THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Saturday, November 18, 2017

A lover, never a fighter

Assalamualaikum.

Whats app.
Semua orang tahu apa itu whatsApp.
And kegunaan the best about it.
Boleh mesej-mesej without boundries.
With macam-macam emoji.
Yang menggambarkan perasaan yang teruk benarnya nak explain.
And video call too.

Use it wisely.
Guys.
Then you can get the benefit.
Jangan sebabkan WhatsApp kita fight each others.
No.no. no.

Sebab yelah. Group family, sedara, kerja, kerja dan tempat kerja dah berapa WahtsApp kan.
Then, itu jugak muka yang akan kita jumpa.
So, better if benda tu boleh private message.
Kita PM tepi jer.
NAk gaduh.
Gaduh dua jer.
Kang kalau gaduh reramai... ramai masuk capur.
Laga-laga.
Berdua lebih baik. Cer nyanyi sikit.
Ewah.

And i laways a lover.
Never afighter.
So i hope. If ada someone said bad about me.
I hope i can minta maaf and untuk diri ini pewrbaiki diri.
Kan bagus gitu, betul tak?

And with WhatsApp too, i can contact back with my old BFF.
Yang dah hilang empat lima tahun.
And we're back together!
So happy.
Just met her two months ago.
Makin kurus la dia.
Kalah kitew.

Shuhada.
My kawan sebelah meja since daripada darjah tiga until Tingkatan lima.
She is very good girl.
And without her.
I also cannot enter this nusing field.
Dia yang beriya nak jadik cik misi sebenarnya.
Not me.
But only me get it.
But still terhutang budi gak. Sangat.
Thanks to her.

So i hope we can jumpa-jumpa. Without rushing macam masa tuh.
Boleh teman pergi shopping.
Makan eskrim.
And gossip lah op course.

Shu and me! Kurus tau. Jeles.Hikhikhik.

Friday, November 10, 2017

Can't tolerate

Assalamualaikum.

I don't like her.
Terus terang hokey.
Because dia suka merenggus, menggeluh and etc yang sama maksud.
Untuk sesuatu yang simple.
Dan untuk semua benda.
So annoying!
Can't tolerate.

And some more no sense of respect.
Totally out.
Daripada dia mintak something dan setiap perkataan pun boleh tahu lah.
Like... paksaan camtu.
Ingat kita ni tugu negara ke?
Ni nak gaduh ker bertumbuk?

Haish... kalau camni.
Selalunya i just go out from that area.
Buat benda lain yang lagi best.
Tapi dalam hati, astagfirullah al azim... calm down please.
I donno dia dengan family or friends kat tempat kerja.
Even memang camtu.
Or talam yang ada dua muka.
Oh. Suka hati dialah.
Kan.

Maafkan semua orang sebelum tidur.
Itu yang terbaik.
Fighting.
For.
Good.
Life
Yeah!

Anyway. Salam jumaat juga.

Wednesday, November 08, 2017

Bai bai lychee

Assalamualaikum.

Pretty sad.
I will no longer akan order laici as my favorite drink.
Can you imagine it.
Huhuhuhuuu.
Tissue mana tissue?

My normal roti and the BFF to it, the one and only... peanut butter.
Selalu intake untuk breakfast every morning tuh. Kena kurangkan pengambilan.
Oh no.
Give us some time yeah.
I try.

Then, no oatmeal. Guess what my breakfast would be?
Nasik lemak?
Nasik kerabu?

Also no broccoli, asparagus, cabbage.
No corn. No potatoes. Why them, why? Oh my fried fries. Gonna miss you.
Onions? Nasib not in my list.
Soft drinks. Memang not in million years nak telan. Perfect.
And some other foods lah.

Those are healthy foods duh. Just macam kena be aware jer.
I can't.
But i have too.
For my health purpose.

Sebab my digestive system got some irritation sikit. Maksudnya, my bowel movement tersangatlah aktif.
Diorang lagi more excited buat peristaltic exercise than dia punya owner.
Ni kes balas dendam ke apa?
Lempang sorang-sorang nak?

Like macam every morning orang usually buang air besar sekali every morning.
But not me. I can tiga empat kali masuk toilet.
Sampai kategori kata orang tuh, ceret ar. Cair jer. Tak tahu nak keluar apa dah.
Sorry. But that's me.

Pedih. Sakit. Few nausea lah. Pastu confirm la dehydrated.
Sebab semua dah out.
Air jela jadik peneman.
Sebab tu my water bottle dua kat rumah. Dua kat tempat kerja.
On the way... tu period masa yang penting untuk jadik peneman.

Pastu pergi pantry, breakfast cukup-cukup lah kan.
Dengan niat.
Untuk bekalan seterusnya.
Sebelum dia ada sign untuk keluar lagi ke apa.
Itu yang dilalui hari-hari.

Next, perut akan sentiasa berbunyi. Yang nih jangan cakap ar.
Lapar, keluarlah drum sound dia.
Lepas makan pon boleh tahan kuat gak.
Kadang-kadang malas nak layan.
Tapi orang sebelah boleh dengar.
Gelak je lah.

Tapi nak elak macam mana pon, if makanan. Kita panggil rezeki depan mata.
Susah nak tolak.
Kan?
Just again i said.
Be aware!
Tahu makan. Terimalah padah.
Ala-ala... Cheat sikit. Ceret esoknya.
Hahhahahahah...

Hokay. Bye!
Stay healthy guys.
= )

Tuesday, November 07, 2017

Birthday day day

Assalamualaikum.

Last weekend, ada majlis tahlil. Doa selamat, tahlil and birthday boy kat tempat rumah my kawan sekerja.
Lots of thing happened actually. So, meh kita shared. Panjang tau.
Jangan cakap i don't say it,huh.
Dan dia actually bagitau about it seminggu sebelum tuh.
Just take a note lah.

And masa kami sama oncall before dia cuti, dia booking me untuk gi pasar chowkit nak beli sayur-mayur.
Ok, i said.
Tak kisah pon. Merempit yo.
Then, project kami kantoi.
Not gonna merempit, tapi naik kereta. Sopan sikit gitew.

And then, we finished case and siap kemas-kemas dalam 1100 pm.
Makan dinner jap. Dinner ker? Hahahaaa...
Pastu gih pasar chowkit sampai pukul 2 pagi.
Termasuklah keterujaan untuk melalui area jalan haji taib.
Ni bab bila otak memasing dah tak betul.
Geleng kepala.
Tak habis lagi, pergi plak McDonald iya iya oi tuh. Lapar katanya...
And ada lah adegan trick mind di situ. Mata kata lain otak kata lain, nak wat camna...

So on hari kejadiannya, my friend yang janji pulak sakit.
Lagi sorang pulak bit late sebab kena hantar adik balik kampung.
Satu tu, kalau janji dengan dia boleh terpusing-pusing. Macam jadik, eh tak siap lagi.
Yang last, si anti tempoyak jer. Macam... nak bawak ker tak ek.
Sebab tempoyak actually in da house!
Huhuhuuu...

Then, here we go. Me and si anti tempoyak. Dia volunteer hokey.
Tak paksa. Tak paksa.
Kami orang first yang sampai mewakili tempat kerjanya.
And bila time makan, terpaksalah sorok secara halus si anti tempoyak tu masuk dalam empunya rumah.
Kang mau buat muka plak. Drama sana drama sini.
And i already siap sedia untuk keluarkan seni bersilat, seni taekwando, and etc.

Gila tak risau. But Alhamdulillah. Vise versa ok.
Sopan pulak si anti tempoyak kali nih.
Cause i prefer cover lah line, jaga hati tuan rumah. Hati si anti tempoyak. Kang kena tinggal. Siapa nak hantar balik?
So jadik maid pergi ambik makanan. Ni semua makanan selain tempoyak i put in his plate. Penuh.
Biar dia makin gemuks. Patut pakai dulang tadi.
He didn't know about this blog right?
Hahhaha...

Bila dah bagi. Tapi owner dia siap complaint banyak lah. Nak diet lah. 
Eh, eh. Jentik nak?
Kang soh amik sendirik kang.
Eh eh. Lebih-lebih pulak.
Sila ikhlaskan diri. Sila...
And ambil air jugak hokey. Kalau suruh suap, pakai kaki. Nak?

Cupcakes, and cake super delicious!

Kek and cupcakes pon tolong ambil.
Ambil banyak gila, tapi share dengan kengkawan lain. Jangan tamak. Hahhaha...
And after dah kenyang masa nak balik, baru lah mak kawan tu bagitau one secret.
My friend tu jatuh masa balik kerja daripada oncall masa tuh. Terlelap. Hoi.
Jatuh motor dengan sayur-mayur penuh bakul.
Ni, nak simpati ke nak gelak?
Sebab she kind of big size.
Nasib lebam jer kat lutut.
Nothing major.

And siap dapat banyak bekal hokey, tapi tak tahulah bila nak makan.
And dapat same kind of assumption from my friend punya parents. Layan jela.
I will post it one day about this thing.
Tapi memang lawak. Boleh bawak guling-guling.
Sebab my friends yang dengar pon dah gelak tak ingat dunia.
Puffffff... balik ar camni.
And memang nak balik pon. Hahahahha...

Then, kami singgah TBS beli tiket!
I will go back to Johor hujung bulan nih.
Yuhuuuu...
Tak sabar hokey.
Lompat-lompat kesukaan. Tak boleh lompat pagar ke apa sangat sebab nak kejar solat asar.
Then kami maghrib terus.

Eh. Eh. Teman pulak gih beli si anti tempoyak nih beli seluar.
Tak makan tempoyak pon berat naik? Tu lah, kalau makan tempoyak confirm turun 20kg.
And. Nasib seluar biasa, kalau seluar dalam lagi dalam.
I run.
Sampai rumah.
Even pakai skirt ke haper.
Even viral esoknya. Like i seriously care?

In same time, sempat gak rembat baju untuk si Apiz and Anas...
Tak sabar nak bagi diorang.
Ohsem.
Selam-selam minum air, kan.
I paid back hokey.

In the end, one way untuk meneruskan sesi legasi si anti tempoyak and durian nih adalah through his Facebook page.
Sebab post my own picture yang not by my permission. 
Sebab kalau permission, sure tak dapat. Hihihiii. 
Nih geram. Sebab punyalah cover baik punya. Orang sound-sound halus. Kita ni punyalah buat muka blur-blur, innocent, sesuci Lebaran kan. 
Rupanya depa dah tau dulu.
Memang sure kana bagi sedas jentikan nih budak! 

Sebabkan gitu. Bagi kaw-kaw punya kutuk. Hahahaaa...
And i heard some of our friends cakaplah why diorang tak dijemput officially.
I can said, it's her thing.
Janganlah sebab nih nak cakap belakang.
Nak komen tidak-tidak.
And memang only dia punya close one yang datang daripada what i see.
Private guys.
Respect each others kind of space.
Ohkey! 

How i respect si anti tempoyak dengan ketempoyakannya. Serta duriannya.
Ugut-ugut pon mana berani sangat. Tapi redah jer.
Siap buat deal lagi actually, macam mana kalau bau, tak selesalah, etc semua.
And if gitu, si anti tempoyak and me just drop by and bid a goodbye.
Tunjuk muka lah.
But akhirnya. Alhamdulillah. Everything going well. Fuh.

Ok lah.
Panjang kan?
Tak caye...
Bai.

Nih budak yang nak kena jentik! Be ready dude.

Thursday, November 02, 2017

Andai ajal dalam tidur

Assalamualaikum.

This are not my words.
I found it in some books online that i likes to read.
And i shared here as my reminder.
Because this blog is mine, right.
= )
.
.
.
.
Empat perkara sebelum tidur walau sesibuk manapun dengan tugasan harian.
Rasulullah berpesan kepada Siti Aisyah RA.
"Ya Aisyah! Jangan engkau tidur sebelum melakukan empat perkara iaitu:"

1-Sebelum khatam Al-Quran.

2-Sebelum menjadikan para nabi bersyafaat untukmu di hari kiamat.

3-Sebelum para muslimin meredhai engkau.

4-Sebelum engkau melaksanakan haji dan umrah.

Bertanya Siti Aisyah:
"Ya Rasulullah! Bagaimana aku dapat melaksanakan empat perkara seketika?"

Rasulullah tersenyum dan bersabda:
1-Jika engkau akan tidur, bacalah surah Al-Ikhlas sebanyak tiga kali. Seakan-akan engkau telah mengkhatam Al-Quran.
"Bismillaahirrahman nirrahim, 'Qul huallahu ahad. Allaah hussamad'. Lam yalid walau yuulad'. Walam yakul lahuu kufuwan ahad'" (x3)

2-Bacalah selawat untukku dan para nabi sebelum aku, maka kami semua akan memberimu syafaat di hari kiamat.
"Bismillahirrahman nirrahim, Allaahumma shallii'alaa saiyyidina Muhammad waa'alaa aali saiyyidina Muhammad" (x3)

3-Beristigfarlah untuk para mukminin maka mereka akan meredhai engkau.
"Astagfirullaah hal'adziim al lahzii laa ilaaha huwal hayyul qayyuum wa atuubu ilaih" (x3)

4-Dan perbanyakkanlah bertasbih, bertahlil dan bertakbir. Makan seakan-akan engkau telah melaksanakan ibadah haji dan umrah.
"Bismillahahirahmaanirahiim Subhanallaah walhamdulillah walaa ilaaha illallaah huwallah hu akbar" (x3)
.
.
.
.
*Semoga menjadi panduan ya, untuk menjadi hamba Allah yang lebih baik daripada hari ke hari. Fighting!

Monday, October 30, 2017

Silver car

Assalamualaikum,

I actually donno what i'm gonna to do with my own car.

Then, why i bought it?

It because my older sisters said... You must have a car.
I just, oh ok.
...
Keluarkan my money, give it to my ayah.
I said, beli myvi satu. I want the silver color.
And when it's ready...
I dapat one day mc off, go back to Johor dalam demam-demam.
Signed those papers. And i asked them to sent the car to my parents house. And that evening balik semula ke KL.
So, there you go.
I give you my car.
What's next?

Not in my life, i think nak beli a car.
Because i have my motorcycle.
Senang dan mudah.
Which I'm happy with it.

So, i just put it at my parents house.
Under care of my parents, i just paid monthly. And any services needed.
Which they can used it to visit grandchildren or to mall, hospital appointment. Etc. Etc.
Like a bad mother am i,sebab tinggalkan my baby under atok nenek dia. Dan bayar bulan-bulan tanpa ada rasa nak menjenggah or what.
Huishhh...

Then, my brother used it until he got his own car. Some scratched at the end, with no explanation given.
Which I nak marah pon tak rasa nak marah.
Sebab I donno how to marah orang.
And it's end there.

Now, my younger sister used it everyday.
Even she had her own car.
She said my car more convinced than her nissan.
My mirror cracked bit.
By batu-batu kecil di jalanan.
My number plat tertanggal.
Luckily she repaired sikit.

Which i don't even care, or have any bad feeling to it.
As long as i seen my car still a car.
Easy peasy mac 'n cheesy.
A car still a car.
And it's mine.

Pahala berpanjangan tuh sebab daripada tak digunakan.
At least why not bagi pada orang yang memerlukan, kan?
Alhamdulillah.


So, hold on baby. Just be happy wherever you are.
Hokey.
= )

Friday, October 27, 2017

Rm 2

Assalamualaikum.

In my department. Ada orang jual roti.
Macam-macam jenis roti perisa best ada.
Dia jual satu Rm 1.50.
Murah rezeki tak ambil banyak untung.
And i sometimes beli.
Sometimes tak.
Bila lapar betul baru nampak benda alah ni.
Sebab lagi suka telan roti dengan peanut butter. Don't blame me, yo.

One day.
Ada ambil dia punya roti, sampai lupa nak bayar. Lama gila kot.
But i still remember it.
Sebab asal jumpa mesti tak ada duit on hands.
Or duit selit-selit celah ID ker.
Memang tak ada.

Then, geram sangat. I just paid by my friend punya duit.
Dah dia tadah wallet tengah-tengah meja makan.
Tarik lah Rm 2.00.
Nanti bagi balik la kan. Dia pon ok je.
At least, hutang dah langsai.
With him, settle belakang kira.

Tadi. I give his money back.
Pelik betul.
Dia bagi balik.
I said, i will just letak atas meja tuh.
He still don't want it.
I said i will put in his bag. Or boxes. Up to him nak ambil or not.
Dia sound, dia akan keluarkan. Takkan ambil. The money will stay there.
Like our previous incident.
Yeah,
Our previous incident.

Boleh dia just tinggalkan my money camtu jer. Banyak kali dah happened.
Bipolar betul.
Apa salahnya kalau taknak gi la masuk tabung masjid.
Yeah walaupun dua henggit, boleh beli icecream vanilla dalam cup.
Beli gula-gula mentos kaler-kaler tuh.
Beli roti.
Belilah apa yang patut, kan.

... I said why? Ambil jela.
He said no.
He can't took it.
... Yeah, but why?
Still no.
... Memang ada jugak kena ketuk kang.
... Tak nak ambil, ok. But why?
Dosa.
Dah jadi darah daging.
And his some audible sound yang tak dengar.

... What the man la kan. Apa dosanya? Serious tak paham.
Memang sure nak kena ketuk dengan pan dua ratus kali dia nih.

I just let it go.
But tomorrow, i try to ask again.
Kenapa dosa?
Hingat my money haram kromkromkrom ker.
Hish.
Pening ar.

Saturday, October 21, 2017

Tiada balas

Assalamualaikum.
(Feeling-feeling jap pagi nih)

Aku pandang langit.
Awan melihatku kecil.
Burung melarikan diri,
Aku tarik nafas panjang.
Aku hembus ke udara.
Bukan mudah untuk hidup.

Berdiam aku mengguis tanah.
Sampai bila aku akan begini?
Suram tiada balas.
Ku letak tangan di dada kiri.
Ia masih bernyawa.
Bukan mudah untuk hidup.

Membilang aku akan kebaikan yang ditabur.
Dan keikhlasan ditapis jernih.
Hanya tinggal apa?
Cukup kah bekalan akhirku?
Bukan mudah untuk hidup.

Aku bukan malaikat.
Mulia setiap saat.
Aku hanya manusia.
Penuh dosa tercatat.
Kerana sesungguhnya, bukan mudah untuk hidup.
Dan terus hidup.

And I'm still alive!

Allahuakhbar!

Wednesday, October 18, 2017

Seriously ganas

Assalamualaikum.

Yesterday i broke a tissue compartment at my department.
Yeah, well...
My fault. I admit it duh.
Then, that's one my sort of keganasan.
I donno.

I tried to be like a normal girl.
With nothing dramatic in the end.
But yeah, tidak semuanya berjalan dengan lancar ya.
I will sometimes punch there. Hit there.
And langgar semua benda.
That's why esoknya bruised sana sini.
Fuhhh...

Clumsy. Can called so.
But is it?

When my friends invite to join takewando... spelling dia betul ke?
Or boxing or silat ke apa.
I just say no. And a big no.
Because if I joined it.
I will be more ganas. More unpredictable than what you expect.
Tak mau lah.

Jadik ayu-ayu. Alim-alim. Tapi sikit ganas cukup lah.
Hikhikhik.
Kan?

Monday, October 16, 2017

Only the flavor make 'em delicious

Assalamualaikum.

Now, my fav session is a dessert time!
Where i prefer a simple chocolate cake with super melting grenache chocolate on top.
Wohoooo...
Heaven.

I donno, it's like some addiction duh.
Where i must go to that shop at least once a week... minimum?
To get my stock.
Hahahahha...
Baik punya barang.
Seludup tepi.

Not good actually.
Benda manis-manis nih but only the flavor make 'em delicious.
Chocolateeee....
I can't say no to it.
It's not fair.
Can't fight against it.

White flag.
I need that for my top stress theraphy.

.... Dulu time banyak masa, rajin gak la masak sendiri.
Buat kek, cupcake.
Decorate like sort of doorgift tuh.
Bagi bebudak rumah, tempat kerja semua makan.
But now, no time for all this.
Rasa macam busy kalah menteri.

How i missed my old me.
Oh.

But i hope i can have a time to do that again.
Make some cookies at least.
Yeah. i still have that oats!
My friend wants me to finished it.
Let's see when ya.

Rezeki bagi-bagi...
Betul tak?
Alhamdulillah.

Saturday, October 14, 2017

Aquaria KLCC

Assalamualaikum,

Alhamdulillah. After bertahun merantau and stay quiet long at KL.
This is my first time here at Aquaria KLCC!
So much fun and excitement.

I go there by public transport.
Just stop at KLCC station...
And walk into KLCC mall, and turn left if you see the elevator. Near the reception counter there. Can asked for confirmation.
They will said , brief walk until you see the Maybank
And you will found one colorful tunnel with small signboard to Aquaria. Go in there.
Then turn left and will have some restaurant.
From here you can see the Aquaria.
But just some walk to their main entrance at right side.
Then you have reach your destination.

Thanks to some of my friends membalas my mesej regarding nak pergi ke sini.
Hanya mengambil masa 10 minutes walk duh.
Not 10km like someone said!
So ngok ngek betul.
Whatever it is. I'm here okey.

With Matta fair ticket.
And only me and myself.
I decided to join all the school tour group. It's like six or seven among them.
Banyak gila ar kan bebudak rombongan sekolah nih.
To cheer up my mood.
Hhahahha...

I touch the fish.
The baby shark.
I seen lots of species and i curhat my isi hati to them.
How lovely there are so freely and happily with their family and friends.
Tetiba jeles pulak.

And how big the turtles are.
Lots of ikan pari.
Cutenya dia punya obor-obor.
Ad some terhanguk-hanguk of seahorses or ada gak ynag terlebih hyperactive.
Kelakar betul.



My rombongan sekolah pon dah balik but i still menikmati my own time.
I stay a bit for their feeding time.
Joined group sekolah yang lain pulak.
Yet i make myself two round masuk dalam terowong tuh.
Nak repeat banyak kali pon diorang tak kisah pon. Diorang banyak kerja lain nak buat.

And see how they clean up the Aquaria.
Overall all staff over there are so friendly.
Included the divers.
Thanks all.

After that, bought some grocerries.
And directly go home because i'm so tired.
It's three pm and i have no luch yet.
Huhuhuuu...

So, no KLCC park.
I need some rest and foods!

Bye!

Friday, October 13, 2017

Soalan

Assalamualaikum.

Baru-baru nih my sister shared cerita tentang the kids.
Which they start to ask about their father.
Arwah ayah mereka.
Which i still donno how to react to it.
But to me, how hurt it is... mereka harus face to it.
That's the reality.

Kids and school...
And when muncul soalan-soalan begini.
How many times you repeat.
They still akan muncul dengan soalan dengan based sama.
And you kuatkan hati..
Jawab everything.
They have a right to know.

Looks like to kejam.
To rush.
But until when?
All of this must be a seret?
They are growing up!

Exposed or not.
Just support, give that big hug and cuddle.
They need it after all of this.


I know my niece and nephew are strong than ultraman.
Apiz fav superhero.
Because their aunty will always be by their side.
Not at their back.
Promise.

And i hope their teachers not stupid enough to ask them those question.
Which yang terjadi pada Si Ziqa.
Why la you don't have those common sense.
Can't believe it.
Your simpati tak kena tempat lah.
My sister and i can help you merungkai semua persoalan. Deal with it.
Just set the date.

Please. Respect their future untuk berdepan dengan soalan macam nih.

Semoga Allah sentisa merahmati mereka sekeluarga.
Al Fatihah untuk arwah juga.

Tuesday, October 10, 2017

Phone baru?

Assalamualaikum.

Dalam banyak-banyak benda, ramai orang suka tegur pasal my phone. Nazak dah benor mereka cakap.
Oh my baby asus.
Zenfon apa tak ingat...
My super tough communication technology.
My one and only.
Even ianya tertinggal mana-mana pon tak akan adanya orang nak curik.
Sebab hodoh benar dah ghupanya.
Dengan kecai barai retak beribu. Hang sikit. Quota sim pon penuh.
Hahahaaa...
Tapi i still setia dengannya.
Forever and tak tahu sampai bila.

Ada yang sanggup nak sponsor tukar screen. Tukar nih, tukar tuh.
Tapi tolak cara baik. Tak apa...
One day i will tukar it.
Don't worry hokey.

How about next year. Yeah?
I only can change it next year.
Sebab apa?
Kenapa mesti next year?
Secrettto.
Sibuk lak aih nak tahu.
Hhehhe...

Tak pon tunggu la ada orang belikan.
Co chuweeet...
Lempang nak?

Ok. So please don't tanya-tanya lagi pasal my new phone.
Lagi-lagi depan this old baby asus.
Dia sensitip tahu.
Nanti dia majuk. Hang pastu.
Dah kena pujuk.
Huhuhuuu...

= )

Monday, October 09, 2017

ODO

Assalamualaikum.

I got one ODO from my hospital for Orchid Run Medical Volunteer masa tuh.
So, kena gunakan bulan nih gak.
Pastu i just soh diorang arrange kan bila cutinya sebab tak boleh decide.
Ramai cuti duh.
Sambung menyambung gitu.

And my ODO jatuh pada this Wednesday.
Which i donno where i wanna to go.
Rest at home or may some fun place?
Perhaps.
Yeah after penat kerja.

My plan, i wanna go to Aquaria KLCC!
Dekat dan i got free ticket for it masa Matta Fair.
Why not gunakan masa ni kan.
Memandangkan expirednya hujung tahun nih.
Good idea.


I donno if I'm nih anti-social ke apa.
Sebab usually orang akan hang out with their friends untuk spent time. Huha-huha ke apa.
But me,
Just why not hang out with those animals?
I love them more than all of my friends.
Because they have less drama nya.
Hahhahha...

Alright, nampak macam that morning i have lots to prepare.
Pakai beg belakang jelah. So,
My bread dengan peanut butter.
My chocolate bar.
Water bottle besar sikit.
And comfortable cloths. Shoes too.
Sebab i will spent my time overall kat situ.

And one more thing.
Why not lepak kejap kat KLCC Park.
Kan?
Tengok pokok jap.
Kira berapa daun tinggal.
Hahhahah...

Sebab nak gih pantai? Huh. Jauh.

My camera also.
Kalau sempat i will update kat mana-mana how my days goes okay.
Yelah tuh punya promise.
Tak janji senang cakap.
Hhehheheh...
Bye.

Saturday, October 07, 2017

Kerja. Kerja. And sambung kerja.

Assalamualaikum,

Curhat jap ar.
Sebab kerja.
Kerja.
Kerja.
And sambung kerja.


Three days berturut-turut memang kerah tenaga sehabis baik.
Rasa memang macam kuli betul.
Sangat kulinya.
Sangat.
Serious okey.
Tak lah cakap berkira bab-bab kerja ini.
But i think it's a bit too much?
Please. Don't you think so?

Let's start my day dengan five hours surgery non stop. 
Boleh tahan lagi.
Pastu solat jap before makan tengahri. Habis sebungkus nasi goreng kawan beli. Memang lapar tahap dinosaurus!
Nih tak bayar lagi, kena tulis dalam buku kira-kira nih.
Then, sambung four and half hours surgery...
Tengok-tengok hari pon dah gelap.

Suruh pulak kena checked bill.
Nak kejar shuttle lagi...
Huh.
Redha jela.

Esoknya, sambung penat lagi.
Kes orthopedic banyak nak kena settle,
Solat Zohor, makan nasi goreng half.
Scrub in dengan back to back case.
Fuh, sampai malam.
Solat jangan cakap, dah dua skip.
Maaf ya Allah.
Tengok pulak baki nasi goreng tengahri tadi, tak lalu.
Bill report esok kira, tak larat.

Balik malam tuh memang bawak motor pon terhuyung-hayang.
Lori kereta semua nampak cam semut jer.
Sebab nak sampai rumah punya pasal.
Badan rasa memang nak tertanggal dah tulang-tulang semua.

Balik nak tidur, tak boleh tidur...
Paksa pejam mata.
Paksa jugak.
Alhamdulillah, dapatlah tiga empat jam.

Pagi tuh, nasib dapat assingment kat case yang free bit.
Settle kes semalam. Screw lah, tulah, email lah.
Pastu landing kepala. Tidur jap. Meja tu keras cam batu pon asal boleh lah, syukur.
Tengah-tengah syok tidur, akak sebelah kejut.
Team lain panggil soh scrub in.

Memang rasa nak bantah.
Nak memberontak.
Siap persoalkan lagi pada leader situ, why not dia yang scrub in?
Why me?
Why not give it to someone in that team? 
Why not orang lain yang more super pandai?
Why?

Tapi dia diam.
And i get it.

So, i said give me three minutes.
I go to toilet jap. 
Basuh muka. Buang sikap malas.
And pastu scrub jelah.

Siap scrub, everyone asked me about that case.
The same question i sendiri wonder why.
I just let it go...
Then, I get my bread with peanut butter and grapes jem for lunch. 
Sebab i need to continue with my next case.

My collaegue, kakak yang sama team with me for tiga hari berturut-turut tu pon hulur rasa simpati.
Bila i kena teruk daripada dia.
Dia cakap i lagi tough than her.
Sebab dia dah menitik air mata time scrub malam tuh. Without i know.
Bukan sebab kena marah dengan surgeon.
Tapi sebab penat.
Pity her.
Stay strong kak!

So, that's how my week goes.
I'm super tired.
And please don't questioning me why my mood swing kengkadang.
Or why i can sleep anytime, anywhere...
Sebab i do.
And please give me a small space. To breath.
If you wanna me help you too.

Nothing nak gaduh actually. I don't mind. I ambil hanya the positive side.
Ada hikmahnya.
Insyaallah.
Bye!

My Orchid Run Medical Volunteer 2017 masa tuh. #falck team. #orchidrunpetronas #falckambulancemalaysia

Friday, October 06, 2017

Friday up

Assalamualaikum.

It's friday. And, I'm oncall.
But, tak borther sangat jika my lunch today adalah terbaik.
The awesome sangat.
Yang membuatkan i missed my emak punya masakan.
So, so and so much punya banyak rindunya.
Hamik ayat pon dah menggambarkan perasaan ini.
Huhuuu.

Ikan masak sambal.
Sayur lemak labu.
And my lovely nasik.
Heaven.

Tengah makan, my friend cakap.
Orang Johor kalau makan mesti nak berkuah kan?
I can deny it.
Yeah.
Sort of true facts!

My family memang camni.
If nothing yang berkuah.
Just standby with simple soup.
Jadiklah.
Kalau masakan tu tak nak kena complaint with my emaklah.
Hhahhah...

Oh, missed them so much.

FYI. This week memang not in mood nak makan.
Sebab bila makan, rasa macam telan tak kunyah.
Yeah.

Sila sambung ke next entry untuk tahu the real story...
= )

Wednesday, October 04, 2017

Ziqa and her birthday cake

Assalamualaikum.

Happy birthday to you.
Happy birthday to you.
Happy birthday to you.
Happy birthday to Nurul Haziqah.
Happy birthday to you!
I love you so much dear.

Please don't grow up so fast.

Tuesday, October 03, 2017

Stadium bukit jalil

Assalamualaikum.

Stadium Bukit Jalil.
Not gonna share a history tentang nih.
Even kengkadang ada lah selalu biasa lalu-lalu sini. 
Tapi kali ini adalah tentang my first time pergi masuk dalam stadium bukit jalil.
But not so jakun lah.
Please.
But sikit jakun why not eh.

Pergi serbu sana untuk close ceremony of Para asean games 2017.
And,
Why ada alasan untuk tidak pergi bila you got yourself a free ticket!
Thanks my friend.
Love you lebih lah.


We go there from Klcc Lrt.
Then, turun kat Masjid Jamek Lrt. Drop jap kat News shop sana sebab nak tapau energy bar.
And some jajan-jajan buat kunyah.
Pastu naik lrt ke Bukit Jalil.
Lalu lah Bandar Tasik Selatan punya Lrt.
Wow, i donno that!
Okey.

Sampai sana, get a ticket from my kawan.
Grab some foods untuk anak dia. 
And carik seat, enjoy the moments jap before Maghrib.

Anyway, untuk kejar maghrib. Better bawak telekung sendirik.
Like me! Hehhehe...
And sejadah kecik. Nih tak bawak.
For sure, bit panas inside, sebab small space.
Berpeluh.
Pastu semua pentingkan diri. Ignore lah bila kepala kena langkah ke pijak ker kan. Camtulah.
Patut kena selamba banyak. Solat jee kat luar.
Sonang.

Great moments by the way. Memang so inspirational betul diorang punya iklan and semangat.
Rasa nak bagi sorang-sorang a big hug.
You all are awesome! Jangan lupakan itu.
Kejayaan hasil titik peluh jatuh bangun sendirik. Boleh bawak nangis tau. \
Yang nih boleh copy and paste.
There are truly passionate to their dreams.
Respect!


And we also got Yuna in da house. Yo!
At first, layan je, even semua lagu homputih dia tak adolah den kenal. Hhahahhah...
Hape-hape jer kan perangai.
Lagu malay dia, terukir di bintang satu tu jer tahunya.
Joget-joget lambak la dengan my friend atas kerusi situ.
Goyang bahu kiri ke kanan, tangan ke atas, senyum sengsorang. 
Pastu gelak atas kelarian lirik.
Huhuhuuu. Biasa nih semua.

I enjoyed. And i'm happy. 
Masa time nak cabut around 10 pm. Betul-betul kat luar stadium. Ada fireworks.
Yang banyak.
So, memang right time.
Hahahha...
Then, dalam masa yang asama , berlari ke LRT.
Sebab besoknya kena bangun pukul empat pagi untuk volunteer program kat Klcc. 

Then sampai kat Ampang Park LRT malam tuh,
Rupanya my friend salah beli token.
Ke ampang sana.
Huh,
Whatever. On uber apps please.

Monday, October 02, 2017

Perangai mereka

Assalamualaikum.

I donno apa masalah yang melanda in my department right now. 
Something not right, duh.
Me yang memang try the best, tak suka buat problema pun kena sound dua tiga kali sehari.
My colleague datang, ada tanya soalan. 
Are you happy working here?
... soalan membunuh apakah ini... 

Adakah ini masanya untuk move on with your work?
Is it?

So, membuatkan nak pergi kerja pon rasa cam tak excited dah cam dulu.
Macam myself, my family jauh kat Johor.
Then, this place yang i called so colleagues or friends adalah i treat as a family member.
Sebab boleh dikatakan everyday kena ngadap muka diorang.
Take care each others lah.
Bila perangai sorang-sorang pon cam cipan.
Nak built a family feeling pon fikir dua tiga kali.

As kerja teamwork kita memang lah kena ada tolak ansur.
Sometimes kawan kita punya kerja tak perfect mana, untuk kita yg memang super perfect.
Apa salahnya buat untuk dia. On behalf.
Or kalau malas, tegur lah cara baik.
Cara kawan-kawan.
Bukan cara stranger to stronger.
Ayat buat nak gaduh bertumbuk.
Sarcastic penuh.

Sebab apa yang keluar daripada mulut kita melambangkan penampilan sebenar kita.
Pedih tahu tak.
Bila kena kat someone yang sentitip like me.
But...
I just fikir positif untuk dia.
Forgiveness is the best.

Maybe she had a bad week.
I donno.
Sebab after few discussion dengan kengkawan lain.
I thought she hate me.
But rupanya, diorang pon kena sound sama.
So, yeah. Perempuan.
Hormone imbalance. 
Not gonna fight with it.

Sepatutnya she as a older one. Tak patut terikut dengan perasaan.
Nak cakap benda ni semua pon. Semua dah besar, matured enough.
Ada anak bini laki. Than us some yang masih single.
Mesti management korang more A+++ for sure. Tapi nampaknya vise versa.
Geleng kepala jela.

Pastu sekli lagi, ayat-ayat sarcastic tolonglah dilupuskan. Tak elok kot nak dengar.
Tak puas hati, cakap.
Nak gaduh nak lepas geram face to face.
Biar settle semuanya.
Biar tak adalah sesi ngumpat umpatan di balik tiang yang mengumpul dosa.
Subhanallah.

I pray everything will go back to normal.
As a happy colleagues.
No backstab.
No fight.
No masam muka.
Help each other.
Support and respect!

= )

Saturday, September 30, 2017

Bulan Muharram

Assalamualaikum.

Alhamdulillah. 
Before Muharram dah start puasa. Masuk bulan Muharram sambung puasa.
Sempena bulan Muharram nih. Rajinkan diri puasa. Rajin collect pahala.
Walaupun dugaan dengan makanan banyak sangat.
Hahahaa. I survive hokey.

Bayangkan satu hari boleh survive dengan keropok lekor jer?
Sebab nak kejar doa awal dan akhir tahun dekat surau. Yassin semua sekali.
Pastu telan air mineral banyak-banyak untuk elak hydrates. Skip pulak makanan surau sebab ngantuk gila.
Alhamdulillah malam tu my friend ada call. Memang lapar gila.Makan jela kat kedai depan rumah. Ada rezeki lagi rupanya.
Alhamdulillah again.

And esok adalah 10 Muharram. Lagi afdal nak puasa. Tapi oncall.
Dah last minute keluar roster. Kalau tak boleh tukar.
Sebab bila oncall weekend, nak puasa tu cam. Dugaan makanan lagi kuat.
Maybe yes or maybe not untuk puasa.
Insyaallah je la.

So, guys. Next week still nak kena kejar puasa puasaan nih.
Selagi sihat, kita fight for it.
Kan?

9 Muharram-Puasa Tasu'a
10 Muharram-Puasa Asyura, menghapus dosa setahun lalu
11 Muharram-Puasa mengikuti puasa Asyura
13 Muharram-Puasa hari pertama Ayyamul Bidh
14 Muharram-Puasa hari kedua Ayyamul Bidh
15 Muharram-Puasa hari ketiga Ayyamul Bidh

Chayokkk.

Monday, September 18, 2017

My taste of travel

Assalamualaikum.

Overall after pergi Matta Fair masa tuh.
Terus rasa nak pack barang, convert money yang ada, letak surat resign, and travel satu dunia.
Ohsem!
But semua tuh kena lepaskan my very top bucketlist lah dulu.
Huhuhuuu...

Anyway, nak travel sengsorang best gak sebenarnya.
Freedom banyak.
Lagi-lagi person like me, which you can be independent by your own.
But dengan berdepan community yang sense of human ntah ke mana sekarang nih.
Better carik partner lah kan.
Can protect me. Protect each other.

Here my plan of travelling look like.
Just go rent a bycle, motorbike or a car when you go some places.
Then you can mulakan bukak map and google, mulakan searching lot of things you want to do next.
My types. As always, i prefer countryside.
Jelajah diorang punya diversity. Beach. Culture. And people.
Wohoooo...

Sebab i'm not a city girl.
Which adore of bangunan-bangunan yang kaku baku. Pastu took a picture with it.
Then, duduk bawak aircond. Tengok orang lalu lalang sambil minum petang.
Or wasting time shopping ke apa.
No. Not so me.
I need to get out from there.

When i go travel. No mall listed.
Sorry.

Makanan halal? Memang choi sikit lah. Tapi i rela untuk grab anything like bread or cereal dan teruskan the journey.
Or untuk masak sendiri. Duh, let me be the chef.
Campak sana sini jer jadiklah maknanan.
Even makan lempeng or cucur pon still edible. Jangan cerewet, tarik telinga nak?
Like not you have to sit in a proper restaurant and enjoy the music they playing.
Bruhhhh. Tuh time nak honeymoon suap-suap makan dengan ayat manis-manis bolehlah.
Come on, that money and time we can spend better.
Hurry.

Macam susah jer, nak kena book hotel sini sana. Hishhh.
Bab tidur? Not i'm complaining duh if the next view is more worth it.
Apa susah, if tak dapat reserve mana-mana room.
Just bukak tent, sleep somewhere safe. Tidur under millions of star instead of hotel yang tak berstar sangat tuh.
Or even in your own rent car.
Romantik tak? Hahhahahh...

In case dah travel kan. Solat jangan lupa.
Musafir teruk macam mana pon.
Nak kejar masa nak tengok show ke apa.
Solat dulu.
Utamakan Dia dulu. Baru barakahhhhh.



Susah sebenarnya nak jumpa pertner travel gini.
Yang korang boleh touch and go with all your sense of tak cecentre mana.
Yang tak kisah in everything.
Yeah, tak kisah what the future gonna hit you next.
Yup.

Even nak terjun lompat pagar ke, tolong remind awal-awal.
Jatuh longkang, jangan tarik me together.
Rela kongsi makan sebab nak berjimat. Tapi sila puasa kalau tahu diri makan tahap T-rex.
Muka sama-sama hodoh sebab kena panas. Jangan kutuk lebih.
Pinjam baju ke apa. Your things are mine, my things are only mine.
Kalau sedih ke apa, i will give my shoulder. Don't cry alone.
If i'm kinda kena sawan gila dance in a crowded place, sila tolong gila sama.
Even rasa lawak korang tak lawak mana, tolong paksa gelak.

And, jangan berkira paling penting.
And respect own limit.
Support each other.
Susah senang sama-sama lah.
Kang kena tinggal sorang-sorang tepi jalan kang. Padan muka.

Sebenarnya i dah jumpa my partner. Kami memang macam atas tuh la.
But dia only available to travel in Malaysia. Sebab tak lepas imigresen.
Huhuhuhu...
Gonna missed it.

So, who gonna be my real partner?

Sunday, September 17, 2017

Exposed them to public

Assalamualaikum.

My family.
My privacy.
The one yang in my top list for what I protected about.
And i will always put a big barrier between them and my world.

Only saat arwah of my brother in law melalui saat-saat sukar.
That time i'm a bit exposed and cried over for a reason that i can't terjemahkan.
Hari-hari. Lepas habis kes, dapat mesej.
That you knew the answer but you want to give them a hope?
No. I can't do that.
Mulalah your tears keluar because you can't be there for them.
Be a shoulder that they needed.
Sedih kan?

Anyway. Tak suka sebenarnya nak share terlalu mendalam tentangnya.
Because he's still our family member.
And for this, we understood and respect each other about sesama privacy. 

Sebab tuh gak in term of privacy, my parents not too talkative la orang cakap bila bawak pergi mingle around.
First expression kalau nak judge. Tak dinafikan.
Habis la my future husband. 
Aiyoook.
Pandai-pandailah kamu nak goreng topik apa nak mula.

So far. Nothing special to share about them in any of my social media.
Because they also tak suka tangkap gambar nonsense nih semua.
And maybe because they don't like if we exposed them to public.
Like me.
And afraid something harm happened to us.
We donno. I donno.

But clearly, when we accept new person in our family.
Like kakak ipar, abang ipar, and their besan besanan.
Anak-anak buah tak kira lagi.
So we obviously terdedah pada all this community commitment part.
And we can't against it.
Pictures, video are everywhere. Kena borak sampai pengsan punya kerja lah.
So we just go with the flow.
Slowly, hope it's a pretty good idea.

And because of this...
I think, it's a right time for me to share it in this blog.
About my family member.
Untuk bab anak-anak buah memang i dah share.
Can check in my previous post duh.

First person I choose?
Emak?
Or.
Ayah?
....
Just wait and see.

Saturday, September 16, 2017

Awesome list at Sarawak.

Assalamualaikum.

Do you still remember my post about Sarawak?
The foods, rent motorbike, the culture, and cloths, even the language.
If not, can check the stories , about it in here.
Around mid of April 2017 yo!

But. Clearly i have something more important than that because...
I will give you all what i  list down, so more places you can go.
Which some places i plan but can't go...
But still. Can be a reference in next visit, duh.
Kan?

So... i also wrote down about the distance from my hotel. Waterfront Hotel, Kuching.
Easy freely.
And.
Happy travelling guys.


1-Waterfront sunset view. Free. (0km)

2-Croos the river by boat. Rm 1.00 per go.
Orchid park, free.
Astana palace, malay castle, free.
Fort margerita, english castle, free.

3-Talang Satang national park, turtle. (1.0km)

4-Reservoir park Kuching. Free. (1.3km)

5-Sarawak museum. Free.
Islamic museum. (4.3km)
Chinese history museum. (700m)
Cat museum. (8.9km)
Timber museum (10km)

6-Satok weekend market, free. (0700am to 0200pm, 2.1km)

7-Santubong river, mount Santubong. Hiking. (28km)

8-Sarawak Village Culture. Show:1130am and 0400pm. (33km)

9-Semenggoh wildlife rehabilitation centre, orang utan. Show:1000am and 0300pm. (19km)

10-Bako national park. (28km). Please check the boat schedule.

11-Siburan crocodile farm. (31km).

12-Sarikei market. (58km)

13-Gading mount national park, rafflesia flower. (88km)

Don't forget to check out their foods also.
So you all can go here too.
My suggestion... Happy eating!

1-Layer cake
Dayang salhah (dry cake)
Mira cake house (moist cake)

2-Laksa Sarawak

3-Teh c-five layers milk tea

4-Sarawak popiah

5-Midin vegetables

6-Topspot Seafood. You can go to rooftop beside UTC building.

7-Bla.bla. bla restaurant Sarawak. 

8-Tribal stove. 

Friday, September 15, 2017

MBP2018: Heart

Assalamualaikum.

As this is my blog a.k.a my diari harian.
Tak salah rasanya bila i want tulis some what my heart worries about.
Kepada satu perkara dalam hidup ini.
Which I'm afraid of.
Daripada hari ke hari...

My big project 2018 #onmywaytomecca adalah the only of my dream ever.
Ever and forever.
As always, ajal maut di tangan Allah.
Dia adalah sebaik- baik perancang.
Insyaallah, and Alhamdulillah untuk kesempatan yang diberi.

But,
Bagaimana if that day arrived, I can't be the one in that team?
I can't make it?
How?
Not about me,
About them...


In this case, if something happen. Can you help me... bagitau my parents.
Just go, go without me.
On behalf. Please chase my dream.

Touch that Kaabah. Felt that air.
And pray for me.
But don't cry over me.

And i love each one of you.
This is my heart talking.

Mengarut lebih dah pulak.
= )

Thursday, September 14, 2017

Pelarian.

Assalamualaikum.

Sebenarnya dah lama tak tengok news kat TV.
Kalau dulu masa sekolah pukul lapan malam hari-hari wajib duduk teman ayah, mak.
Make the family time together dengan adik beradik lain.
Tapi itu dulu...
Sekarang tak sanggup nak tengok,
Macam-macam yang terjadi.
Banyak bad things daripada good.

Kan?

Part paling yang membawa hati bagai di sagat-sagat apabila tengok mereka yang pegang title pelarian.
Pelarian di negara sendiri.
MasyaAllah.
Pastu rata-rata adalah menindas negara Islam.
Menyalahkan mereka sebagai komunis atas segala-galanya.
Namun siapakah pengganas sebenarnya?

Palestine, Syria, dan sekarang hak asisi manusia, ethik Rohingya dipertikai.
Even mereka nih memang daripada dulu dihalau oleh ketua negara sendiri.
Tapi tak adalah seteruk sekarang.
Melampau dah sekarang.
Masuk bab Islam pulak lagi.

Dilabel sebagai pendatang asing sebab masuk sebelum merdeka dan mengancam keselamatan negara katanya.
Releven tak releven pun tak tahulah.
Kalau nak kekalkan warta hanya untuk anak jati...
Sekarang nih ramai orang mixed dah kot.

Negara mana jer yang still 100% penduduknya memang semua asal negara masing-masing?
Nil rasanya.
Korea utara, i donno.
Sebab sekarang orang boleh travel.
Fall in love dan married suka sama suka.
Etnik dan kewarga negaraan adalah nilai patriotik setiap individu.


Rohingya. Kalau dulu ramai negara Islam nak tolong mereka masuk negara masing-masing.
Jadikan sebagai penduduk tetap.
Tapi sekarang, sebabkan pelarian yang makin teruk. Mereka pon tak tahan. Makin ramai imigrate.
Ramai negara sudah tidak mahu menerima mereka.
Menyekat.
Sebab ada certain perangai boleh tahan kasar.

Yelah nak back up own right.
Jika kita kat tempat mereka pon sama jugak.
Nak jugak anak , laki, bini, jiran tetangga dan saudara mara join sama.
Stay sama-sama.
Keep safe and support each other after apa yang menimpa diri.
Trauma lagi.

One day, ada masa itu oncall.
Kengkawan ajak makan kedai 'telur goyang'.
Ada satu brader nih vokalis kumpulan sahabat kata my friend.
Nyanyi lagu, Selamat malam Rohingya.
Rasa tengok telur kuning dengan telur putih.
Bayangkan mereka kat atas kapal atas laut.
Bergoyang-goyang dilawan ombak.
Macam manalah...

Kesian sebenarnya.
Tapi hanya boleh doakan the best untuk mereka daripada jauh.
Kuatlah iman kamu semua untuk menepuh hari yang belum tahu hujung ceritanya.
Bertahan tapi sampai bila?
Allahuakhbar!

Wednesday, September 13, 2017

No pillow please

Assalamualaikum.

Cuti masa my sister wedding sambung adik conference, sambung lagi pergi Raya Haji ke Kedah.
Memang membuatkan badan exhausted sangat lah hai.
Habis semua a week and a half, pastu sampai Kl malam.
Esoknya, terus oncall dua hari.
Then, penyudahnya... sabtu pagi tu, sakit belakang gila-gila.
MasyaAllah lah kan.

Buat case pon rasa bilalah nak habis. Nak balik rumah. Tidur.
Nak tidur jer. Nap kejap jadiklah.
Tapi kes sampai lewat petang. Habis kes terus tidur jap. Diorang ajak keluar pon tak sanggup.
Korang berjumba jek la without me.
Nak tidur, nak tidur.

Malam tu, diorang kejut.
Soh makan nasi goreng yang diorang bungkuskan. 
Makan lah sikit, pastu masukkan dalam fridge sebab tak ada selera.
Mekasih lah sebab beli.
Sebab i lebih prefer berbaring and sleep than anything.

And no pillow please untuk tidur.
Sakit gila belakang.
Pujuk jap badan supaya tak demam ke apa.
Malam tuh, 
Memang surrender, kalau sakit gila-gila. Merangkak pon sanggup ke emergency.
Tapi Alhamdulillah.
Esok sampai ke Subuh, alright jer.

Bangun Subuh Ahad tuh siap semua, dapat kes.
Siap kes, breakfast macam biasa. Ada orang buat roti telur salut kaya! Ohsem.
Pastu boleh plak salah landing duduk atas sofa.
Pap, dia datang balik.
Terus landing tidur balik.

Diorang ajak kuar, keluarlah sebab ingat try nak on off badan nih.
Then lunch gak sekali.
... Rupanya, masuk mall rasa sejuk gila.
Terus call one of my friend soh bawak my sweater nanti datang.
Tak tahannnn.

Tengok diorang jalan semua ok lah.
Tapi tak lalu nak masuk every kedai ke apa. Tunggu luar jer.
Mood memang mengurang.
Ada kerusi, duduk. Crowded sikit. Jalan jauh nak elak.

Then, balik jalan. Buat case. Kemas apa yang patut.
Makan luar dinner. Kerusi pulak yang melengkung tua dah.
Nak tukar, kang tak sopan pulak.
Pastu, dapat lagi. Duduk depan kawan yang makan char keuw tiau...
Tarik sweater sampai kalau boleh nak tutup muka lah.
Rasa nak nangis sambil tidur.

Baliknya. Routine siap apa yang patut.
And terus tidur.
I'm out.
And Alhamdulillah. Next day. Hilang half back pain.
Post call... malam tuh tidur awal. I need my sleeping beauty time.

Mungkin penat kot.
So far sekarang so good.
Dah ada energy untuk everything.
Yeah lets fighting!

Tuesday, September 12, 2017

My holiday in one post

Assalamualaikum.

Mula-mula cerita pasal my adik punya conference.
Event kat Maeps Serdang. Our homestay kat Putrajaya.
Siap dia conference,check out, and tinggalkan my car kat hospital.
Nak dapat parking free.
Hehhehe...

And terus gerak ke Kedah.
Jem banyak sebelum masuk Tol Sungai Dua.
Pergh rasa nak buat lompat bintang kat luar kereta jap.
Tak tahan.
Apa hari selasa pon nak jem gak ker...

Sampai malam.
Esoknya semua demam, batuk-batuk.
Jalan area Kem Lapangan Terbang Sungai Petani jer.
Naik basikal pergi park and tengok helicopter buat praktikal harian diorang.
Kata anak buah Apiz, rumah sana ada monster.
So, Ultraman datang dengan helicopter datang nak selamatkan dunia.
Imagination budak, boleh kalah tauuu...

Next day, pergi Museum Beras,
Lencong ke Perlis. Padang Besar.
Pergi lah terjah semua sudut kat Perlis tuh.
Sampai malamnya.
Pukul 1100 baru sampai kem balik.

Tengok burung nih. Bagi makan. Rasa macam my angsa tapi versi besar 10 tahun.
Dia punya manja, oh my.
Rindu la pulak.
In my view, malam Raya tuh, kebanyakan mereka boleh stay duduk-duduk luar macam esok tak Raya. Ehhhh...
No kalau kat Johor, engkau dah napa gila dok lepak lagi?
Rendang dah siap?
Serunding dah gaul?
Mak punya sambal kacang kena masak balik tuh, tak ikut ISO mak.
Haip.
Kelentang kelentung.

Dengarnya diorang just masak mee sup, tak ada lodeh, ayam masak merah ke apa.
Betul la tuh sebab kakak ipar pon masak camtu lah.
Huhuhuuu...
I missed my Johor.
Tapi my emak tetap masak gak, dia punya kuah kacang.
Love you la mak.

Pagi Raya, Raya rumah kawan. Mak Cik Emy.
Kiss Baby Nana jap.
And say goodbye kat Kedah.

Say hello kat Penang.
Lalu-lalu sampai tak larat.
Dan out.
Balik KL. Sampai malam.
Nak gih dinner area pukul 0900 malam tuh rasa macam semua tulang nak tertanggal dah.
Semua nak rest.
Bebudak layan cartoon.
Pastu tidur lambat.
Haip.

Esoknya oncall.
Ambil kereta, sebab kunci on hand dapat malam tadi.
Ada orang hantar.
Mekasih la yer.
And pergi call department cakap masuk lambat sebab nak uruskan my family.

Ajak diorang makan kat Taman Tasik Ttitiwangsa.
Balik tuh, gi ambil my barang half kereta soh bawak balik Johor.
And hantar pergi kerja.
Suruh diorang gih rumah kakak ipar punya parents untuk lunch.
Diorang segan without me.
Kang tak buat oncall mau meraung kena sound setepek by my leader.

Just called the aunty, cakap my family dah balik Johor.
Kena marah. Hadoiiii...
My fault kah?
Tau-tau diorang pon ke marah gak.
Padan muka.

Anyway, selamat Hari Raya.
Sorry lambat post.
Postponed lama bebenor.
Cerita dah basi kan.

Monday, September 11, 2017

Secret recipe kek


Assalamualaikum.

Pernah satu hari after selesaikan some urusan dengan bank.
Pergilah jalan-jalan jap, pastu teringat yang ada promised someone untuk baginya ole-ole.
Sebab dia tolong care of my thing.
Dah janji, tunaikanlah.
Rezeki, bagi-bagi gak. Alhamdulillah kan.

Then, tak tahu nak beli apa. Confident jek yok oh.
Sebab you know, beli thing untuk orang yang so demanding ni memang burhhhhh.
Apa la nasib kan.
Boleh bawak mengucap je.
Beli pelik-pelik or murah-murah kang, cakap tak ikhlas lah.
Yelah mulut dia tuh, telan 876 bijik cili padi pon boleh kalah kalau kena sedas ayatnya.

Lastly, decided beli a slice of secret recipe kek.
Ni pon tak tahu dia suka flavor apa. Sambung pening. Pening lagi dan lagi.
New york cheesecake?
Lantak lah kan.
Apa nak kisah selera dia.
My selera tak ada siapa nak jaga.

And, best part adalah...
Kek tu bukan bagi pada empunya badan.
I give it to mak cik sapu sampah tepi jalan.
Yang i saw dia dah beberapa kali kat area situ.
Yang memang i wish niatkan dalam hati, one day akan bagi something pada dia.
And i did that time tuh.
Sebab muka kesian dia lain macam hari tuh.

Sorry.

Nampaknya next time jela.
Beli lain pulak.
Kek atau...
Kek jugak?
Heheheeehe.

Sunday, September 10, 2017

Psst... she's married

Assalamualaikum.

La ni baru nak story sikit pasal my sister punya wedding pada 25 August yang lalu.
Nak post gambar memang boleh bawak gaduh sebab penuh camera tuh dengan gambarnya.
Pose terencat semua jangan cakaplah kan.

Anyway, congrats kat my sister Tira.
Dapat orang area situ gak.
Senang noh nak balik kampung Raya nanti.
Tak payah nak o-som ke apa.
Pagi ke petang korang boleh ulang alik dua tempat.

Dan warm welcoming to her partner, Zali.
Menjadi sebahagian daripada Din's family.
Din Bai.
Hhahhaha....
Habislah.


My kawan from German tu pulak, so far hiDup sihat walafiat lagi dengan makanan Malay yang telah disumbat oleh kami.
Dia cakap, makan-makan-dan makan lagi.
Tuh la kenduri namanya kan.
Foods everywhere!
Sambil kentut pon kena makan jugak.
Kalau tak membazir.

Sebelum dia balik tuh, macam-macam foods gak dia kena tibai bawak balik.
Dah warning dah my family, jangan pack makanan sangat untuk dia.
Sebab dia balik naik bas. Kesian.
Tapi biasalah my emak tuh.
Ehhhh, mana boleh.
Amik ni, bungkus tuh.
Pack yang sana gak.
Hadoiii...

So far semuaya Alhamdulillah berjalan lancar sebab pakai catering.
Cuma ada sikit jer chaos part makan berhidang untuk bride and groom tuh.
Biasalah.
Bagi suprised nya macam terlalu suprised sangat.
Hhahhaha...

And semua family member ada.
Best dapat kumpul gini. Kutuk sesama sendirik. Kan.
Tu aktiviti wajib.


My job, jemput orang VVIP pakai payung.
Sebab tu kehulur hilir dengan payung beso gedabak tuh.
Eh, nasib kena theme biru.
And nasib comel.
Hhahahha...

Untuk goodies yang lebih tuh. My sister soh ambil.
So dapat dua box besar, Around 60 pack.
My plan nak bagi kat any orang jalanan, or orang yang kerja kat petrol station ke apa.
Rezeki bagi-bagi.

Lastnya, bagi kat my kawan masa singgah on the way balik KL and kat my department.
Sebab adikku pecut siap berlumba bagai kat highway.
Dengan tiga buah kereta.
Dah terbang semua plannya.
Ni kalau ayah tau dia berlumba, i just makan nasi sambil kira butiran lebihan kat pinggan.
Tak dengar, tak tahu.


Ok lah, nanti kalau free ke apa. 
I will buat full abum untuk pictures nih semua in one post.
Special punya!
Tak ada ayat,
Picture jer yang berbicara.
Untuk video.
Dah ada tapi nak edit... MasyaAllah malas gila.

Tunggu kerajinan tuh datang lompat-lompat.
Hhehehhe...

Saturday, September 09, 2017

Matta Fair September 2017

Assalamualaikum.

Pagi tadi pergi Matta Fair dekat PWTC.
Gerak pagi-pagi dengan bread with peanut butter with grapes jam sebagai bekalan.
And water bottle.
Selamat untuk tambah energy kalau teruk sangat tersadainya dekat sana nanti.
Dan sebab malas nak bersesak-sesak dengan naik public transport lagi even ianya senang.


So, bila sampai sana, tepat 0900 oclock. Open counter 0930 pulak. Open booth pukul 1000, parah.
Untuk memujuk hati, pergilah carik Atm for standby duit.
And toilet... Hehhehhe...
Pastu tak tahu nak buat apa, kaji newspaper free Matta Fair tuh.
Banyak gila potongan sale sana-sini.
Kalau kaki jalan, memang boleh mati keras tengoknya.

Tapi aim utama, umrah!
So, just fokus on that.
Tapi diorang tak expose banyak pon pasal tajuk nih.
Anyway... I just koyakkan maps for all booth yang penuh dua muka surat untuk kebahagian hakiki.
And terus bebaris sebelum segerombongan mak kiah datang.
Tak sanggup.


Paling depan, dan paling awal masuk.
But paling confuse bila dah enter tuh.
Sebab rasa tercabar lah niat nya dengan nak travel around the world ke nak jumpa Allah?
MasyaAllah. Mengucap banyak.

Lots catalogue yang orang bagi, accept jer dengan senyuman.
Dalam hati, nih banyak-banyak nak buat apa... rebus masak kari?

Jalan terus , link sana sini maka sampailah part Umrah.
Tinjau-tinjau Rayhar Travel, Felda Travel, Tabung Haji, Glocal Travel and company kecik-kecik lain.
Mostly diorang bagi RM 200 diskaun.
Dengan some gift.
Oklah tuh.

And the end, rasa tak nak book lagi.
Sebab tak cukup duit nak book... untuk lima orang. Sebab dah save duit semuanya untuk bulan nih.
Tu la, ingatkan Matta Fair nih next week.
So, sempatlah standby duit lain.
Rupanya minggu nih. Cheittt...

Dan kebanyakan bagitau mereka tunggu Arab goverment keluarkan warta charge baru untuk 1439H punya, and akan ada change jugak.
So, awal Muharram pun tak lama lagi dah.
Kita wait and see apa perubahannya ok.

Then, ada sikit clash between my younger sister yang cikgu tu dengan my ayah health.
Cikgu mesti prefer cuti sekolah.
And ayah pulak kami concern untuk dia on wheelchair sebab tak boleh jalan jauh.
Diorang cakap if guna wheelchair better pergi tak on school holiday.
Easy.
Betul gak tuh.

Supaya tak balik dengan tangan kosong.
Even tak lah kosong mana sebab ada dapat bag, water bottle free jugak.
Tetap nak gak book satu.
Gih Aquaria KLCC. Dengan hanya 39 hengget, normal price around Rm65.
Half ok!

Untuk oversea, ada usha nak gih Iran.
Plan lepas umrah nih lah.
But tak jumpa.
Sebab kebanyakan ke Korea kah kita, Jepun hait-hait, Eropah trail..
Indonesia dan Taiwan.
Whatever.

Nanti one day in my post i will bagitau why i want go to Iran ok.
Amazing of Iran.
Country yang orang jugde inside out dengan syiah yang tunggang terbalik, komunis juga.
But tak nampak kecantikan sebenarnya.
History yang diorang punya.
Oh man.

Oklah.
Jumpa in next post.
= )

Tuesday, August 22, 2017

Let everything go

Assalamualaikum.


As always, people donno what you're going through.
Time and energy you wasted on it.
And in the end, they not even appreciate a bit what you have done so far.

Then, in the middle of the day. You just want to take a break.
And let everything go.
Because you don't really care anymore.
Because you're super tired.
Apa nak jadi, jadilah.

But in another day, you care back for them.
Because you love them so.
And they let your heart bleed again.

That's you.
Person who can't let everything go.

Saturday, August 19, 2017

Catch me if you can

Assalamualaikum.

So, let's talk about my social media yang active.
Of course. This blog paling top. Most i love.
It's like my diary.
What i want to share anything pasal tak puas hati, people judgment, or my curhat pasal personal life.
Semuanya kat sini.

Sebab dulu my short memory memang teruk.
Ingat pasal benda yang berlaku semalam or dua jam lepas pon rasa cam cipan jer.
Macam hafal buku sejarah runtutan semasa James Brooke take over.
So, blog nilah penyelamat segalanya.
Nak refresh ke apa ker.
Senang.

And mana tau one day. Kepala terhantuk kat dinding.
Lost memory ke apa.
And i can said, i got this blog.
And he will interprate everything about myself.
Right?


Ada juga Facebook yang usually updated per month.
Facebook nih, used untuk more pada nak tahu pasal benda-benda yang happened kat my friends.
And community news or viral-viral pelik.
Semua da kat sini.

Instagram? Setiap beberapa bulan akan disappear kan.
Pastu bukak baru pon still jumpa stalker yang sama.
Boring.
But in progress untuk buat dia permanent.
And more pada Islam side.
Coming soon.

This one. Tak tahu nak public mode ke tak.
I just want to say, catch me if you can.
OK.

Pastu Twitter yang bertahun tak tengok.
Tak tahu dah jadi kandang kambing ke harimau.

WeChat yang lagi lah.
Budak-budak pre matang suka main benda alah ni.
So malas nak layan diorang.
And delete apps.

Lain-lain tak ingat.
Bye!

Monday, August 14, 2017

August trip

Assalamualaikum.

Hello semua. So, let me intro sikit whats going on with my life hujung bulan nih.
Yang memang akan tunggang terbalik terpelecot semua. Hohohooo.
Hope family member yang join akan sihat walafiat sepanjang perjalan. Sebab it's very long journey and sangat pack!
And enjoy every moments.
And... no pictures in here but later i will.
Insyaallah update sikit how everything goes.
In between busy tuh yer.
Kalau tak update, tu namanya memang tak ada rezeki lah.

On 24th akan balik johor. Tolong apa yang patut. Sumbat bawak sekali my friend from German tu sekali.
Bagi dia feel Malay punya wedding tradition.
Tak tahulah gayo mano nanti. Tapi dia jenis sopan. So, ok lah kot.

And 25th barulah my sister punya akad. Maybe after solat Jumaat i think.
Saturday, 26th reception nya.
Nasib dia pakai catering sebab memang surrender nak buat show basuh basuhan nih.
Community area situ pon tua-tua dah. Lagilah kesian nak soh mereka tolong.
Alahai.
Sebab balik kali nih nak rest jer.

27th groom reception pulak.
Pergi kejap jer, tengok diorang sanding.
Tapau makanan sikit. Sebab pastu my younger sister and i akan terus balik Kl.
She plan nak drive.
I jadik co-pilot yang debom je lah.
Kalau dia pon penat. Boleh lah tukar-tukar. Lama tak pegang stereng kereta nih.
Hahhahahh.

28th. Pergi Serdang. Teman my sister tuh raptai untuk convo dia.
Sambil tunggu dia, tunggu gak my family from Johor.
So, jadilah ku penunggu yang setia.
Siap semua, baru pergi reramai homestay kat Putrajaya.
Petang smapai malam. Aktiviti menjelajah Putrajaya and Kl.
Tak tahulah sampai pukul berapa boleh tahan.

29th. Convocation day!
We separate my sister and my parents ke convo dia.
Ours yang lain-lain akan menyambung aktiviti menjelajah Kl seterusnya.
Petang or malam after siap semua.
Barulah akan bertolak ke Kedah.

30th and 31st masih di Kedah.
Plans memang macam-macam.
Sebab nak ke Penang lah. Ke Perlis? And mostly my kawan ada sini. So, biar dia bawak round-round apa yang best kat Kedah.
Kami plan nak merempit jer. Cam apa kami buat kat Sarawak.
And dah dok Kedah. Kena lah layan laici versi Kedah kan.
Ohsem.

1st september. Raya Haji.
Raya dalam kem askar.
Hehehhe. Lawak-lawak. Apa nak jadik pon tak tahulah.
Pastu gih beraya jap rumah siapa-siapa.
Then, lepas sembahyang jumaat petang tuh terus gerak Kl.
Stay a night.
Pagi tuh check out.
And mereka gerak balik Johor.

There. Roughly our journey....
= )

Friday, August 11, 2017

Tentang hati dan empunya hati

Assalamualaikum.

Kita buat sesi curhat sikit la pada post kali ini yer.
Tentang hati dan empunya hati.
Jiwang meleleh my version.
Boleh sampai kemek gaklah.
Cer try baca...

Bila my sister counting days nak kahwin.
Me plak, counting question daripada orang sekeliling... tentang, hati tu milik siapa dah?
Jeng. Jeng. Jeng.
Memang not like it so much soalan bentuk gini. Bosan kot topik ni. Open table pasal tafsir surah ker, Islam new update ker, pelarian ker.
Barulah mengembang sikit saraf otak. Tapi tak berani nak cakap.
Hehehee... last nya, senyum balik. Dan let it go kosong camtu je.

Sebenarnya, banyak dah in my previous post cakap pasal benda nih.
So i just malas lah nak explain. Explain. Explain. Sampai pengsan pasal this matter.

Dalam doa lepas sembahyang pon hari-hari mengadu pasal benda ini dekat Allah.
Sebab for me, it's simple sampai bila-bila.

Hati ini milik siapa dah?
Sejak azali ianya milik Allah.
Dah pecah sikit 1% tu pon untuk family sendirik. Kengkawan dan orang rapat.
Ni nak pecah sikit untuk yang lagi special?
Yang bakal memasuki my world and kenal me inside and outside.
Takut tak terbawak.

Because i like to be alone and solve my own probs. I don't like bebankan orang lain. Tanpa sebab munasabah.
Biarlah I'm the one yang penat, tak makan, or broken teruk ke apa. Biar me. Only me.
I can handle it.
But please, don't hurt the person i love.
Boleh bawak nangis tau.

So bila ada partner. Sebok nak kena flirt dengan dia hari-hari.
Kalau gaduh ke terkecik ati ker, ker sentap manjang ke, dah kumpul dosa.
Kena sabar jer banyak.
Sebab muka tu je yang dok ada disisi.
Takut lama-lama bergantung pulak lagi. Haish.

Or i cares him too much.
Takut later I can't be who i am today.
The strong soul you see in me.


Jodoh dan ajal maut di tangan Allah. Dia sebaik-baik perancang.
Insyaallah akan jumpa 'the one' yang mana i pray he will bring the best in me.
Protect each other. Buli tak lupa. 
And sama-sama berubah untuk satu sama lain.
Top up masing-masing weakness.
Untuk kejar JannahNya.
Aamin.

Sweet cipan la plak.
Alahai. Geli duh.
Anyway, tu jelah nak cakap. Panjang dah membebel tuh.

And why not korang pray me daripada jauh. For me cepat-cepat jumpa my Imam.
And we have our happy ending.
Ok.
Thank you.

= ) See you in next smile.

Pengkalan Balak, Melaka

Assalamualaikum.

Ok. I donno anything pasal Pengkalan Balak.
What the history panggillan nama dia camtu.
Tapi dia ada pantai.
Tu jer la yang best pasal tempat nih. Yang patut korang tahu.
Hehhehhe...

Pagi Ahad, lepas Subuh. Dengan hujan renyai-renyai.
Kami kuar nak beli breakfast.
Sebab nak ajak semua kuar makan awal pagi memang semua cam lebih sayangkan katil memasing.
Hampeh jer kan.
Anyway,
Pusing-pusing bandar Alor Gajah,
Nampak signboard pantai semua.
Alang-alang gituuu... idea baru pon muncul.

Around 30 minutes maka sampailah kami ke Pengkalan Balak.
Tanggal kasut. Grab topi atas dashboard.
Terus ke pantai.
Dengar bunyi ombak.
Bau air laut.
Rasa pasir kat kaki.
I love it!


Time nih tak ada orang pon.
And, ombak time hujan memang kuat,
So, layan-layan kat tepi pantai tu jela.
Celup-celup kaki.

Balik tuh basah.
Siap sedia nak kena se-das dengan empunya cap yang basah tuh dengan kasut dia yang berpasir.
Hhahaha...
Apa nak kesah?
Kalau kena fire sampai tak masuk akal. Kasut tuh sumbat jer dalam lubang jamban.
Flush.
Biar berbaloi kena marah, kan.

Anyway, nasi lemak and roti canai cuma seringgit ok.
Kuah kari dia jer pelik sikit.
Tapi sedap.
And mandi-mandi... second round ke pantai!
Sebab ada budak nak mandi pantai.
Cuaca pon cantik.
Tak hujan dah.
Yeah....

Rasa nak guling-guling, lompat-lompat kat situ gak.
Tapi menggenangkan masih waras lagi, dan tidak memalukan diri sendirik.
Layan jela sopan-sopan ayu-ayu area situ.
Rindunya kat pantai.
Sangat.




Kalau ada rezeki, balik Johor nak gih pantai lagi.
InsyaAllah.
Seret lah adikku itu. Soh teman kakak dia nih. Hehhehhe.. Nasib lah dapat kakak cam nih.
Ok kot sebab kami memang suka pantai.
Gambate!

To my friend yang sekepala tolong teman ke pantai pagi-pagi buta.
You're the best.
Thank you so so and so much.
= )

Thursday, August 10, 2017

Alor Gajah, Melaka

Assalamualaikum.


As ura-ura post sebelum nih.
Last week me and my friends telah pergi ke Melaka. Hadirkan diri jemputan walimatulurus...
Kat area Alor Gajah nun.
Dalam dua tiga jam daripada KL.
Dengan enam dewasa dan dua kanak-kanak.
Maka berkonvoilah kami dengan dua buah kereta.

Singgah ke Nilai, and lunch makan makanan kampung. Yang cammmm...
Bolehlah.
Sebab diorang yang nak sangat makan sini.
Tengok lauk dia, yang to me, oh no, cam rasa,
Boleh tak masuk dapur kedai ni. Masak nasi goreng jap?

Tapi sebab lapar sangat. Ambil jela ikan and sikit kuah masak lemak.
Pedas!
Telan. Telan. Niat dalam hati, nanti pergi kedai beli cereal.
I'm ok.

And sampai sana, rupanya my friend nih tak akad nikah lagi.
Ingat nak lepak makan, tapi malas.
Sebabkan kami nih semua tak larat. Just terus ke homestay.
On the way singgah speedmart, beli Cococrunch. Mana tau malam nih selera still sama.
Ada back up plan.
Boleh mintak Baby Nana punya susu sikit.
Hahhaha...

Congrats Atikah and husband


Malam tuh, lepak makan kat kedai makan yang dalam rumah.
Bam bam restaurant? Rasa gitu lah nama dia.
Kreative gila. Ala-ala korang buat open house. Tapi kena bayar la makanannya.
Hah gituu...
Pastu pelayan-pelayan dia, anggap jer sedara mara jauh. Buat cam rumah sendiri lah.
Tempat nih best. Cuma,
Satu jer kekurangan dia, korang tak boleh huha-huha macam orang gila. Kena sopan, kepit jer.
Gelak pon sengau.
Paham.

Makanan dia sedap. I ordered fries.
First fries sedap. Second, masin. Eh tukang masak nih. Nak kahwin berapa banyak?
Untuk makanan lain, i donno.
Sebab rasa nak makan fries jer.
Balik kedai. Tapau laici.
Fav ever. Rasa laici Melaka la pulak kan.

Ingat nak sambung lepak dengan diorang malam tuh. Gosip-gosip ke jap.
Tapi mengantuk gila.
Turun kereta. Basuh muka. Tukar baju. Letak kepala, terus out.
Sedar-sedar, Baby Nana menangis. and dah azan Subuh.
Terus bangun jela.

And guess what?
Pagi tuh, sambil nak pergi carik breakfast.
Kami sempat pergi ke pantai berhampiran.
Around 30 minutes memandu.
Pantai!
Pengkalan Balak!
Tanjung Bidara!

Nih, sambung next entry. Pegkalan Balak entry...
Ok!

Thursday, August 03, 2017

Wish someone told me when i was your age

Assalamualaikum.

Excuse me, this post adalah berdasarkan my pengalaman hidup for 27 years that i want to share with you all.
That I wish someone told me this when i was your age.
What should i do and achieved and dream of.
Ini banyak menyentuh more pada keagamaan, dan kehidupan pada masa hadapan.
Yang baik ambil as teladan and yang buruk sebagai pengajaran.


I wish someone told me this when i was your age.
That i should study smart, not hard.
In sekolah agama especially.
Ambil serius in what ustaz and ustazah said. Take note yang berguna, asked lots of question. Until you fully understand about it. Not just a surface of it. Dig in every part of it.
Hafal surah dan terus menghafal. Practice strictly.
Kan bagus...

Even dah habis sampai Darjah Khas, and get a certificate for it. I still rasa tak layak untuk itu.
And mostly adalah even ambil subjek Bahasa Arab but 'till now not fluent langsung in it.
Why la kan.,, Dulu main-main.
And no one angry at me, told me that ini adalah untuk kesenangan dan simpanan in futue dan untuk akhirat juga.
Rasa regret sangat.
InsyaAllah rasa belum terlambat untuk belajar akannya balik. Fighting!
InsyaAllah... pray for me.

I wish someone told me this when i was your age.
That i should manage my financial wisely.
Told me that to save every penny or cent yang ada since belajar untuk pergi Mecca. Achieved that goals with full of spirit.
Even that time I still belajar lagi di sekolah menengah or what.
Barulah my fully sponsorship yang i get from High School under goverment, College from Felda. Digunakan sebaiknya.
.... Anyone have to remind me about it. That i only can wish...

Not when I started to gain my own money. Barulah terhegeh-hegeh nak collect.
Yang sebetulnya that big bucketlist i can achieved in young age.
And kejar other big bucketlist lain pulak.
Tapi tak pe. Alhamdulillah. I tersedar awal, not waktu i dah retired ke. Lagilah rugi, kan.
So untuk cikgu and parents semua. Please didik anak murid, anak sendiri untuk tanamkan niat as what i mention above.
Biar diorang tak menyesal di kemudian hari.

I wish someone told me this when i was your age.
That i should be a better person from day to day.
Even diorang cakap you dah cukup baik dah ni. Nak baik apa lagi?
They don't understand me, I think i'm not enough baik about it. About everything.
In my own determination especially.
You don't get me.

Some part of us fikir dengan kebajikan yang dilakukan, dah banyak collect pahala. Alhamdulillah for it.
Tapi bagaimana pula hari ini kita baik. Tapi in between, tak sedar kita juga kumpul dosa.
Dosa kecil-kecil mungkin yang lama-lama jadik dosa besar.
Yang mana mungkinnya ada membawa kesan terbesar dalam diri orang lain.
We don't know.
I hope you get me this time.

And I wish someone told me this when i was your age.
Do what I can't.
(Continue in next entry, see you. Again. InsyaAllah)