THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Wednesday, April 30, 2014

Labour day 2014 and satu Rejab

Assalamualaikum,

Today, aku nak update blog sambil dengar lagu Left of the middle by Natalie Imbruglia. Sebab tu kalau korang perasan aku post benda alah inilah! Banyak tanya pulak.

So kengkawan semua,
Esok adalah Labour day-joget lambak sikit. Ini dipanggil cuti sempurna bagi rakyat Malaysia yang dedikasi setia menjadi pemegang title ‘pekerja’ dan suka makan gaji majikannya. Even majikannya kadang-kadang rasa menyampah tengok muka basi korang hari-hari. Hohohohooo…. Aku cakap orang lain, tapi diri ini sama jugak.

And apa benda yang korang tak patut missed esok?

Satu Rejab!
Uh yeah, sila berpuasa esok yer. Jangan lepaskan peluang rebut opportunity for become closer to Allah. So, aku tak rancang banyak untuk esok sebab aku nak jadi princess di rumah sendiri. Print-chececess la sangat, kena kemas rumah, basuh baju okay. Awak ingat awak tu siapa?

And before aku melangkah jauh, after I do my medical check up on 2nd May… I will go back to  my hometown. Johor, please wait for me dear. Aku nak kira panjang mana rambut Mr Apiz dan kacau Cik Ziqa yang pot-pet tuh.


See you all in next post! Don’t miss me. J

Sunday, April 20, 2014

Mr. Dell nak buang pekerja!

Assalamualaikum orang kampong,
Hola orang utan,

“Then, memandangkan Mr. Dell mengalami ‘low space’ kerana sebab-sebab tertentu. Mr. Dell bersepakat dengan tuan director bahawa any pekerja (gambar/software/words) yang tarak guna lagi suka menempel tanpa ada benefit telah pun sedia untuk dibuang. You’re fired! “

So means… pakat-pakat sayang nak buang gitu, aku pun buatlah runaway baby mengenainya… sebagai menggenang moment tersebut. Cewah! *Makan masa nih.*


Bye!

cool like me!

Saturday, April 19, 2014

Mr Apiz potong rambut

Assalamualaikum,


Ni gambar mr. apiz, dia tengah gunting rambut. Rambut pacak dia dah panjang... Ini boleh mencederakan orang lain-so, ibu Dan ayah dia do extra miles for their son. So, masih terpacak lagi tak rambut dia?


Masih... Tapi makin cute! Love you. 

P/s; Alhamdulillah, aku dapat good news and will do meds check up on 2nd may. Even aku apply AL time tuh sebab nak balik Johor! What to do...

Thursday, April 17, 2014

Cik ziqa and mr apiz!

Aku tak tahu lah apa budak dua ekor nih buat... Mungkin ohlala untuk membuatkan ayah and ibu diorang makin pening an hilarious dengan diorang punya craziness!



Tuesday, April 15, 2014

Masih lagi dengan piriton.

Masih lagi telan piriton, 
Kejap lagi ngantuk...
Pastu kena tidur, 
And yeah.

And esok ting tong,
Tapi tak per coz esok tak banyak case...
Yeehaa!
Boleh curik-curik tidur.

Esok aku tak nak telan dah menatang nih,
Spare tiga bijik for urgency case... If...
Back up plan,
Untuk aku la kan.

Monday, April 14, 2014

Gumbira, allergic, MC

Assalamualaikum.


Yesterday, 
Aku and two of my friends gi Pantai Remis Kuala Sekangor. About an hour daripada Kepong, so just borak kosong dalam kereta. And around 3.00 pm kami dah sampai. So, gi makan. Sila fokuskan apa yang aku makan : nasi goreng kampung plus kerang bakar. And sebotol air mineral yang aku beli kat Stesen Shell.


Pastu, balik dalam kol 7.00 petang and aku tidur awal. Around 9.00 pm. Penat agaknya and raser badan aku tak 'sedap', then aku tidur jek la. Waktu ini aku tak tahu lah muka aku bengkak ke bengkok... So aku assume esok okay dengan sendiri ya.

Esoknya, 'apsal muka ko terus sangat?' Oh yeah, merah-merah dekat dahi memang terang- bendeeang nampak. Gatal? sikit-sikit. So, aku gi ER.... Sure aku allergic seafood. Piriton... Nak tablet? Injet? Lotion? 

Memula aku cakap tablet jek la.... Sebab aku ada case tengah on. Nasib baik ada backup Orang untuk my part... even..... Actually aku tak nak kena inject IM dekat buttock, malu! Rupa-rupanya IV, cucuk kat tangan. Guess what, aku kena poke sampai empat Kali. Heaven la jugak?!

Medication semua aku dapat. So, aku MC and nak tidur.... Tadi aku dah kol my Emak, mak aku gelak jek la. Aku ingatkanlah dulu jek aku allergic (masa kecik) rupa-rupanya hujan di tengahari. Okayyy...,

Aku tidur dulu la yek, take a nice sleep. 'Lil drowsy... Bye!

Thursday, April 10, 2014

Roses Cadbury chocolate

Oh yeah?

If korang nak tahu, aku ni bukanlah die hard fan for spesis coklat. And aku tak akan beli if aku kena kuar wet sendiri. So how can I able to eat this thing by my own way? 

Bila balik kampung, benda yang more interesting than eva is the fridge! And i will kiss you.
Then, biasanya ada coklat dalam tuh. (poyo- if korang lucky la baru der). FYI, any goodies from kenduri kahwin akan di---collect/  campak masuk dalam sini. Maksudnya, mak ayah kan dah tua.... Dak baik la kan makan manis-manis.

So anak-anak dia balik tolong 'bedal'! Candy party in da house... : )
See how good daughter/son we're....

And cara lain adalah by present from others. Contohnya cam pagi tadi ada talk and some exam. FYI, I got high mark! Aha-aha...
(Shuffle sikit) hurm, and imbuhannya- roses Cadbury chocolate.


BTW, aku jenis baik hati-aku distribute choc yang dapat tuh and lastly one for myself (seriously aku not jenis yang simpan and makan sendiri). Signature truffle... Rasa dia?
Tasteless....
Sorry.
No expression to be impress. 


Sebab tu aku cakap aku bukanlah die hard fan for this coklat-coklat things. So please, don't talk about choc to me if you don't want to die young! 

Joking! 

Nak story choc kat aku?
Can, but talk to my feet.

Kurang di ajar tak?

Wednesday, April 09, 2014

Subjek sejarah?

Assalamualaikum

Pagi tadi aku ada session Q & A, in the same time discussion about related relevant cases. So, dalam banyak- banyak soalan. Soalan no. 7, paling mencabar. And jawapan dia pon mesti buzz...

So, dia tanyer bila masa (teeettt) bermula. So ada a, b,c,d... World war 1, Crimean war, Korean War ( budak yang tick yes untuk ni mesti kaki Kpop), and Spanish- American war. Then, walaupun aku hentam-hentam. Nasib baik jawapan aku betul !!!! Tak sangka I, sambil mendabik dada. 

Then, dia tanya:
Kenapa timbul world war 1? 
siapa perang siapa?
and how about world war 2?
when and beside who?
Okay. Fuh, tergagap-gagap jawab. History yang absolutely membuatkan otak aku begitu historical. Then dia tanyer maser SPM dulu dapat apa? A? B? C?


One of my friend admit dia dapat A1, and you know what she( my lect) said: your sejarah inside here. (show the tong sampah). Mine cikgu dulu Cambridge made and your is local made. Pastu membebel... Inilah masalah orang muda sekarang. Tak tahu sejarah. And the rest, dia test on sejarah Malaysia pulak. 

And after that, dia asked; you all read newspaper tak? And others like... Aaaa?
Luckily no one replied;
Huh. What is the freaking bloody newspaper is?

(Silent)

Sunday, April 06, 2014

My neighbour


Assalamualaikum.

Even town and us are like an hour plus far away,
Alhamdulillah.
My family and i,
We're so bless with lots of very cool neighbor around us.
: )

Our closest neighbor is at sebelah kiri dan kanan rumah.
So close... jarak antara rumah kami semua.
May in future can be...
like Sarawakian long house.
Yup!
'Cause we only separated by selangkah kaki jauhnya.
Hahahah...

We respect each other,
Because all anak-anak disini not around...
limit by working time and some stay away from parents.
Like me.
So, if anything happened,
Neighbor is our first yang boleh diminta tolong.
And that's why relationship/silaturrahim dengan jiran perlu awesome.

And.
Most precious is our childhood memories.
Teng-teng, panjat pokok...tangkap ikan,
rondes, guli...
With our halaman rumah jadi base untuk play.
How i missed all those.

And now,
We're just stay cool among us.
May be because all married and had own family.

Last but not least.
Million thanks for being our neighbor and help when needed.
Thanks you all.

Friday, April 04, 2014

Lauk kesukaan aku...

Assalamualaikum.

Entry kali ini cerita pasal makanan pulak.
Yey, cause i love food!

Obviously, sekarang ini if u'olls perasan... kemain banyak fast food yang advertise. Just rang up the phone and ordered.
Bla,bla,bla.
Lima minit kemudian,
Dah ada makanan turun daripada langit dekat depan pintu.
Ding dong. Pizza delivery!

Bila bab ini, don't argue about the nutritional status or your diet routine.
It's become a sensitive issues. Okay.
Makan jek la kan tanpa banyak cakap.
But, bila sebut pasal makanan...

Aku ada another story behind it.

To me,
I paling adore everything about my emak punya food. What ever she cook, i will ate.
100% sure.
: )
She got a magical hand!

Then, the most unforgettable dish is her masakan sayur pucuk manis masak lemak + keledek. And plus ikan kembong sambal.
Tambah ikan masin.
And sambal belacan signature.
Simple, but
Pergh!
Yummy.
Best in the world.

Jangan pelik if aku sanggup hirup kuah dia. Sruuuppp... 


plus


I can ate this type of food everyday and anywhere...
Oh,
Missed my emak cook!

Cheit... Slowly, tarik keluar kalendar...
Bila nak cuti nih.
Plan balik kampung.
Hehhehe.

Sheikh Hussein Yee

Assalamualaikum,

My routine, i will upload Islamic video every Saturday or Sunday from You tube.
Yeah, Alhamdulillah.
I using the you tube in a good way.
So, between Saturday or Sunday... it's depends on my working time schedule.
'Cause at that time, i just work half day.

Yes,
After that,
Feel free to focus on hospital free wifi,
Hhehehhe....

My reason i upload Islamic video is because i wanted to motivate myself.
I know i'm not a perfect person who everyday can go to mosque.
Take a sweet time to hear speech from great Imam.
Masyaallah.
Even to know any updated news about Islam.
Malaysia and oversea especially.
Or joining a charity.

Just there, here i'am.
Uploading.
To keep updated and fixing myself.
Even take whole week, on that day... i will upload at least five.
Enough per video a day.
Awesome!

Slowly, really worth it.
Right?

So, my friends...
Please meet my new inspiring,
he is from Malaysia okay!
Sorry, i just realized about him.


Called him, Sheikh Hussein Yee.
And from his video, overall i like it.
May be 'cause from a same country.
So, the chemistry... umph!
I love how steady and cool, plus sense of humor he is.

Such an amazing person.
May Allah bless him.

Mu dengar baik-baik aku nak cakap nih!

Thursday, April 03, 2014

Restoran Ombak, terombak-ombak gitu

Assalamualaikum,

Makan!
Untuk gi hang out dengan kawan-kawan yang dalam lingkungan 20-30 orang (seriusly ramai, i'm not cheating) kita perlukan tempat makan yang "you can eat anything as you can!" Huahuahua.... i love that tema. Siapa punya idea nih? Sila pergi cuci kereta jiran aku sekarang. 

Then, ala steamboat lah pilihan terbaik. 
Uhuh, aku menjadi semakin teruja. Bab makan nih, jangan tolak tepi la kan.
Guess what? 
Restaurant Ombak menjadi tapak tangki perut yang siap sedia untuk dipenuhkan. Ni first time aku gi sini. Memandangkan kakak yang aku tumpang tuh tahu jalan, "cool yoh" even jalan jem. 

Alamatnyer: 27, jalan PJU 5/20E, Kota Damnsara,
Telepon: 03-61435599
Operasi: 3 pm sampai 12 tengah malam.
Harga: RM 29.00

picture: Yuyu's blog
Time aku gi, tak la penuh camni. Mungkin sebab hari itu hari Selasa. Apa kona eh ko jang ngan hari selasa? I just said, lallalallalallal.... Tapi baguih la kan sebab tak payah la korang nak berebut-rebut for their chicken wing dia yang sedop tuh. Bak mai resepi kak Jah oi. And kak Jah will balas, "banyak cantik muka hang." Dush!

Our 'good' moment:
-Parking? tak susah. And I like their concept. And those decoration. Pheewit, so romantic you know.
-One of kawan aku pergi bedal bihun, nasi goreng, mee, and those chicken wing. Satu pinggan setiap satu lauk. And lastly, no seafood dia boleh take it coz dah kenyang. Poor girl.
-Best part yang aku perasan la kan, "Sejak bila aku nih kerja part time as a chef?"
-Aku salute 101% for their care to sediakan tempat sembahyang. Billion thanks from me. 
-Another friends kitaorang pergi masak mee maggi dalam tomyam sup as first meal? What the ...., takde lauk lain ker babe?
-Is possible for me to telan around 40 ekor udang. Fuh! and the next day, my throat felt little funny.
-Their sauce + our combination idea make it really ohsem!
-Idea sedikit bangang adalah untuk seludop telur, so sweet la kan. Tapi kami tak tunaikan pun. Terasa bersalah pulak tetiba. 
-Makan and chit chat, so heaven.


Our 'bad' moment:
-I don't like their char kuew tiow (I don't know how to eja dia) coz nampak crumble. And it make me so sad. 
-On behalf, kitaorang say sorry sebab tak kecualikan one table for indian friends (two girls) yang cannot eat any meat. Sorry and sorry again! And i will blame the waitress yang tak concern langsung. I just want you to bring me new wrapper jek, doh. But at least i try to understand their policy. what to do.  
-Aku tak tergerak langsung nak try dia punyer bubur. Coz don't look so interesting as their onde-onde (buah melaka). But i hope they can impress me better for my favorite dessert. 

That's it, macam banyak komen sangat lah kan.
Karang tak pasal-pasal owner tuh gi carik aku and piat telinga I. Uhuh?
So far, memang tak menyesal gi even ada certain thing yang aku don't like. but siapa kisah if korang dapat hang out with others. precious moment tuh semua beb!

mu yang meja sebelah sana, nak ketam ke udang?