan just pilih, tekan dan masuk no akaun. Semudah A,B, C...1, 2, 3...

So dik Non semua, antara laman web terkenal untuk di belanja sakan adalah:




Lain-lain, korang terjah sendirik la yek.. guna uncle Google jek. Keluar semua.
*Some more, hati-hati sikit bila order tuh. Telepon untuk pastikan ianya wujud atau sahih. Simpan resit sebagai bukti.

Selamat ber-shopping!

Saturday, November 10, 2012

Dr Richard Teo Keng Siang: Bila kita mula belajar maksud kehidupan.

 

Hi good morning to all of you. My voice is a bit hoarse, so please bear with me. I thought I’ll just introduce myself. My

name is Richard, I’m a medical doctor. And I thought I’ll just share some thoughts of my life. It’s my pleasure to be invited by prof. Hopefully, it can get you thinking about how… as you pursue this.. embarking on your training to become dental surgeons, to think about other things as well.Since young, I am a typical product of today’s society. Relatively successful product that society requires.. From young, I came from a below average family. I was told by the media… and people around me that happiness is about success. And that success is about being wealthy. With this mind-set, I’ve always be extremely competitive, since I was young.Not only do I need to go to the top school, I need to have success in all fields. Uniform groups, track, everything. I needed to get trophies, needed to be successful, I needed to have colours award, national colours award, everything. So I was highly competitive since young. I went on to medical school, graduated as a doctor. Some of you may know that within the medical faculty, ophthalmology is one of the most highly sought after specialities. So I went after that as well. I was given a traineeship in ophthalmology, I was also given a research scholarship by NUS to develop lasers to treat the eye.So in the process, I was given 2 patents, one for the medical devices, and another for the lasers. And you know what, all this academic achievements did not bring me any wealth. So once I completed my bond with MOH, I decided that this is taking too long, the training in eye surgery is just taking too long. And there’s lots of money to be made in the private sector. If you’re aware, in the last few years, there is this rise in aesthetic medicine. Tons of money to be made there. So I decided, well, enough of staying in institution, it’s time to leave. So I quit my training halfway and I went on to set up my aesthetic clinic… in town, together with a day surgery centre.

You know the irony is that people do not make heroes out average GP (general practitioner), family physicians. They don’t. They make heroes out of people who are rich and famous. People who are not happy to pay $20 to see a GP, the same person have no qualms paying ten thousand dollars for a liposuction, 15 thousand dollars for a breast augmentation, and so on and so forth. So it’s a no brainer isn’t? Why do you want to be a gp? Become an aesthetic physician. So instead of healing the sick and ill, I decided that I’ll become a glorified beautician. So, business was good, very good. It started off with waiting of one week, then became 3weeks, then one month, then 2 months, then 3 months. I was overwhelmed; there were just too many patients. Vanities are fantastic business. I employed one doctor, the second doctor, the 3rd doctor, the 4th doctor. And within the 1st year, we’re already raking in millions. Just the 1st year. But never is enough because I was so obsessed with it. I started to expand into Indonesia to get all the rich Indonesian tai-tais who wouldn’t blink an eye to have a procedure done. So life was really good.

So what do I do with the spare cash. How do I spend my weekends? Typically, I’ll have car club gatherings. I take out my track car, with spare cash I got myself a track car. We have car club gatherings. We’ll go up to Sepang in Malaysia. We’ll go for car racing. And it was my life. With other spare cash, what do i do? I get myself a Ferrari. At that time, the 458 wasn’t out, it’s just a spider convertible, 430. This is a friend of mine, a schoolmate who is a forex trader, a banker. So he got a red one, he was wanting all along a red one, I was getting the silver one.


So what do I do after getting a car? It’s time to buy a house, to build our own bungalows. So we go around looking for a land to build our own bungalows, we went around hunting. So how do i live my life? Well, we all think we have to mix around with the rich and famous. This is one of the Miss Universe. So we hang around with the beautiful, rich and famous. This by the way is an internet founder. So this is how we spend our lives, with dining and all the restaurants and Michelin Chefs you know.

So I reach a point in life that I got everything for my life. I was at the pinnacle of my career and all. That’s me one year ago in the gym and I thought I was like, having everything under control and reaching the pinnacle.

Well, I was wrong. I didn't have everything under control. About last year March, I started to develop backache in the middle of nowhere. I thought maybe it was all the heavy squats I was doing. So I went to SGH, saw my classmate to do an MRI, to make sure it’s not a slipped disc or anything. And that evening, he called me up and said that we found bone marrow replacement in your spine. I said, sorry what does that mean? I mean I know what it means, but I couldn’t accept that. I was like “Are you serious?” I was still running around going to the gym you know. But we had more scans the next day, PET scans – positrons emission scans, they found that actually I have stage 4 terminal lung cancer. I was like “Whoa where did that come from?” It has already spread to the brain, the spine, the liver and the adrenals. And you know one moment I was there, totally thinking that I have everything under control, thinking that I’ve reached the pinnacle of my life. But the next moment, I have just lost it.

This is a CT scan of the lungs itself. If you look at it, every single dot there is a tumour. We call this miliaries tumour. And in fact, I have tens of thousands of them in the lungs. So, I was told that even with chemotherapy, that I’ll have about 3-4months at most. Did my life come crushing on, of course it did, who wouldn’t? I went into depression, of course, severe depression and I thought I had everything.

See the irony is that all these things that I have, the success, the trophies, my cars, my house and all. I thought that brought me happiness. But i was feeling really down, having severe depression. Having all these thoughts of my possessions, they brought me no joy. The thought of… You know, I can hug my Ferrari to sleep, no… No, it is not going to happen. It brought not a single comfort during my last ten months. And I thought they were, but they were not true happiness. But it wasn’t. What really brought me joy in the last ten months was interaction with people, my loved ones, friends, people who genuinely care about me, they laugh and cry with me, and they are able to identify the pain and suffering I was going through. That brought joy to me, happiness. None of the things I have, all the possessions, and I thought those were supposed to bring me happiness. But it didn’t, because if it did, I would have felt happy think about it, when I was feeling most down..

You know the classical Chinese New Year that is coming up. In the past, what do I do? Well, I will usually drive my flashy car to do my rounds, visit my relatives, to show it off to my friends. And I thought that was joy, you know. I thought that was really joy. But do you really think that my relatives and friends, whom some of them have difficulty trying to make ends meet, that will truly share the joy with me? Seeing me driving my flashy car and showing off to them? No, no way. They won’t be sharing joy with me. They were having problems trying to make ends meet, taking public transport. In fact i think, what I have done is more like you know, making them envious, jealous of all I have. In fact, sometimes even hatred.

Those are what we call objects of envy. I have them, I show them off to them and I feel it can fill my own pride and ego. That didn’t bring any joy to these people, to my friends and relatives, and I thought they were real joy.

Well, let me just share another story with you. You know when I was about your age, I stayed in king Edward VII hall. I had this friend whom I thought was strange. Her name is Jennifer, we’re still good friends. And as I walk along the path, she would, if she sees a snail, she would actually pick up the snail and put it along the grass patch. I was like why do you need to do that? Why dirty your hands? It’s just a snail. The truth is she could feel for the snail. The thought of being crushed to death is real to her, but to me it’s just a snail. If you can’t get out of the pathway of humans then you deserve to be crushed, it’s part of evolution isn’t it? What an irony isn’t it?

There I was being trained as a doctor, to be compassionate, to be able to empathise; but I couldn’t. As a house officer, I graduated from medical school, posted to the oncology department at NUH. And, every day, every other day I witness death in the cancer department. When I see how they suffered, I see all the pain they went through. I see all the morphine they have to press every few minutes just to relieve their pain. I see them struggling with their oxygen breathing their last breath and all. But it was just a job. When I went to clinic every day, to the wards every day, take blood, give the medication but was the patient real to me? They weren’t real to me. It was just a job, I do it, I get out of the ward, I can’t wait to get home, I do my own stuff.

Was the pain, was the suffering the patients went through real? No. Of course I know all the medical terms to describe how they feel, all the suffering they went through. But in truth, I did not know how they feel, not until I became a patient. It is until now; I truly understand how they feel. And, if you ask me, would I have been a very different doctor if I were to re-live my life now, I can tell you yes I will. Because I truly understand how the patients feel now. And sometimes, you have to learn it the hard way.

Even as you start just your first year, and you embark this journey to become dental surgeons, let me just challenge you on two fronts.

Inevitably, all of you here will start to go into private practice. You will start to accumulate wealth. I can guarantee you. Just doing an implant can bring you thousands of dollars, it’s fantastic money. And actually there is nothing wrong with being successful, with being rich or wealthy, absolutely nothing wrong. The only trouble is that a lot of us like myself couldn’t handle it.

Why do I say that? Because when I start to accumulate, the more I have, the more I want. The more I wanted, the more obsessed I became. Like what I showed you earlier on, all I can was basically to get more possessions, to reach the pinnacle of what society did to us, of what society wants us to be. I became so obsessed that nothing else really mattered to me. Patients were just a source of income, and I tried to squeeze every single cent out of these patients.

A lot of times we forget, whom we are supposed to be serving. We become so lost that we serve nobody else but just ourselves. That was what happened to me. Whether it is in the medical, the dental fraternity, I can tell you, right now in the private practice, sometimes we just advise patients on treatment that is not indicated. Grey areas. And even though it is not necessary, we kind of advocate it. Even at this point, I know who are my friends and who genuinely cared for me and who are the ones who try to make money out of me by selling me “hope”. We kind of lose our moral compass along the way. Because we just want to make money.

Worse, I can tell you, over the last few years, we bad mouth our fellow colleagues, our fellow competitors in the industry. We have no qualms about it. So if we can put them down to give ourselves an advantage, we do it. And that’s what happening right now, medical, dental everywhere. My challenge to you is not to lose that moral compass. I learnt it the hard way, I hope you don’t ever have to do it.

Secondly, a lot of us will start to get numb to our patients as we start to practise. Whether is it government hospitals, private practice, I can tell you when I was in the hospital, with stacks of patient folders, I can’t wait to get rid of those folders as soon as possible; I can’t wait to get patients out of my consultation room as soon as possible because there is just so many, and that’s a reality. Because it becomes a job, a very routine job. And this is just part of it. Do I truly know how the patient feels back then? No, I don’t. The fears and anxiety and all, do I truly understand what they are going through? I don’t, not until when this happens to me and I think that is one of the biggest flaws in our system.

We’re being trained to be healthcare providers, professional, and all and yet we don’t know how exactly they feel. I’m not asking you to get involved emotionally, I don’t think that is professional but do we actually make a real effort to understand their pain and all? Most of us won’t, alright, I can assure you. So don’t lose it, my challenge to you is to always be able to put yourself in your patient’s shoes.

Because the pain, the anxiety, the fear are very real even though it’s not real to you, it’s real to them. So don’t lose it and you know, right now I’m in the midst of my 5th cycle of my chemotherapy. I can tell you it’s a terrible feeling. Chemotherapy is one of those things that you don’t wish even your enemies to go through because it’s just suffering, lousy feeling, throwing out, you don’t even know if you can retain your meals or not. Terrible feeling! And even with whatever little energy now I have, I try to reach out to other cancer patients because I truly understand what pain and suffering is like. But it’s kind of little too late and too little.

You guys have a bright future ahead of you with all the resource and energy, so I’m going to challenge you to go beyond your immediate patients. To understand that there are people out there who are truly in pain, truly in hardship. Don’t get the idea that only poor people suffer. It is not true. A lot of these poor people do not have much in the first place, they are easily contented. for all you know they are happier than you and me but there are out there, people who are suffering mentally, physically, hardship, emotionally, financially and so on and so forth, and they are real. We choose to ignore them or we just don’t want to know that they exist.

So do think about it alright, even as you go on to become professionals and dental surgeons and all. That you can reach out to these people who are in need. Whatever you do can make a large difference to them. I’m now at the receiving end so I know how it feels, someone who genuinely care for you, encourage and all. It makes a lot of difference to me. That’s what happens after treatment. I had a treatment recently, but I’ll leave this for another day. A lot of things happened along the way, that’s why I am still able to talk to you today.

I’ll just end of with this quote here, it’s from this book called Tuesdays with Morris, and some of you may have read it. Everyone knows that they are going to die; every one of us knows that. The truth is, none of us believe it because if we did, we will do things differently. When I faced death, when I had to, I stripped myself off all stuff totally and I focused only on what is essential. The irony is that a lot of times, only when we learn how to die then we learn how to live. I know it sounds very morbid for this morning but it’s the truth, this is what I’m going through.

Don’t let society tell you how to live. Don’t let the media tell you what you’re supposed to do. Those things happened to me. And I led this life thinking that these are going to bring me happiness. I hope that you will think about it and decide for yourself how you want to live your own life. Not according to what other people tell you to do, and you have to decide whether you want to serve yourself, whether you are going to make a difference in somebody else’s life. Because true happiness doesn’t come from serving yourself. I thought it was but it didn’t turn out that way.

“And you know what makes you smile? True joy comes from helping others in hardship, and because I’ve gone through this, I know what hardship entails.”

Also most importantly, I think true joy comes from knowing God. Not knowing about God – I mean, you can read the bible and know about God – but knowing God personally; getting a relationship with God. I think that’s the most important. That’s what I’ve learnt.

So if I were to sum it up, I’d say that the earlier we sort out the priorities in our lives, the better it is. Don’t be like me – I had no other way. I had to learn it through the hard way. I had to come back to God to thank Him for this opportunity because I’ve had 3 major accidents in my past – car accidents. You know, these sports car accidents – I was always speeding , but somehow I always came out alive, even with the car almost being overturned. And I wouldn’t have had a chance. Who knows, I don’t know where else I’d be going to! Even though I was baptised it was just a show, but the fact that this has happened, it gave me a chance to come back to God.

Few things I’d learnt though:
1. Trust in the Lord your God with all your heart – this is so important.
2. Is to love and serve others, not just ourselves.

There is nothing wrong with being rich or wealthy. I think it’s absolutely alright, cos God has blessed. So many people are blessed with good wealth, but the trouble is I think a lot of us can’t handle it. The more we have, the more we want. I’ve gone through it, the deeper the hole we dig, the more we get sucked into it, so much so that we worship wealth and lose focus. Instead of worshipping God, we worship wealth. It’s just a human instinct. It’s just so difficult to get out of it.

We are all professionals, and when we go into private practise, we start to build up our wealth – inevitably. So my thought are, when you start to build up wealth and when the opportunity comes, do remember that all these things don’t belong to us. We don’t really own it nor have rights to this wealth. It’s actually God’s gift to us. Remember that it’s more important to further His Kingdom rather than to further ourselves.

Anyway I think that I’ve gone through it, and I know that wealth without God is empty. It is more important that you fill up the wealth, as you build it up subsequently, as professionals and all, you need to fill it up with the wealth of God.



"When I faced death, when I had to, I stripped myself off all stuff totally and I focused only on what is essential. The irony is that a lot of times only when we learn how to die then we learn how to live. ... Don't let society tell you how to live. Don't let the media tell you what you're supposed to do okay because that's what happened to me. And I led this life thinking all these things are going to bring me happiness. I hope you will think about it and decide for yourself how you want to live your life. Not according to what other people tell you to do and you have to decide whether you want to serve yourself or whether you are going to make a difference in somebody else's life. Because true happiness doesn't come from serving yourself." - Dr Richard Teo

Friday, November 09, 2012

Did you smell aura Perlis here?


Assalamualaikum.

Tomorrow morning, cik Jima (IPG Perlis student) will come back to Johor as school holiday start next week. Yahoo!! I got a friend to hura-hura until this Tuesday (coz I off ‘til Deepavali day-even I’m not celebrated it) and December coming soon. Yeah man, I feel good. Nanannana… so, good, so good. I got you! But, don’t forget our ‘lil cutest kid-cik Ziqa. Mushy, mushy… Hurmm, budak nih.

So, here we are:

-Huh, a lot of things to do next December and as Ibu Yam (21 November), Ayyub (27 November), cik Maya and cik Jima (06 December) birthday soon. What kind of present should I gift? Hurmm.. I will think about it later (smart budget please).

-Swimming? Don’t you ever think about it? First time-really out. Second time-more better. Third time-become worse. So, are you dare for forth time? Huhuhu… Out cast. I should borrow ikan duyung’s tail-should I?

… no comment … 

UTHM convocation day: November 5, 2012



On November 5, 2012
Last week-we attended Maya’s convocation at UTHM (Degree holder in M.E.).
Again, congratulations to her!!

Pepagi dah kena bangun, around 4.30 am aku dah wake up and make it more interesting is I slept only 4 hours.
Heaven kot.
Its ok, dalam keta ti aku revenge balik.
How?
Op kos bukan aku yang drive- I just sitting nicely at the back and nikmati pagi ahad yang indah lagi permai sambil…
Kroohh...kroohh…


So, kitaorang gerak dalam pukul 5.30 am (cik Ziqa pun dah bangun ok time tuh) and sampai dalam pukul 7.15 am
Seb bek I got Polo candy as pembangkit semangat.
Then, anta kasut kat cik Maya and carik parking.
Jauh gak kena menapak-parking lot not too much.
After all, gi beli bunga-sponsored by Ibu Yam (panggilan cik Ziqa untuk Ibu dia).


Perut pun dah lapor bangat-bangat- so kitaorang gi Library (opposite dewan baru yang cantik tuh) and ada kantin-maka, it’s breakfast time!
Nasi lemak + plain water + karipap + chocolate mousse.
Hahhaha…that the signal showing yang aku memang lapar amat-teramat-amat.
Amatnya.

So, mak and ayah pun kena masuk Dewan belajar @ tempat convocation berlaku.
Hhehehe… until 12.00 pm as cik Maya said.
Then, cik Tila and I- automatically become a gembala jalanan.
Sigh.
So, dek kerana kemalasan melanda –kitaorang lepak jap kat tiang bendera and sharing a lot of stories about our country, PM, Iife, politics, dunia dan akhirat, etc…


Muka pun dah boring, and kitaorang tekad-lepak kat parking keta di Fakulti Perniagaan.
Menapak dalm kepanasan.
Can you feel that summer that burning my brain?
Joke.
Bila sampai sana-rasa boring lagi sekali bila duk jek dalam keta.
So, let’s take some picture!!.
Hureee!!


12.10 pm-benda yang di nanti-nantikan pun habis jua. So, kami lepak lagi sekali di kantin Library sementara cik Maya uruskan halnya and minum, makan pau and try lakasa Johor.
It taste?
Bad.
Just look like laksa, but the flavor around 2.
Anyway, Alahmdulillah.
Syukur.

When everything fine- we’all go to Beriani Power restaurant (hottest restaurant di Batu Pahat katanya).
I think it’s absolutely hottest, because we’all has to wait for nasinya untuk masak coz ianya sudah habis.
Tinggal kerak la tuh. About 20 minute to go.
Tick-tock-tick-tock-its lunch time!
Nasi beriani ayam- Rm 9.00 per person (sponsored by Ibu Yam-mekasih bebanyak) ready untuk di telan...

From my sense and hungry stomach opinion:
Nasi Beriani Power, sangat sedop!. Tak muak dan nasinya sungguh lembut dan ayamnya cukup ramuan lah.  4/5 bintang. You all should try it.
Tempat? Hahahah.. kitaorang pun sesat jalan nak carik. Tanya la orang Batu Pahat okeh.

Then, hantar cik Maya ke tempat mek gambar dan ayah pun memandu pulang (ayat skema badak).
In same time-hujan pun mencurah curah ke ladang gandum @ jalan raya… coz tak nampak dan sangat bahaya,
kami berhenti sekejap bersama pisang goreng  di R&R.
Then, direct hantar aku balik Jb-esok keja la weh…

And the rest is my own privacy okeh.
Here some moments that I capture at Business Faculty @ Convo’s.
Happy scrolling.



Thursday, November 08, 2012

Aku dan Pemeriksaan gigi

Assalamualaikum.

What the shame, because already five years I didn’t go for any dental check up. So, next December blessing-I should go for it. Yeah, I can do and I knew it! I want to clean my teeth @ cuci gigi- So far, I’m not satisfied at all. Too many plaque even I using Listerine cool mint as antiseptic mouth to kills germs that cause it, bad breath and gum problem. Butter-better way is going and see a specialist on it.

Some more, obviously I want to ask about wearing braces. May be for knowledge or I want to apply it later. Can? Even I started it too late. So, I should advise parents and younger student outside there to take time and think about wearing braces for become beautiful and handsome looking in future. Whose know? My teeth are fine but ‘lil not queuing in line-left above side. Just wonder, if can.

Next, if the doctors don’t bother I want to investigate about a gland/what at my left lower jaw. When I palpate, it’s something like rounded 10 cent! Actually, it’s already there since I Form three-may be-cannot remember. No effort toward it until end of this year. No pain, no harm. But too scary to think. Better find out and cure faster.

So, I hope cik Jima will come along either as accompanied me or together we do dental check up.

Bubbye.

Friday, November 02, 2012

Spozami- Marry me


SPOZAMI-I knew about this from a free magazine they distribute all over Johor Bahru and I think it’s too interesting to share. So, check it out.


Marry me, the words of true love in Italian, alluding to SPOZAMI into the entire angelic, beauty and grace of the building. The first divinely, wedding mansion in Malaysia, with the exquisiteness of European fa├žade and modern classic touches. Distinctively with white, colonial beams along with intricate designs reminiscing the grandeur of the Champs Elsyees. The allure of a European mansion that captures lifetime moments thru the warm and serene interiors that is all about bliss. It is here, you can feel and see European right thru your senses, being in stylish cafes of Duomo, Italy or the brasseries of France while proceeding wedding errant. One can also know that every detail is meticulously taken care of from choosing the perfect gowns to the shooting of wedding photos by acclaimed, award-wining artists is delicately curtailed.

Thursday, November 01, 2012

Wobisobi-bergaya tanpa keluar duit.

Assalamualaikum.

Hah, very-very interesting blog aku nak sharing dengan korang semua, Sungguh. Let's me perkenalkan, inilah blog paling baguih pernah aku jumpa-very useful blog-


Why? kerana DIY (belajar) nak re-styling segala macam baju lama-lama dalam almari (nak buang, sayang) ke pakaian yang deboomb! Fuh, memang naik level adrenalin baca blog nih. berpeluh. Semua benda nak try. Simple jek semua. Memang sesuai untuk korang yang gila bergaya-walaupun bajet ciput. (same category-jangan malu). Heheheh...

So, girls-get ready!




How? nice right. Try la kat rumah and get ready to rock the world. *Yang seksi terlebih tuh, korang ubah la memandai sendirik bagi nampak alim. K. Selamat mencuba.

Boyfriend kau, pakwe kau-Idiot.


Assalamualaikum.

Setiap hari ada aja kes pasal remaja lari rumah ikut BF (boyfriend, pakwe), lahir anak luar nikah, pembuangan bayi macam buang anak patung dan lain-lain. Tapi, aku kerut dahi bila diorang sanggup letak 101% kepercayaan pada BF-seseorang lelaki yang mungkin kenal 3,4 bulan atau tahun sahaja.

Kenapa kau tak letak kepercayaan tu pada Allah-atas takdir jodoh kau nanti atau pada mak ayah yang dari dulu sampai sekarang bersama kau. Kenapa?

Kenapa kau sanggup titiskan air mata bila BF ko mintak putus? Kenapa tak kau titiskan air mata kerana kegagalan kau menjadi hamba Allah yang yang terbaik. Kenapa kau tak titiskan air mata atas kesalahan kau meyinggung perasaan mak ayah. Kenapa kerana lelaki itu kau snggup titiskan air mata yang berharga itu! - ‘Idiot.’

Apa lelaki tuh buat sampai dia mampu memiliki kepercayaan kau?

Ada BF kau bancuhkan susu masa kau terjaga dan merengek di awal pagi?
Ada BF kau bazirkan duit untuk beli pampers kau yang mahal ya amat tu?
Ada BF kau jaga siang malam sebab kau demam panas?
Ada BF kau keluarkan duit nak belikan kau mainan patung Barbie, yang popular time tuh?
Ada BF kau keluarkan duit bayar yuran sekolah daripada tadika sampai sekarang kau masuk universiti?
Ada BF kau makan roti 70sen masa makan tengahari sebab nak kumpul duit untuk masa depan kau?
Ada BF kau bangun pagi-pagi untuk siapkan sarapan sebelum kau pergi sekolah?
Ada BF kau menitis air mata atas kedegilan kau?
Ada BF kau membebel atas apa kesalahan yang kau buat?
Ada BF kau tebalkan muka jumpa orang ramai untuk penuhi permintaan tak masuk akal kau?
Ada BF kau nasihat panjang lebar walaupun kau duduk dalam bilik sambil pasang earphone?
Ada BF kau sanggup meredah banjir yang hampir meragut nyawanya di malam buta untuk pastikan keselamatan kau?
Ada BF kau sanggup menukar nyawanya untuk kau?
Akhir sekali, ada BF kau doakan keselamatan, kesejahteraan, kebahgiaan kau hari-hari selepas sembahyang?

Bukan setakat BF, malah suami kau jugak belum tentu mampu menandingi kehebatan, kewibawaan dan aura sepasang ibu dan ayah. Mungkin sebab itu, aku agak pelik bila bin ajib bila remaja kat luar sana terlalu mengagung-agungkan kehebatan BF memasing. Yang mungkin atau tidak itulah jodoh kau. Apa kelas. Nampak penuh kesengal-an adalah.

Bukan BF kau yang bekorban untuk kau-tapi DIRI KAU sendirik. Kau sedar tak wahai remaja kat luar sana. Jangan terlalu ikut nafsu sampai maruah diri, keluarga tergadai. Lebih penting, maruah kau terhadap Yang Esa-malu la weh.

Aku, bukan anti-lelaki (aku ada 2 abang, 1 adik lelaki)-aku ada kawan lelaki. Tetapi, aku sentiasa beringat. Allah penentunya dan mak ayah segalanya.

Bukan aku tak pernah ‘couple’/BF/pakwe nih-pernah, malah dengan pegawai politik Negara. Tapi, Allah Maha Besar, aku tak pernah terleka. Alhamdulillah. Bila dia ajak aku kahwin lepas SPM-masa tu baru aku tersedar.
Diakah lelaki yang akan membimbing aku lepas ini menujuMu?
Diakah lelaki yang sanggup berkorban apa sahaja untukku/Mu?
Diakah lelaki itu? Dan akhirnya, aku putus.

Bila orang tanya, kenapa aku tak ‘couple’, BF lagi. Aku akan cakap, InsyaAllah bila seru dah sampai. Kenapa? Sebab aku rasa aku tak layak untuk sesiapa even pada pengemis tepi jalan. Sungguh!

 Ilmu agama pun tak se-gah mana. Sembahyang pun masih cuba yang terbaik-sangat terbaik. Kecantikan pun biasa aja. Kepandaian memasak pun, ehem. Kematangan-apatah lagi, sangat jauh untuk dibandingkan. Kekayaan lagilah. Aku tak sesempurna mana. Sebab itu, aku takut-tak yakin untuk ber-BF/couple lagi. Sebab Allah pernah bertitah:
‘Lelaki yang baik untuk perempuan yang baik, perempuan yang baik untuk lelaki yang baik’.

Aku harap se-sangat kearah itu (perempuan baik-sangat terbaik). Yelah, jodoh pertemuan di tangan Tuhan. Berserah, tapi mudah-mudahan semuanya berjalan dengan lancar.

Balik topik asal-berubah la bagi yang termampu. Berjuanglah bagi yang terdaya. Aku hanya mampu berdoa kerana aku juga hamba Allah yang masih berperang kejalan-Nya