THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Monday, September 18, 2017

My taste of travel

Assalamualaikum.

Overall after pergi Matta Fair masa tuh.
Terus rasa nak pack barang, convert money yang ada, letak surat resign, and travel satu dunia.
Ohsem!
But semua tuh kena lepaskan my very top bucketlist lah dulu.
Huhuhuuu...

Anyway, nak travel sengsorang best gak sebenarnya.
Freedom banyak.
Lagi-lagi person like me, which you can be independent by your own.
But dengan berdepan community yang sense of human ntah ke mana sekarang nih.
Better carik partner lah kan.
Can protect me. Protect each other.

Here my plan of travelling look like.
Just go rent a bycle, motorbike or a car when you go some places.
Then you can mulakan bukak map and google, mulakan searching lot of things you want to do next.
My types. As always, i prefer countryside.
Jelajah diorang punya diversity. Beach. Culture. And people.
Wohoooo...

Sebab i'm not a city girl.
Which adore of bangunan-bangunan yang kaku baku. Pastu took a picture with it.
Then, duduk bawak aircond. Tengok orang lalu lalang sambil minum petang.
Or wasting time shopping ke apa.
No. Not so me.
I need to get out from there.

When i go travel. No mall listed.
Sorry.

Makanan halal? Memang choi sikit lah. Tapi i rela untuk grab anything like bread or cereal dan teruskan the journey.
Or untuk masak sendiri. Duh, let me be the chef.
Campak sana sini jer jadiklah maknanan.
Even makan lempeng or cucur pon still edible. Jangan cerewet, tarik telinga nak?
Like not you have to sit in a proper restaurant and enjoy the music they playing.
Bruhhhh. Tuh time nak honeymoon suap-suap makan dengan ayat manis-manis bolehlah.
Come on, that money and time we can spend better.
Hurry.

Macam susah jer, nak kena book hotel sini sana. Hishhh.
Bab tidur? Not i'm complaining duh if the next view is more worth it.
Apa susah, if tak dapat reserve mana-mana room.
Just bukak tent, sleep somewhere safe. Tidur under millions of star instead of hotel yang tak berstar sangat tuh.
Or even in your own rent car.
Romantik tak? Hahhahahh...

In case dah travel kan. Solat jangan lupa.
Musafir teruk macam mana pon.
Nak kejar masa nak tengok show ke apa.
Solat dulu.
Utamakan Dia dulu. Baru barakahhhhh.



Susah sebenarnya nak jumpa pertner travel gini.
Yang korang boleh touch and go with all your sense of tak cecentre mana.
Yang tak kisah in everything.
Yeah, tak kisah what the future gonna hit you next.
Yup.

Even nak terjun lompat pagar ke, tolong remind awal-awal.
Jatuh longkang, jangan tarik me together.
Rela kongsi makan sebab nak berjimat. Tapi sila puasa kalau tahu diri makan tahap T-rex.
Muka sama-sama hodoh sebab kena panas. Jangan kutuk lebih.
Pinjam baju ke apa. Your things are mine, my things are only mine.
Kalau sedih ke apa, i will give my shoulder. Don't cry alone.
If i'm kinda kena sawan gila dance in a crowded place, sila tolong gila sama.
Even rasa lawak korang tak lawak mana, tolong paksa gelak.

And, jangan berkira paling penting.
And respect own limit.
Support each other.
Susah senang sama-sama lah.
Kang kena tinggal sorang-sorang tepi jalan kang. Padan muka.

Sebenarnya i dah jumpa my partner. Kami memang macam atas tuh la.
But dia only available to travel in Malaysia. Sebab tak lepas imigresen.
Huhuhuhu...
Gonna missed it.

So, who gonna be my real partner?

Sunday, September 17, 2017

Exposed them to public

Assalamualaikum.

My family.
My privacy.
The one yang in my top list for what I protected about.
And i will always put a big barrier between them and my world.

Only saat arwah of my brother in law melalui saat-saat sukar.
That time i'm a bit exposed and cried over for a reason that i can't terjemahkan.
Hari-hari. Lepas habis kes, dapat mesej.
That you knew the answer but you want to give them a hope?
No. I can't do that.
Mulalah your tears keluar because you can't be there for them.
Be a shoulder that they needed.
Sedih kan?

Anyway. Tak suka sebenarnya nak share terlalu mendalam tentangnya.
Because he's still our family member.
And for this, we understood and respect each other about sesama privacy. 

Sebab tuh gak in term of privacy, my parents not too talkative la orang cakap bila bawak pergi mingle around.
First expression kalau nak judge. Tak dinafikan.
Habis la my future husband. 
Aiyoook.
Pandai-pandailah kamu nak goreng topik apa nak mula.

So far. Nothing special to share about them in any of my social media.
Because they also tak suka tangkap gambar nonsense nih semua.
And maybe because they don't like if we exposed them to public.
Like me.
And afraid something harm happened to us.
We donno. I donno.

But clearly, when we accept new person in our family.
Like kakak ipar, abang ipar, and their besan besanan.
Anak-anak buah tak kira lagi.
So we obviously terdedah pada all this community commitment part.
And we can't against it.
Pictures, video are everywhere. Kena borak sampai pengsan punya kerja lah.
So we just go with the flow.
Slowly, hope it's a pretty good idea.

And because of this...
I think, it's a right time for me to share it in this blog.
About my family member.
Untuk bab anak-anak buah memang i dah share.
Can check in my previous post duh.

First person I choose?
Emak?
Or.
Ayah?
....
Just wait and see.

Saturday, September 16, 2017

Awesome list at Sarawak.

Assalamualaikum.

Do you still remember my post about Sarawak?
The foods, rent motorbike, the culture, and cloths, even the language.
If not, can check the stories , about it in here.
Around mid of April 2017 yo!

But. Clearly i have something more important than that because...
I will give you all what i  list down, so more places you can go.
Which some places i plan but can't go...
But still. Can be a reference in next visit, duh.
Kan?

So... i also wrote down about the distance from my hotel. Waterfront Hotel, Kuching.
Easy freely.
And.
Happy travelling guys.


1-Waterfront sunset view. Free. (0km)

2-Croos the river by boat. Rm 1.00 per go.
Orchid park, free.
Astana palace, malay castle, free.
Fort margerita, english castle, free.

3-Talang Satang national park, turtle. (1.0km)

4-Reservoir park Kuching. Free. (1.3km)

5-Sarawak museum. Free.
Islamic museum. (4.3km)
Chinese history museum. (700m)
Cat museum. (8.9km)
Timber museum (10km)

6-Satok weekend market, free. (0700am to 0200pm, 2.1km)

7-Santubong river, mount Santubong. Hiking. (28km)

8-Sarawak Village Culture. Show:1130am and 0400pm. (33km)

9-Semenggoh wildlife rehabilitation centre, orang utan. Show:1000am and 0300pm. (19km)

10-Bako national park. (28km). Please check the boat schedule.

11-Siburan crocodile farm. (31km).

12-Sarikei market. (58km)

13-Gading mount national park, rafflesia flower. (88km)

Don't forget to check out their foods also.
So you all can go here too.
My suggestion... Happy eating!

1-Layer cake
Dayang salhah (dry cake)
Mira cake house (moist cake)

2-Laksa Sarawak

3-Teh c-five layers milk tea

4-Sarawak popiah

5-Midin vegetables

6-Topspot Seafood. You can go to rooftop beside UTC building.

7-Bla.bla. bla restaurant Sarawak. 

8-Tribal stove. 

Friday, September 15, 2017

MBP2018: Heart

Assalamualaikum.

As this is my blog a.k.a my diari harian.
Tak salah rasanya bila i want tulis some what my heart worries about.
Kepada satu perkara dalam hidup ini.
Which I'm afraid of.
Daripada hari ke hari...

My big project 2018 #onmywaytomecca adalah the only of my dream ever.
Ever and forever.
As always, ajal maut di tangan Allah.
Dia adalah sebaik- baik perancang.
Insyaallah, and Alhamdulillah untuk kesempatan yang diberi.

But,
Bagaimana if that day arrived, I can't be the one in that team?
I can't make it?
How?
Not about me,
About them...


In this case, if something happen. Can you help me... bagitau my parents.
Just go, go without me.
On behalf. Please chase my dream.

Touch that Kaabah. Felt that air.
And pray for me.
But don't cry over me.

And i love each one of you.
This is my heart talking.

Mengarut lebih dah pulak.
= )

Thursday, September 14, 2017

Pelarian.

Assalamualaikum.

Sebenarnya dah lama tak tengok news kat TV.
Kalau dulu masa sekolah pukul lapan malam hari-hari wajib duduk teman ayah, mak.
Make the family time together dengan adik beradik lain.
Tapi itu dulu...
Sekarang tak sanggup nak tengok,
Macam-macam yang terjadi.
Banyak bad things daripada good.

Kan?

Part paling yang membawa hati bagai di sagat-sagat apabila tengok mereka yang pegang title pelarian.
Pelarian di negara sendiri.
MasyaAllah.
Pastu rata-rata adalah menindas negara Islam.
Menyalahkan mereka sebagai komunis atas segala-galanya.
Namun siapakah pengganas sebenarnya?

Palestine, Syria, dan sekarang hak asisi manusia, ethik Rohingya dipertikai.
Even mereka nih memang daripada dulu dihalau oleh ketua negara sendiri.
Tapi tak adalah seteruk sekarang.
Melampau dah sekarang.
Masuk bab Islam pulak lagi.

Dilabel sebagai pendatang asing sebab masuk sebelum merdeka dan mengancam keselamatan negara katanya.
Releven tak releven pun tak tahulah.
Kalau nak kekalkan warta hanya untuk anak jati...
Sekarang nih ramai orang mixed dah kot.

Negara mana jer yang still 100% penduduknya memang semua asal negara masing-masing?
Nil rasanya.
Korea utara, i donno.
Sebab sekarang orang boleh travel.
Fall in love dan married suka sama suka.
Etnik dan kewarga negaraan adalah nilai patriotik setiap individu.


Rohingya. Kalau dulu ramai negara Islam nak tolong mereka masuk negara masing-masing.
Jadikan sebagai penduduk tetap.
Tapi sekarang, sebabkan pelarian yang makin teruk. Mereka pon tak tahan. Makin ramai imigrate.
Ramai negara sudah tidak mahu menerima mereka.
Menyekat.
Sebab ada certain perangai boleh tahan kasar.

Yelah nak back up own right.
Jika kita kat tempat mereka pon sama jugak.
Nak jugak anak , laki, bini, jiran tetangga dan saudara mara join sama.
Stay sama-sama.
Keep safe and support each other after apa yang menimpa diri.
Trauma lagi.

One day, ada masa itu oncall.
Kengkawan ajak makan kedai 'telur goyang'.
Ada satu brader nih vokalis kumpulan sahabat kata my friend.
Nyanyi lagu, Selamat malam Rohingya.
Rasa tengok telur kuning dengan telur putih.
Bayangkan mereka kat atas kapal atas laut.
Bergoyang-goyang dilawan ombak.
Macam manalah...

Kesian sebenarnya.
Tapi hanya boleh doakan the best untuk mereka daripada jauh.
Kuatlah iman kamu semua untuk menepuh hari yang belum tahu hujung ceritanya.
Bertahan tapi sampai bila?
Allahuakhbar!

Wednesday, September 13, 2017

No pillow please

Assalamualaikum.

Cuti masa my sister wedding sambung adik conference, sambung lagi pergi Raya Haji ke Kedah.
Memang membuatkan badan exhausted sangat lah hai.
Habis semua a week and a half, pastu sampai Kl malam.
Esoknya, terus oncall dua hari.
Then, penyudahnya... sabtu pagi tu, sakit belakang gila-gila.
MasyaAllah lah kan.

Buat case pon rasa bilalah nak habis. Nak balik rumah. Tidur.
Nak tidur jer. Nap kejap jadiklah.
Tapi kes sampai lewat petang. Habis kes terus tidur jap. Diorang ajak keluar pon tak sanggup.
Korang berjumba jek la without me.
Nak tidur, nak tidur.

Malam tu, diorang kejut.
Soh makan nasi goreng yang diorang bungkuskan. 
Makan lah sikit, pastu masukkan dalam fridge sebab tak ada selera.
Mekasih lah sebab beli.
Sebab i lebih prefer berbaring and sleep than anything.

And no pillow please untuk tidur.
Sakit gila belakang.
Pujuk jap badan supaya tak demam ke apa.
Malam tuh, 
Memang surrender, kalau sakit gila-gila. Merangkak pon sanggup ke emergency.
Tapi Alhamdulillah.
Esok sampai ke Subuh, alright jer.

Bangun Subuh Ahad tuh siap semua, dapat kes.
Siap kes, breakfast macam biasa. Ada orang buat roti telur salut kaya! Ohsem.
Pastu boleh plak salah landing duduk atas sofa.
Pap, dia datang balik.
Terus landing tidur balik.

Diorang ajak kuar, keluarlah sebab ingat try nak on off badan nih.
Then lunch gak sekali.
... Rupanya, masuk mall rasa sejuk gila.
Terus call one of my friend soh bawak my sweater nanti datang.
Tak tahannnn.

Tengok diorang jalan semua ok lah.
Tapi tak lalu nak masuk every kedai ke apa. Tunggu luar jer.
Mood memang mengurang.
Ada kerusi, duduk. Crowded sikit. Jalan jauh nak elak.

Then, balik jalan. Buat case. Kemas apa yang patut.
Makan luar dinner. Kerusi pulak yang melengkung tua dah.
Nak tukar, kang tak sopan pulak.
Pastu, dapat lagi. Duduk depan kawan yang makan char keuw tiau...
Tarik sweater sampai kalau boleh nak tutup muka lah.
Rasa nak nangis sambil tidur.

Baliknya. Routine siap apa yang patut.
And terus tidur.
I'm out.
And Alhamdulillah. Next day. Hilang half back pain.
Post call... malam tuh tidur awal. I need my sleeping beauty time.

Mungkin penat kot.
So far sekarang so good.
Dah ada energy untuk everything.
Yeah lets fighting!

Tuesday, September 12, 2017

My holiday in one post

Assalamualaikum.

Mula-mula cerita pasal my adik punya conference.
Event kat Maeps Serdang. Our homestay kat Putrajaya.
Siap dia conference,check out, and tinggalkan my car kat hospital.
Nak dapat parking free.
Hehhehe...

And terus gerak ke Kedah.
Jem banyak sebelum masuk Tol Sungai Dua.
Pergh rasa nak buat lompat bintang kat luar kereta jap.
Tak tahan.
Apa hari selasa pon nak jem gak ker...

Sampai malam.
Esoknya semua demam, batuk-batuk.
Jalan area Kem Lapangan Terbang Sungai Petani jer.
Naik basikal pergi park and tengok helicopter buat praktikal harian diorang.
Kata anak buah Apiz, rumah sana ada monster.
So, Ultraman datang dengan helicopter datang nak selamatkan dunia.
Imagination budak, boleh kalah tauuu...

Next day, pergi Museum Beras,
Lencong ke Perlis. Padang Besar.
Pergi lah terjah semua sudut kat Perlis tuh.
Sampai malamnya.
Pukul 1100 baru sampai kem balik.

Tengok burung nih. Bagi makan. Rasa macam my angsa tapi versi besar 10 tahun.
Dia punya manja, oh my.
Rindu la pulak.
In my view, malam Raya tuh, kebanyakan mereka boleh stay duduk-duduk luar macam esok tak Raya. Ehhhh...
No kalau kat Johor, engkau dah napa gila dok lepak lagi?
Rendang dah siap?
Serunding dah gaul?
Mak punya sambal kacang kena masak balik tuh, tak ikut ISO mak.
Haip.
Kelentang kelentung.

Dengarnya diorang just masak mee sup, tak ada lodeh, ayam masak merah ke apa.
Betul la tuh sebab kakak ipar pon masak camtu lah.
Huhuhuuu...
I missed my Johor.
Tapi my emak tetap masak gak, dia punya kuah kacang.
Love you la mak.

Pagi Raya, Raya rumah kawan. Mak Cik Emy.
Kiss Baby Nana jap.
And say goodbye kat Kedah.

Say hello kat Penang.
Lalu-lalu sampai tak larat.
Dan out.
Balik KL. Sampai malam.
Nak gih dinner area pukul 0900 malam tuh rasa macam semua tulang nak tertanggal dah.
Semua nak rest.
Bebudak layan cartoon.
Pastu tidur lambat.
Haip.

Esoknya oncall.
Ambil kereta, sebab kunci on hand dapat malam tadi.
Ada orang hantar.
Mekasih la yer.
And pergi call department cakap masuk lambat sebab nak uruskan my family.

Ajak diorang makan kat Taman Tasik Ttitiwangsa.
Balik tuh, gi ambil my barang half kereta soh bawak balik Johor.
And hantar pergi kerja.
Suruh diorang gih rumah kakak ipar punya parents untuk lunch.
Diorang segan without me.
Kang tak buat oncall mau meraung kena sound setepek by my leader.

Just called the aunty, cakap my family dah balik Johor.
Kena marah. Hadoiiii...
My fault kah?
Tau-tau diorang pon ke marah gak.
Padan muka.

Anyway, selamat Hari Raya.
Sorry lambat post.
Postponed lama bebenor.
Cerita dah basi kan.

Monday, September 11, 2017

Secret recipe kek


Assalamualaikum.

Pernah satu hari after selesaikan some urusan dengan bank.
Pergilah jalan-jalan jap, pastu teringat yang ada promised someone untuk baginya ole-ole.
Sebab dia tolong care of my thing.
Dah janji, tunaikanlah.
Rezeki, bagi-bagi gak. Alhamdulillah kan.

Then, tak tahu nak beli apa. Confident jek yok oh.
Sebab you know, beli thing untuk orang yang so demanding ni memang burhhhhh.
Apa la nasib kan.
Boleh bawak mengucap je.
Beli pelik-pelik or murah-murah kang, cakap tak ikhlas lah.
Yelah mulut dia tuh, telan 876 bijik cili padi pon boleh kalah kalau kena sedas ayatnya.

Lastly, decided beli a slice of secret recipe kek.
Ni pon tak tahu dia suka flavor apa. Sambung pening. Pening lagi dan lagi.
New york cheesecake?
Lantak lah kan.
Apa nak kisah selera dia.
My selera tak ada siapa nak jaga.

And, best part adalah...
Kek tu bukan bagi pada empunya badan.
I give it to mak cik sapu sampah tepi jalan.
Yang i saw dia dah beberapa kali kat area situ.
Yang memang i wish niatkan dalam hati, one day akan bagi something pada dia.
And i did that time tuh.
Sebab muka kesian dia lain macam hari tuh.

Sorry.

Nampaknya next time jela.
Beli lain pulak.
Kek atau...
Kek jugak?
Heheheeehe.

Sunday, September 10, 2017

Psst... she's married

Assalamualaikum.

La ni baru nak story sikit pasal my sister punya wedding pada 25 August yang lalu.
Nak post gambar memang boleh bawak gaduh sebab penuh camera tuh dengan gambarnya.
Pose terencat semua jangan cakaplah kan.

Anyway, congrats kat my sister Tira.
Dapat orang area situ gak.
Senang noh nak balik kampung Raya nanti.
Tak payah nak o-som ke apa.
Pagi ke petang korang boleh ulang alik dua tempat.

Dan warm welcoming to her partner, Zali.
Menjadi sebahagian daripada Din's family.
Din Bai.
Hhahhaha....
Habislah.


My kawan from German tu pulak, so far hiDup sihat walafiat lagi dengan makanan Malay yang telah disumbat oleh kami.
Dia cakap, makan-makan-dan makan lagi.
Tuh la kenduri namanya kan.
Foods everywhere!
Sambil kentut pon kena makan jugak.
Kalau tak membazir.

Sebelum dia balik tuh, macam-macam foods gak dia kena tibai bawak balik.
Dah warning dah my family, jangan pack makanan sangat untuk dia.
Sebab dia balik naik bas. Kesian.
Tapi biasalah my emak tuh.
Ehhhh, mana boleh.
Amik ni, bungkus tuh.
Pack yang sana gak.
Hadoiii...

So far semuaya Alhamdulillah berjalan lancar sebab pakai catering.
Cuma ada sikit jer chaos part makan berhidang untuk bride and groom tuh.
Biasalah.
Bagi suprised nya macam terlalu suprised sangat.
Hhahhaha...

And semua family member ada.
Best dapat kumpul gini. Kutuk sesama sendirik. Kan.
Tu aktiviti wajib.


My job, jemput orang VVIP pakai payung.
Sebab tu kehulur hilir dengan payung beso gedabak tuh.
Eh, nasib kena theme biru.
And nasib comel.
Hhahahha...

Untuk goodies yang lebih tuh. My sister soh ambil.
So dapat dua box besar, Around 60 pack.
My plan nak bagi kat any orang jalanan, or orang yang kerja kat petrol station ke apa.
Rezeki bagi-bagi.

Lastnya, bagi kat my kawan masa singgah on the way balik KL and kat my department.
Sebab adikku pecut siap berlumba bagai kat highway.
Dengan tiga buah kereta.
Dah terbang semua plannya.
Ni kalau ayah tau dia berlumba, i just makan nasi sambil kira butiran lebihan kat pinggan.
Tak dengar, tak tahu.


Ok lah, nanti kalau free ke apa. 
I will buat full abum untuk pictures nih semua in one post.
Special punya!
Tak ada ayat,
Picture jer yang berbicara.
Untuk video.
Dah ada tapi nak edit... MasyaAllah malas gila.

Tunggu kerajinan tuh datang lompat-lompat.
Hhehehhe...

Saturday, September 09, 2017

Matta Fair September 2017

Assalamualaikum.

Pagi tadi pergi Matta Fair dekat PWTC.
Gerak pagi-pagi dengan bread with peanut butter with grapes jam sebagai bekalan.
And water bottle.
Selamat untuk tambah energy kalau teruk sangat tersadainya dekat sana nanti.
Dan sebab malas nak bersesak-sesak dengan naik public transport lagi even ianya senang.


So, bila sampai sana, tepat 0900 oclock. Open counter 0930 pulak. Open booth pukul 1000, parah.
Untuk memujuk hati, pergilah carik Atm for standby duit.
And toilet... Hehhehhe...
Pastu tak tahu nak buat apa, kaji newspaper free Matta Fair tuh.
Banyak gila potongan sale sana-sini.
Kalau kaki jalan, memang boleh mati keras tengoknya.

Tapi aim utama, umrah!
So, just fokus on that.
Tapi diorang tak expose banyak pon pasal tajuk nih.
Anyway... I just koyakkan maps for all booth yang penuh dua muka surat untuk kebahagian hakiki.
And terus bebaris sebelum segerombongan mak kiah datang.
Tak sanggup.


Paling depan, dan paling awal masuk.
But paling confuse bila dah enter tuh.
Sebab rasa tercabar lah niat nya dengan nak travel around the world ke nak jumpa Allah?
MasyaAllah. Mengucap banyak.

Lots catalogue yang orang bagi, accept jer dengan senyuman.
Dalam hati, nih banyak-banyak nak buat apa... rebus masak kari?

Jalan terus , link sana sini maka sampailah part Umrah.
Tinjau-tinjau Rayhar Travel, Felda Travel, Tabung Haji, Glocal Travel and company kecik-kecik lain.
Mostly diorang bagi RM 200 diskaun.
Dengan some gift.
Oklah tuh.

And the end, rasa tak nak book lagi.
Sebab tak cukup duit nak book... untuk lima orang. Sebab dah save duit semuanya untuk bulan nih.
Tu la, ingatkan Matta Fair nih next week.
So, sempatlah standby duit lain.
Rupanya minggu nih. Cheittt...

Dan kebanyakan bagitau mereka tunggu Arab goverment keluarkan warta charge baru untuk 1439H punya, and akan ada change jugak.
So, awal Muharram pun tak lama lagi dah.
Kita wait and see apa perubahannya ok.

Then, ada sikit clash between my younger sister yang cikgu tu dengan my ayah health.
Cikgu mesti prefer cuti sekolah.
And ayah pulak kami concern untuk dia on wheelchair sebab tak boleh jalan jauh.
Diorang cakap if guna wheelchair better pergi tak on school holiday.
Easy.
Betul gak tuh.

Supaya tak balik dengan tangan kosong.
Even tak lah kosong mana sebab ada dapat bag, water bottle free jugak.
Tetap nak gak book satu.
Gih Aquaria KLCC. Dengan hanya 39 hengget, normal price around Rm65.
Half ok!

Untuk oversea, ada usha nak gih Iran.
Plan lepas umrah nih lah.
But tak jumpa.
Sebab kebanyakan ke Korea kah kita, Jepun hait-hait, Eropah trail..
Indonesia dan Taiwan.
Whatever.

Nanti one day in my post i will bagitau why i want go to Iran ok.
Amazing of Iran.
Country yang orang jugde inside out dengan syiah yang tunggang terbalik, komunis juga.
But tak nampak kecantikan sebenarnya.
History yang diorang punya.
Oh man.

Oklah.
Jumpa in next post.
= )

Tuesday, August 22, 2017

Let everything go

Assalamualaikum.


As always, people donno what you're going through.
Time and energy you wasted on it.
And in the end, they not even appreciate a bit what you have done so far.

Then, in the middle of the day. You just want to take a break.
And let everything go.
Because you don't really care anymore.
Because you're super tired.
Apa nak jadi, jadilah.

But in another day, you care back for them.
Because you love them so.
And they let your heart bleed again.

That's you.
Person who can't let everything go.

Saturday, August 19, 2017

Catch me if you can

Assalamualaikum.

So, let's talk about my social media yang active.
Of course. This blog paling top. Most i love.
It's like my diary.
What i want to share anything pasal tak puas hati, people judgment, or my curhat pasal personal life.
Semuanya kat sini.

Sebab dulu my short memory memang teruk.
Ingat pasal benda yang berlaku semalam or dua jam lepas pon rasa cam cipan jer.
Macam hafal buku sejarah runtutan semasa James Brooke take over.
So, blog nilah penyelamat segalanya.
Nak refresh ke apa ker.
Senang.

And mana tau one day. Kepala terhantuk kat dinding.
Lost memory ke apa.
And i can said, i got this blog.
And he will interprate everything about myself.
Right?


Ada juga Facebook yang usually updated per month.
Facebook nih, used untuk more pada nak tahu pasal benda-benda yang happened kat my friends.
And community news or viral-viral pelik.
Semua da kat sini.

Instagram? Setiap beberapa bulan akan disappear kan.
Pastu bukak baru pon still jumpa stalker yang sama.
Boring.
But in progress untuk buat dia permanent.
And more pada Islam side.
Coming soon.

This one. Tak tahu nak public mode ke tak.
I just want to say, catch me if you can.
OK.

Pastu Twitter yang bertahun tak tengok.
Tak tahu dah jadi kandang kambing ke harimau.

WeChat yang lagi lah.
Budak-budak pre matang suka main benda alah ni.
So malas nak layan diorang.
And delete apps.

Lain-lain tak ingat.
Bye!

Monday, August 14, 2017

August trip

Assalamualaikum.

Hello semua. So, let me intro sikit whats going on with my life hujung bulan nih.
Yang memang akan tunggang terbalik terpelecot semua. Hohohooo.
Hope family member yang join akan sihat walafiat sepanjang perjalan. Sebab it's very long journey and sangat pack!
And enjoy every moments.
And... no pictures in here but later i will.
Insyaallah update sikit how everything goes.
In between busy tuh yer.
Kalau tak update, tu namanya memang tak ada rezeki lah.

On 24th akan balik johor. Tolong apa yang patut. Sumbat bawak sekali my friend from German tu sekali.
Bagi dia feel Malay punya wedding tradition.
Tak tahulah gayo mano nanti. Tapi dia jenis sopan. So, ok lah kot.

And 25th barulah my sister punya akad. Maybe after solat Jumaat i think.
Saturday, 26th reception nya.
Nasib dia pakai catering sebab memang surrender nak buat show basuh basuhan nih.
Community area situ pon tua-tua dah. Lagilah kesian nak soh mereka tolong.
Alahai.
Sebab balik kali nih nak rest jer.

27th groom reception pulak.
Pergi kejap jer, tengok diorang sanding.
Tapau makanan sikit. Sebab pastu my younger sister and i akan terus balik Kl.
She plan nak drive.
I jadik co-pilot yang debom je lah.
Kalau dia pon penat. Boleh lah tukar-tukar. Lama tak pegang stereng kereta nih.
Hahhahahh.

28th. Pergi Serdang. Teman my sister tuh raptai untuk convo dia.
Sambil tunggu dia, tunggu gak my family from Johor.
So, jadilah ku penunggu yang setia.
Siap semua, baru pergi reramai homestay kat Putrajaya.
Petang smapai malam. Aktiviti menjelajah Putrajaya and Kl.
Tak tahulah sampai pukul berapa boleh tahan.

29th. Convocation day!
We separate my sister and my parents ke convo dia.
Ours yang lain-lain akan menyambung aktiviti menjelajah Kl seterusnya.
Petang or malam after siap semua.
Barulah akan bertolak ke Kedah.

30th and 31st masih di Kedah.
Plans memang macam-macam.
Sebab nak ke Penang lah. Ke Perlis? And mostly my kawan ada sini. So, biar dia bawak round-round apa yang best kat Kedah.
Kami plan nak merempit jer. Cam apa kami buat kat Sarawak.
And dah dok Kedah. Kena lah layan laici versi Kedah kan.
Ohsem.

1st september. Raya Haji.
Raya dalam kem askar.
Hehehhe. Lawak-lawak. Apa nak jadik pon tak tahulah.
Pastu gih beraya jap rumah siapa-siapa.
Then, lepas sembahyang jumaat petang tuh terus gerak Kl.
Stay a night.
Pagi tuh check out.
And mereka gerak balik Johor.

There. Roughly our journey....
= )

Friday, August 11, 2017

Tentang hati dan empunya hati

Assalamualaikum.

Kita buat sesi curhat sikit la pada post kali ini yer.
Tentang hati dan empunya hati.
Jiwang meleleh my version.
Boleh sampai kemek gaklah.
Cer try baca...

Bila my sister counting days nak kahwin.
Me plak, counting question daripada orang sekeliling... tentang, hati tu milik siapa dah?
Jeng. Jeng. Jeng.
Memang not like it so much soalan bentuk gini. Bosan kot topik ni. Open table pasal tafsir surah ker, Islam new update ker, pelarian ker.
Barulah mengembang sikit saraf otak. Tapi tak berani nak cakap.
Hehehee... last nya, senyum balik. Dan let it go kosong camtu je.

Sebenarnya, banyak dah in my previous post cakap pasal benda nih.
So i just malas lah nak explain. Explain. Explain. Sampai pengsan pasal this matter.

Dalam doa lepas sembahyang pon hari-hari mengadu pasal benda ini dekat Allah.
Sebab for me, it's simple sampai bila-bila.

Hati ini milik siapa dah?
Sejak azali ianya milik Allah.
Dah pecah sikit 1% tu pon untuk family sendirik. Kengkawan dan orang rapat.
Ni nak pecah sikit untuk yang lagi special?
Yang bakal memasuki my world and kenal me inside and outside.
Takut tak terbawak.

Because i like to be alone and solve my own probs. I don't like bebankan orang lain. Tanpa sebab munasabah.
Biarlah I'm the one yang penat, tak makan, or broken teruk ke apa. Biar me. Only me.
I can handle it.
But please, don't hurt the person i love.
Boleh bawak nangis tau.

So bila ada partner. Sebok nak kena flirt dengan dia hari-hari.
Kalau gaduh ke terkecik ati ker, ker sentap manjang ke, dah kumpul dosa.
Kena sabar jer banyak.
Sebab muka tu je yang dok ada disisi.
Takut lama-lama bergantung pulak lagi. Haish.

Or i cares him too much.
Takut later I can't be who i am today.
The strong soul you see in me.


Jodoh dan ajal maut di tangan Allah. Dia sebaik-baik perancang.
Insyaallah akan jumpa 'the one' yang mana i pray he will bring the best in me.
Protect each other. Buli tak lupa. 
And sama-sama berubah untuk satu sama lain.
Top up masing-masing weakness.
Untuk kejar JannahNya.
Aamin.

Sweet cipan la plak.
Alahai. Geli duh.
Anyway, tu jelah nak cakap. Panjang dah membebel tuh.

And why not korang pray me daripada jauh. For me cepat-cepat jumpa my Imam.
And we have our happy ending.
Ok.
Thank you.

= ) See you in next smile.

Pengkalan Balak, Melaka

Assalamualaikum.

Ok. I donno anything pasal Pengkalan Balak.
What the history panggillan nama dia camtu.
Tapi dia ada pantai.
Tu jer la yang best pasal tempat nih. Yang patut korang tahu.
Hehhehhe...

Pagi Ahad, lepas Subuh. Dengan hujan renyai-renyai.
Kami kuar nak beli breakfast.
Sebab nak ajak semua kuar makan awal pagi memang semua cam lebih sayangkan katil memasing.
Hampeh jer kan.
Anyway,
Pusing-pusing bandar Alor Gajah,
Nampak signboard pantai semua.
Alang-alang gituuu... idea baru pon muncul.

Around 30 minutes maka sampailah kami ke Pengkalan Balak.
Tanggal kasut. Grab topi atas dashboard.
Terus ke pantai.
Dengar bunyi ombak.
Bau air laut.
Rasa pasir kat kaki.
I love it!


Time nih tak ada orang pon.
And, ombak time hujan memang kuat,
So, layan-layan kat tepi pantai tu jela.
Celup-celup kaki.

Balik tuh basah.
Siap sedia nak kena se-das dengan empunya cap yang basah tuh dengan kasut dia yang berpasir.
Hhahaha...
Apa nak kesah?
Kalau kena fire sampai tak masuk akal. Kasut tuh sumbat jer dalam lubang jamban.
Flush.
Biar berbaloi kena marah, kan.

Anyway, nasi lemak and roti canai cuma seringgit ok.
Kuah kari dia jer pelik sikit.
Tapi sedap.
And mandi-mandi... second round ke pantai!
Sebab ada budak nak mandi pantai.
Cuaca pon cantik.
Tak hujan dah.
Yeah....

Rasa nak guling-guling, lompat-lompat kat situ gak.
Tapi menggenangkan masih waras lagi, dan tidak memalukan diri sendirik.
Layan jela sopan-sopan ayu-ayu area situ.
Rindunya kat pantai.
Sangat.




Kalau ada rezeki, balik Johor nak gih pantai lagi.
InsyaAllah.
Seret lah adikku itu. Soh teman kakak dia nih. Hehhehhe.. Nasib lah dapat kakak cam nih.
Ok kot sebab kami memang suka pantai.
Gambate!

To my friend yang sekepala tolong teman ke pantai pagi-pagi buta.
You're the best.
Thank you so so and so much.
= )

Thursday, August 10, 2017

Alor Gajah, Melaka

Assalamualaikum.


As ura-ura post sebelum nih.
Last week me and my friends telah pergi ke Melaka. Hadirkan diri jemputan walimatulurus...
Kat area Alor Gajah nun.
Dalam dua tiga jam daripada KL.
Dengan enam dewasa dan dua kanak-kanak.
Maka berkonvoilah kami dengan dua buah kereta.

Singgah ke Nilai, and lunch makan makanan kampung. Yang cammmm...
Bolehlah.
Sebab diorang yang nak sangat makan sini.
Tengok lauk dia, yang to me, oh no, cam rasa,
Boleh tak masuk dapur kedai ni. Masak nasi goreng jap?

Tapi sebab lapar sangat. Ambil jela ikan and sikit kuah masak lemak.
Pedas!
Telan. Telan. Niat dalam hati, nanti pergi kedai beli cereal.
I'm ok.

And sampai sana, rupanya my friend nih tak akad nikah lagi.
Ingat nak lepak makan, tapi malas.
Sebabkan kami nih semua tak larat. Just terus ke homestay.
On the way singgah speedmart, beli Cococrunch. Mana tau malam nih selera still sama.
Ada back up plan.
Boleh mintak Baby Nana punya susu sikit.
Hahhaha...

Congrats Atikah and husband


Malam tuh, lepak makan kat kedai makan yang dalam rumah.
Bam bam restaurant? Rasa gitu lah nama dia.
Kreative gila. Ala-ala korang buat open house. Tapi kena bayar la makanannya.
Hah gituu...
Pastu pelayan-pelayan dia, anggap jer sedara mara jauh. Buat cam rumah sendiri lah.
Tempat nih best. Cuma,
Satu jer kekurangan dia, korang tak boleh huha-huha macam orang gila. Kena sopan, kepit jer.
Gelak pon sengau.
Paham.

Makanan dia sedap. I ordered fries.
First fries sedap. Second, masin. Eh tukang masak nih. Nak kahwin berapa banyak?
Untuk makanan lain, i donno.
Sebab rasa nak makan fries jer.
Balik kedai. Tapau laici.
Fav ever. Rasa laici Melaka la pulak kan.

Ingat nak sambung lepak dengan diorang malam tuh. Gosip-gosip ke jap.
Tapi mengantuk gila.
Turun kereta. Basuh muka. Tukar baju. Letak kepala, terus out.
Sedar-sedar, Baby Nana menangis. and dah azan Subuh.
Terus bangun jela.

And guess what?
Pagi tuh, sambil nak pergi carik breakfast.
Kami sempat pergi ke pantai berhampiran.
Around 30 minutes memandu.
Pantai!
Pengkalan Balak!
Tanjung Bidara!

Nih, sambung next entry. Pegkalan Balak entry...
Ok!

Thursday, August 03, 2017

Wish someone told me when i was your age

Assalamualaikum.

Excuse me, this post adalah berdasarkan my pengalaman hidup for 27 years that i want to share with you all.
That I wish someone told me this when i was your age.
What should i do and achieved and dream of.
Ini banyak menyentuh more pada keagamaan, dan kehidupan pada masa hadapan.
Yang baik ambil as teladan and yang buruk sebagai pengajaran.


I wish someone told me this when i was your age.
That i should study smart, not hard.
In sekolah agama especially.
Ambil serius in what ustaz and ustazah said. Take note yang berguna, asked lots of question. Until you fully understand about it. Not just a surface of it. Dig in every part of it.
Hafal surah dan terus menghafal. Practice strictly.
Kan bagus...

Even dah habis sampai Darjah Khas, and get a certificate for it. I still rasa tak layak untuk itu.
And mostly adalah even ambil subjek Bahasa Arab but 'till now not fluent langsung in it.
Why la kan.,, Dulu main-main.
And no one angry at me, told me that ini adalah untuk kesenangan dan simpanan in futue dan untuk akhirat juga.
Rasa regret sangat.
InsyaAllah rasa belum terlambat untuk belajar akannya balik. Fighting!
InsyaAllah... pray for me.

I wish someone told me this when i was your age.
That i should manage my financial wisely.
Told me that to save every penny or cent yang ada since belajar untuk pergi Mecca. Achieved that goals with full of spirit.
Even that time I still belajar lagi di sekolah menengah or what.
Barulah my fully sponsorship yang i get from High School under goverment, College from Felda. Digunakan sebaiknya.
.... Anyone have to remind me about it. That i only can wish...

Not when I started to gain my own money. Barulah terhegeh-hegeh nak collect.
Yang sebetulnya that big bucketlist i can achieved in young age.
And kejar other big bucketlist lain pulak.
Tapi tak pe. Alhamdulillah. I tersedar awal, not waktu i dah retired ke. Lagilah rugi, kan.
So untuk cikgu and parents semua. Please didik anak murid, anak sendiri untuk tanamkan niat as what i mention above.
Biar diorang tak menyesal di kemudian hari.

I wish someone told me this when i was your age.
That i should be a better person from day to day.
Even diorang cakap you dah cukup baik dah ni. Nak baik apa lagi?
They don't understand me, I think i'm not enough baik about it. About everything.
In my own determination especially.
You don't get me.

Some part of us fikir dengan kebajikan yang dilakukan, dah banyak collect pahala. Alhamdulillah for it.
Tapi bagaimana pula hari ini kita baik. Tapi in between, tak sedar kita juga kumpul dosa.
Dosa kecil-kecil mungkin yang lama-lama jadik dosa besar.
Yang mana mungkinnya ada membawa kesan terbesar dalam diri orang lain.
We don't know.
I hope you get me this time.

And I wish someone told me this when i was your age.
Do what I can't.
(Continue in next entry, see you. Again. InsyaAllah)

Wednesday, August 02, 2017

Better than being a superhero

Assalamualaikum,

One of my friends akan berkahwin pada hujung minggu ini.
So happy for her.
And akad serta resepinya akan diadakan di Melaka.
Yes!
Sebab malacca is the best place and full of tempat menarik.

So some of us, plan nak pergi sana after worked half day on this Saturday.
Nak kejar akad yang lepas Asar tuh.
Which i thought better we redha jer.
Sebab on that day kalau busy and kena stayback... berhuhu ramai-ramai je la.
Buat la kes yer.
After that barulah boleh gerak.
Lagipun KL ke Melaka pon quite ok.
Tak dapat pergi akad, pergi lah masa malamnya.


InsyaAllah. 
Hopefully tak busy mana and semua berjalan dengan lancar.

And plan nak tidur sana and balik on Sunday.
My wish, i hope i can cilok someone.
Because i want go any of pantai yang ada kat sana. 
Really, really nak sangat!
Which i hope dekat jer la.
Tanjung balak? Or Pangkalan Balak? 
Sound some place there.
Which pernah lalu jer, tak tak sempat singgah.

If tak sempat pergi pantai sana.
End of this month, I hope i can go pantai area my place.
Tunda banyak sangat dah nih.
Jiwa kacau dah tak tengok ombak.
And bau laut.
And kaki sentuh pasir. Oh, duh.

Sometimes being a friend is better than being a superhero.
Will update later with some of my friends wedding photo and our activities.
Hopefully pantai and me too!
Bye.

Tuesday, August 01, 2017

Sebotol air mineral

Assalamualaikum.


This post ada related sikit with my conference kat Shangri La Hotel baru-baru nih.
Biasalah bila conference kat hotel, diorang akan provided lots of water bottle and pencil or pen.
And my kerja ialah. 
I always took banyak dua benda tuh.
Tak do nya siapa nak marah ke apa, kan.
Yelah. It's free ok.

Air tuh. I will simpan buat stock. 
So in case ada event jauh-jauh, boleh grab nih jer. And throw.
Or ada some friends datang rumah. And tak pandai buat air yang jenis kaler-kaler.
Hidang ni jer. Air putih tu sihat ok. 
Tu maksudnya i cares for you.
Hhehheheh...

About the pencil or pen, I usually bagi kat my department as souvenir.
And mostlly i likes untuk bagi kat anak buah.
Diorang excited terlebih.
So diorang happy, you also happy.
And, jimat gak kan?
Tak payah keluar modal juta-juta nak buat kebaikan.
Alhamdulillah.

Another kebajikan yang i will shared here are, masa dalam perjalanan balik daripada conference.
Jalan punya jalan, nak ke public transport terdekat.
Jumpalah one lelaki, around 40 plus dengan mangkuk keciknya.
I hate it when i see someone like him.
Which is meminta simpati orang ramai.
Which i hopes dia boleh cuci tandas untuk mendapatkan rezeki hasil titik peluhnya.
But i can't say much because I donno what his disabalities.
Which looks normal. Cukup sifat.
But not jugde him, kita tak tahu akan kisah hidupnya.
Kan?

Dulu if jumpa orang macam nih, selalunya akan bagi la duit. 
Or cekau duit kawan, and bagi depa semua nih.
Biar my friends nih tahu sikit aktiviti menderma-derma nih.
Hhehhehe...
My friend called me Robin Hood for that kind of action.
Whatever la.

But now, i think I prefer something than money semata-mata.
Mana tau diorang ada ejen ke kan.
Lagilah kesian.
At least what i give adalah untuk diorang isi sikit perut sendiri.

So as diri pon tak prepared nak beli apa-apa that evening. I just bagi that man one of my water bottle.
Lagi pon panas time tuh.
Ok what...
Alhamdulillah rezeki bagi-bagi.
See, simple kan nak buat kebaikan.
I told you!

And esoknya, my last conference day. I siap-siap prepared ambil dua bottle extra untuk that guy.
Also the lunch pack yang dapat. I reserved for him.
Don't worry about me guys.
Still kenyang lagi sebab breakfast diorang served lambat sangat. Pukul 1100 pagi. 
So i called that a brunch!
Or if lapar sangat ke nanti. I can drop at any kedai makan later on the way balik rumah.

Unfortunately, when i walked at the same place i seen him yesterday.
Dia tak ada. And langsung tak ada.
Bayangpon tak ado.
Not my luck anyway.
Sigh.

I pray he find his strength, to work and kumpul duit from his own hands.
InsyaAllah.
And find his own happiness.

Monday, July 31, 2017

Part four: Shangri la Hotel to PCMC Raya!

Assalamualaikum.

Sambung part last. Nak tengok profile kan.
Boleh jer.
So mulakan pada diri sendirik ar.
Biar kutuk diri sendirik, kutuk orang lain kendian.
Hehehheh...

Tak ada apa nak kutuk pasal diri sendirik.
But, agak-agak rasa nak rosakkan gambar dengan muka pelik-pelik. Herot berot sana-sini.
I'm very appreciate untuk join.
Tak jemput pon volunteer. Don't worry.
Tengok, muka siapa paling weird,
Is the winner.

Akak Her and the baby.
Gambar dengan dia. Muka kena sopan. Korang tak sopan. Dia akan sopankan korang.
Kortang tak sopan gak? Dia tolak hang dengan perut dia. Sebab baby tak suka sama.
Baby tu pon berbayar ohkey. Dia ada right.
Maka, jatuhlah hang tersungkur di tepi jalan tar.
Padan muka.
Don't fight with pregnant women!

Kak Ayu yu yu, kalau buat muka pelik-pelik. Kerja dia gelak jer. Sebab best skills dia, gaya Miss Universe.
Macam picture atas tuh ar. Sebijik, seteguh dan selari dengannya.
Maintain , maintain. Kata dia dalam hati.
Ular lalu pon dia kata maintain. Fixed in your position, and follow the order.
Understood?
Ingat ni askar training ke shooting part askar kena ragging?
Confius dalam nak Raya.
Ni Farah Farrara Fhandai. Berbelit tak lidah? Pastu panggil jer, Farah,
 Dia spesis orang yang jenis memang suka rumput.
Lagi hijau rumput tuh, lagi dia suka. Lagi dia excited.
Sebab tu kadang-kadang tuan rumah jemput masuk rumah duduk kat ruang tamu untuk beraya.
Dia lebih suka bersimpuh atas rumput kat luar. Tak payah alas tikar, permaidani ke apa. Tak payah susah-susah/
Sebab lagi hand touch dekat rumput cacak-cacak tuh,
Lagi chemistry tu lagi umph katanya.
So, kalau bab model outdoor melibatkan rumput. Si Farah ni la paling beriya-ia.
Bayar seposen sejam pon dia sanggup.

Afiqahtul Saadiah nama malam mamat nih.
Ramai tak tahu. Hahahha. Jangan sampai dia tahu. Kang sentap seribu tahun.
Anyway, dia suka makan. Sumbat lah apa jer. Kalau bagi roti canai lapan belas cicah kari, teh tarik ikat tepi pon boleh habis.
Pastu membebel lepas makan. Gemoklah, Inilah. Itulah.
Time nih, boleh pasang earphone dalam telinga. Dengar lagu Pop Heavy Metal.
Sebab lepas korang dah habis dua lagu, dia nak ready makan benda lain pulak time nih
Pastu, korang boleh sambung dengar earphone lagu next pulak.
Dan seterusnya.
Sebabkan gambar dia berlapis-lapis banyaknya dalam my camera. Pick satu jela. Yang lain dah sent pada owner siap-siap.
Tak tahulah time ni dia tengah geram ke nak gelak ker.
Tahan kentut ker, Cirit ker.
Sebab dia ni bipolar much. So, tak tahulah.
Nak kutuk bebanyak . Tak boleh. Sebab banyak pulak nanti nak kena mintak maaf.
Jangan sampai bermmafan siap skrip. Hhahhahah... Sebab panjang beno.
So, nilah mereka. Dan mereka seadanya.
Mintak maaf zahir dan batin pada yang terlibat nih.
One day blog ni akan di public.
So anyone of them will find out. And i just want to tell them.
I'm sorry. Just for fun lorh.
Nak suh delete, PM tepi.
I will. Don't worry.

Sunday, July 30, 2017

Part three: Shangri la Hotel to PCMC Raya!

Assalamualaikum.

Sambung lagi nih.
Ni adalah pasai gambar berangkai daripada tragedi depan rumah separuh jalan tepi ATM.
Panjang tak tajuk citer nih?
Saja bagi tak nak laku.
Saja bagi tak nak korang jeles nanti kami famous.

Hahhahah. Sila lempang diri sendirik.
Riak.
Kan.

Ok, Layan.

Kami tahu kami bukan model, tapi kami rasa kami pass jadi model untuk pasu/belanga warna cokelat tuh.
So...
Let us be... Let us be...Let us be one of them. (nyanyi versi Frozen)
Sebab muka kami berbagai bentuk begitu juga our bodies. Langsung tak mengikut piawaian.
Pregnant women at the back!
That's make us, someone you will geleng kepala on the next day.

Selain jadi model untuk pasu /belanga warna cokleat tuh.
Kami juga menerima tempahan untuk menjadi...
Model pokok di tepi rumah anda.
Model rumput.
Model tambahan untuk tiang elektrik.
Dan sewaktu dengannya.

Most importantly, gaya kami adalah gaya kami.
Bebas.
But, tak berlari. Sebab malas nak lari. Hah, pregnant women dah show her tummy. Alert! And,
Hodoh mana pon person yang kat belakang tu nak kenakan orang depannya ker kan.
Akan ku balas balik. Siap la dia.
 So, next entry our profile as model. Boleh dikatakan bersambung ar. Nih.
Bye!

Saturday, July 29, 2017

Part two: Shangri la Hotel to PCMC Raya!

Assalamualaikum.

Sambung lagi.
Petangnya pulak, di sebabkan evening session punya talked kat Shangri La Hotel ini not too interesting,
Apalagi... cabut ar kan.
Sorry yer. Memang more pada grand opening and public part pon kan.
So, better gi tumpang makan-makan Raya dekat hospital.
FYI gak esok Saturday. Pagi ke petang all topic best. So tampal-tampal ar kan.
Hhehhe.

Sampai hospital, around 02.45 pm. Solat Zohor dulu.
Then baru la ajak the gang department pergi serbu tempat celebration tuh.
Ramai orang but not too crowded yang gila-gila macam orang buat sale tuh.
So, i'm fine.
Baju pon memang kena theme. Modern sikit jer.

Ni korang jangan makan pulak, sebab ianya diperbuat daripada kotak semata-mata.
Dlam mankuk tingkat tu pon tak ado benda.
Jangan jakun boleh tak?

Diorang punya decoration memang semangat habis. Meriah sampai boleh mengembalikan nostalgia lah.
Makanan sedap, maybe baru lunch nasi ayam kat conference so tak adalah repeat makan sangat.
And selingan nyanyian serta ada video from staff membuatkan ianya not too akward.
Yang tak kena hala tujuan gitu.

And, sempat la tangkap lots of pictures.
Luckily ada my camera sebabkan oleh conference tuh. Then, korang usha-usha lah sendirik.
Mostly not too focus. Sebabkan orang lain yang ambil and plus i reduced the size every picture.
Even gitu... tetap awesome.
Sebabkan modelnya ohkey.
Hhhahhah.

So, sambung lagi ar.

Dia bukan DJ Dave ok ladies.
Dia... adalah dia.
Tu jer nak cakap.

Kat tangga pon jadik lah. Asal muka fotogenic ohkey.
Teh tarik mamak on spot!

Ni geng budak macam-macam kaler. Meriah geng diorang.
Boleh buat band Teratai layu di tasik madu.
Next platinum nih. Jangan memain. Tengok senyum pon dah tahu.
Ni nak kata Marhaban, garu kepala jer la.

Friday, July 28, 2017

Part one: Shangri la Hotel to PCMC Raya!

Assalamualaikum.

Hari ini, off.
Tapi tak bermaksud boleh tidur all the day.
Sebab kena pergi ke Shangri La Hotel untuk attend 25TH Obstetric and Gynecological society punya conference.
Three days actually.
Hari ini. Jumaat.
Esok. Saturday.
Lusa. Ahad.
Ahad pon tak rest. Huhuhuuu....

BTW, i took public transport.
Just turun dekat LRT Dang Wangi. And naik bridge melintas seberang and buatlah light exercise jalan sikit.
Walked straight jer.
Pastu about five minutes sampai dah.
Malas nak bawak motor. Hhehehhe...

And pagi tadi gak, guess who yang ajak kita breakfast sama?
....
Orang ipoh mali la.
Hakak Nida ohkey.

So kena kidnap secara volunteer. Pergi Mc Donald and makan-makan. talk-talk.
An hour spent pon worth it sangat.
Rindu sama dia.
Take care Kak Nida, senang-senang jumpa lagi.

And here those pictures. Usha-ushalah sendirik.
Sambung pulak cerita ini di next post Raya part two, yer.
Bye!



Saturday, July 22, 2017

This is so confusing

My sister sent this picture.
I'm so confusing... Anas at the middle. Tidur ke apa?
She said, Anas actually at Hapiz side then tetiba jer dah lie down elok landing kat tengah-tengah.
Hahhahah...
Kids always be a kids.

Thursday, July 20, 2017

Adidas water bottle

Assalamualaikum.

Yeah. Nak beli someone hadiah ni memang susah.
Not my fav things to do.
Rela sangat suruh orang lain beli, just hulur duit jer.
Duh.

Then, after round and round,
Smpai tak larat,
Dapatlah grab something... here the present for my lucky lady.

Hasil carian imej untuk adidas water bottle price in malaysia
Adidas water bottle.
The green one. Better?

I bought this item. 
Why I picked this? Which quite affordable for me.
Because i think she likes me.
... We always carried a big bag.
Beg Doraemon, we called it. Macam-macam ada...
Which absolutely has a water bottle inside.

So, here, i just tambah collections lah.

I hope she likes it.
Because i like it so much.
Bye!

Wednesday, July 19, 2017

Kau ku gengam dalam hijrahku

Assalamualaikum,
(hope i can shared this in my other social media before my #2018bigproject)


Hidup ini ada pilihan.
Selitan putaran dunia antara kau dan aku.
Menempuh hari, bulan dan tahun.
Detik masa saksi segalanya.
Menghimpit dari jalan ke jalan.

Kerana mati itu pasti.
Adakah kau yang akan pergi dulu?
Atau aku mungkin?
Kosong.
Keliru.
Aku terjaga... saat nafsu menarikku untuk terus tidur.

Hanya saja, aku kini telah mengambil keputusan yang berlainan.
Tiada halangan untuk meninggalkanmu.
Kerana sudah berkali ku cuba mengajakmu bersama.
Tapi niat baikku terbang begitu saja di sapa angin.
Benarlah kata orang, Menaruh harapan di hati manusia, ia akan mengecewakanmu.
Menaruh harapanlah pada Allah, Allah akan memberikan hal di luar akal fikirmu.
Aku pergi.

Pada saat kau membaca coretan ini, aku telah pun beberapa langkah darimu.
Maaf.
Aku ingin mengejar kisah akhir bakal tempatku beradu.
Restuilah dan doakanlah perjalananku.
Ingatlah, Allah tidak memanggil orang yang mampu. Tetapi Allah memampukan orang yang terpanggil.

Tetapi sejenak aku berhenti,
Melihat kau cuba bangun payah untuk mengejarku.
Permainan apakah ini?
Kehambaan ini yang harus diperjuangkan bukan padaku, bukan pada manusia.
Tetapi kehambaanmu pada Allah.

Aku masih percaya padamu. Perbetulkan niatmu.
Tunjukkanlah.
Yang mana membuatkan hal yang nampak buruk di hadapan Allah,
tetapi tampak indah di hadapan manusia.
Sambutlah huluran kata-kataku buatmu...

Sudikah kiranya kau ku gengam dalam hijrahku?
Agarku dapat gengammu kejanahNya.

Tuesday, July 18, 2017

Not enough ka?

Assalamualaikum.

After working two weeks without any off, then last Sunday is my time.
Finally!
So, i thought i can rest for a full day duh.
Just makan, tidur, makan, tidur.
Don't blame me.
It's a best options ever that i needed.

But on Saturday night, my friend WhatsApp, that she wanna hang out with me.
Anyway, i owe her a birthday treat... like a month already.
Nak tak nak kena jumpa gak lah.
Wake up, wake up. Jangan malas.
And we makes a deal to meet on 10 am at KL Central.

That morning, pergi lah ke LRT from Damai to KL Central.
Not too crowded.
But seat is full. So i just stand at end of the train.
Where you can see the rail.
Because malas nak tengok orang keluar masuk, keluar masuk actually.
Yeah, likes few station to go...

Suddenly on the ride, after Masjid Jamek station to Pasar Seni...  
Something wrong with my body.
Not right in every part of it.
... I felt really cold.
Dizziness attacked.
My both hand became numb.
And my view are blurred.
Looks like no blood rush to my brain. Hypo!
I gonna faint, and i knew that.
But i tried to be stronger than the Hulk and think something positive.

Alhamdulillah, in a minutes. The train stop at Pasar Seni.
I quickly grab my bag, and took a seat there.
I inhale and exhale like there is no tomorrow.
Don't really care about people around me.
Or i missed only one station more to my destination.
I can't really move, just only can put my hand at my chest.  And continued to think anything positive.
I need saving those energy.
Or i will faint and there will a big trouble.

After five minute, the numb at my hand slowly dissapear.
My face bit warm.
But not to the dizziness. It became more and more stressing.
I'm ok with it. As long as there is no cold attacked like before.
I took out my water bottle and takes a few sip.
Badly, no candy in bag. Which i forget to top up after a month of Ramdhan.
Looks like i need that later.

I tried to stand up. Balance myself. And looks like i'm normal again. 
Alhamdulillah sangat.
And tak lama pastu, next train sampai. Banyak free seat, and i just go with it.
I can't cancel this appointmet.
Kesian pulak dia.
I just can say sorry to her because of the lateness.
.
Sempat beli slice of blueberry cheese cake from Secret Recipe's. Her favorite actually.
What a birhday celebratiuon without a cake right?
Hhehehhe...
 Makan together, i belanja la kan. Promise is a promise. And we had a very nice day.
Because i can deal with the dizziness a bit.
I can do it!

She give me this present. So suprising! For Raya she said.
Very nice of you..
And it's a perfume. Thanks my friend.

Balik tuh, around 3 pm dah memang out.
Rasa exhausted gila. Dengan kepala pon berat semacam.
Jalan pon melayang-layang.
Balik rumah. Solat Zohor terus landoing atas katil.
I need my nap time really bad.

My health is decreasing. I donno why i get this cold attcaked again. Because, that morning, i already ate my breakfast. 
Two slice bread and few cereal. Not enough ka?
Hmmm... Memang suddenly benda ini. 
Last time kena ialah masa before Ramadhan.
Itu pon masa kat rumah.
Luckily rumah memang stored banyak food.
So, recover better.

And yesterday, Monday, my last day puasa enam. Alhamdulillah.
Even pagi-pagi lagi before masuk kerja tuh dah rasa macam-macam.
Well, i pass!
And now. Raya time.
Yeah.
Selamat hari Raya maaf zahir dan batin semua.

Saturday, July 15, 2017

Can't i just be me?

Assalamualaikum.

When diorang said i'm too rough in certain thing, that i need to be a bit sopan about it.
I just...
Muka blurred.
Nak sopan cane tu?
And mostly, perlu ke?

My parents besarkan me to be an independent women.
Which i should not susahkan anyone includes them clearly.... My life visi dan misi.
So, here i am.
I protect what i should protect.
And be positive.
Be possible.
Be strong.
And bukan jadi hulk semata-mata.
Ada paham?

I pernah tried be the sopan they all ever wanted.
A year. Last year sebenarnya.
Which I stopped riding my bike.
Pakai jubah and skirt things.
Tak banyak carik gaduh.
And ada lembut sikit ar.
Tapi tetiba cam banyak sangat issue nya.
Nak cerita pon too personal.
So lama-lama macam, tak boleh jadik ni.
This is not me.
And this sort of problems is not going berterusan.
Boleh jatuh mental.
So i just be me .


Whatever they want to said, 
Can't i just be me?

If I did something wrong, please nasihat and tegurlah.
That I'm too rough and boleh bawak korang sentap menyentap ke kan.
Sebab my action is louder than my words.
Im not gonna perang mulut, tapi sedetik dua tibai je pan keras tu atas kepala.
Bagi concussion pastu amnesia, pastu baru korangnya otak centre sikit.
Heheheee ...

Friday, July 14, 2017

Close up with my adik

Assalamualaikum.

She and me is like, C nd S.
Crazy and simple.
And both of us are independent.
.... We support each other from the back.
Even  i know she always kikis my duit.
Yeah, itulah kegunaan seorang kakak yer.
But i still love her.
My adikkkk!

And we not duduk in same house. She now stayed at our house in Johor.
And me at KL.
Only Whatsapp adalah teman terbaik.
And from here we felt like, i touch you you poke me.
Hhehehheh....

So i let you read our conversation.
In this very exclusive post.
Yang private sangat, kita keep close la yer.
So here we are.












Bye!